Είναι απαραίτητη η Άδεια Μουσικής για τον Έλληνα Επαγγελματία;

Με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στη βουλή ο βουλευτής Δωδεκανήσου κος Μάνος Κόνσολας, σχετικά με την υποχρέωση των επιχειρήσεων για το θέμα της άδειας «Δημόσιας εκτέλεσης μουσικής» ο γενικός διευθυντής της εταιρείας «Διαχείριση» παραχώρησε συνέντευξη στη ΡΟΔΙΑΚΗ απαντώντας έτσι σε όλα τα σχετικά ερωτήματα.
Στην συνέντευξή του επισημαίνει συγκεκριμένα:

Ποιά είναι η Αυτοδιαχείριση; Τι πρέπει να γνωρίζει μία επιχείρηση για τον Οργανισμό σας;
Η Αυτοδιαχείριση είναι ο μόνος Ελληνικός μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης, Πνευματικών Δικαιωμάτων μουσικών έργων, αδειοδοτημένος από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού που συστάθηκε νόμιμα το 2003, στο πλαίσιο των διατάξεων του Ν.2121/93 και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4481/17 και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2014/26/ΕΕ. Αποκλειστικός σκοπός της Αυτοδιαχείρισης είναι η διαχείριση και η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των έργων των μελών της, διοικείται, δε, και εποπτεύεται από τα μέλη του που είναι Έλληνες Συνθέτες, Στιχουργοί, Εκδότες Μουσικής, Κληρονόμοι και λοιποί δικαιούχοι.

Ποιους δημιουργούς εκπροσωπεί η Αυτοδιαχείριση; Πείτε μας μερικά ονόματα που γνωρίζουν οι επιχειρηματίες του νησιού μας.
Εκπροσωπεί πολλούς σπουδαίους Έλληνες και ξένους τραγουδοποιούς με εμπορική και διαχρονική αξία. Ενδεικτικά αναφέρω τον Φοίβο, τον Γιώργο Θεοφάνους, τον Θάνο Παπανικολάου, τον Ηλία Φιλίππου, τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τον Φίλιππο Πλιάτσικα, τον Παντελή Θαλασσινό, τον Χάρη Κατσιμίχα, τον Στέφανο Κορκολή, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον Ηλία Ανδριόπουλο, τον Νίκο Ξυδάκη, τον Νίκο Αντύπα, τον Νίκο Ζιώγαλα, τον Μανώλη Φάμελλο, τον Στάθη Δρογώση, τον Βασίλη Σκουλά και πολλούς άλλους. Μέλη της είναι, όμως, και κληρονόμοι του ρεπερτορίου του Ρίτσου, του Βίρβου, του Πυθαγόρα, του Βαμβακάρη, του Παπαϊωάννου, του Ζαμπέτα, του Άκη Πάνου, του Ηλία Κατσούλη και πολλών άλλων σπουδαίων δημιουργών. Σε διεθνές επίπεδο, η Αυτοδιαχείριση, μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί την επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημιουργών εκπροσωπώντας το ρεπερτόριο εκατοντάδων χιλιάδων ξένων καλλιτεχνών, μέσω των συμβάσεων αμοιβαιότητας που έχει υπογράψει με τους ομόλογους Οργανισμούς του εξωτερικού. Εντελώς ενδεικτικά αναφέρω κορυφαίους καλλιτέχνες και θρυλικά συγκροτήματα με τεράστια εμπορική απήχηση, όπως τους Rolling Stones, τη Madonna, τον Michael Jackson, τον Neil Diamond, τους Pink Floyd, την Ariana Grande, τους REM, τους Queen, τους Nirvana, τον Elvis Presley, τους Oasis, τον Robbie Williams, τη Lady Gaga, τη Rihanna, τον Bob Dylan, την Aretha Franklin, τον James Brown, τη Mariah Carey, τον Ed Sheeran, τον Moby, τον Elvis Costello, την Taylor Swift, τον Pharrell Williams και πολλούς άλλους. Τέλος, η Αυτοδιαχείριση εκπροσωπεί το ρεπερτόριο μεγάλων πολυεθνικών Εκδοτών Μουσικής με τεράστιο ρεπερτόριο εκατομμυρίων τίτλων, όπως είναι η Sony/ATV που διαχειρίζεται ήδη και το ρεπερτόριο της ΕΜΙ.

Η Αυτοδιαχείριση είναι αναγνωρισμένη στο εξωτερικό; Ακολουθεί τα πρότυπα των υπόλοιπων Οργανισμών που λειτουργούν σε όλον τον κόσμο;
H Αυτοδιαχείριση είναι ο θεσμικός και έγκυρος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων μουσικών έργων στην Ελλάδα, καθώς αποτελεί διαπιστευμένο μέλος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης CISAC, του διεθνούς εποπτικού φορέα όλων των Οργανισμών, ο οποίος της παρέχει υποστήριξη, τεχνογνωσία και πρόσβαση στα διεθνή αρχεία τεκμηρίωσης μουσικών έργων, όπως όλοι οι ομόλογοι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης του εξωτερικού που λειτουργούν με βάση τις δεσμευτικές αποφάσεις και τους επαγγελματικούς κανόνες της CISAC. Αυτοί είναι απαραίτητο για έναν οργανισμό, ώστε να μπορεί όχι μόνο να πιστοποιεί τα δικαιώματα της μουσικής που παίζεται δημόσια, αλλά για να μπορεί να πραγματοποιήσει και μια δίκαιη διανομή προς τους τελικούς δικαιούχους των δικαιωμάτων, τους δημιουργούς.

Είναι υποχρεωτική η Άδεια Δημόσιας Εκτέλεσης της Αυτοδιαχείρισης;
Για να είναι νόμιμη η δημόσια χρήση της μουσικής, προϋποθέτει την προηγούμενη άδεια του δημιουργού/δικαιούχου. Η Αυτοδιαχείριση παρέχει, μέσα από τη χορήγηση της Άδειας Δημόσιας Εκτέλεσης, τη δυνατότητα στις αδειοδοτημένες επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν το εκπροσωπούμενο μουσικό ρεπερτόριό της χωρίς περιορισμούς. Συγκεκριμένα για τη Δημόσια Εκτέλεση μουσικής, η Αυτοδιαχείριση χορηγεί την Άδεια του εκπροσωπούμενου ρεπερτορίου της σε καταστήματα υγειονομικού και μη ενδιαφέροντος (εμπορικά καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, ξενοδοχεία / ενοικιαζόμενα δωμάτια, συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια/αθλητικοί χώροι, εκθεσιακοί χώροι κ.ά.) για χρήσεις, όπως είναι η ζωντανή μουσική με ορχήστρα ή/και τραγουδιστές, μουσική από CD ή υπολογιστή, ραδιόφωνο, τηλεόραση, ίντερνετ κλπ. Άρα, απαντώντας στην ερώτησή σας, ναι, είναι απαραίτητη για έναν επαγγελματία που χρησιμοποιεί την μουσική στο χώρο του, σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία.

Tι πλεονεκτήματα προσφέρει στον Επαγγελματία η Άδεια Δημόσιας Εκτέλεσης της Αυτοδιαχείρισης;
Κάθε χώρος χρησιμοποιεί ελληνικό ή διεθνές ρεπερτόριο ή και ένα μείγμα τους. Στην Αυτοδιαχείριση, φροντίσαμε να εκπροσωπούμε ελληνικά και ξένα τραγούδια που δεν μπορούν να λείπουν από ένα σύγχρονο μουσικό πρόγραμμα. Με την Άδεια Δημόσιας Εκτέλεσης της Αυτοδιαχείρισης, επομένως, ο Έλληνας επιχειρηματίας έχει μία σύννομη λύση μέσα από ένα "πακέτο" ελληνικών και ξένων τραγουδιών προσανατολισμένο στις ανάγκες του, όσον αφορά τη μουσική που θέλει να παίζει στον χώρο του.
Παράλληλα, με τη συνδρομή ενός καλά επανδρωμένου Τμήματος Δημόσιας Εκτέλεσης, αποτελούμενου από έμπειρα και γνωστά στελέχη της αγοράς και ενός επαγγελματικού δικτύου Εξουσιοδοτημένων Συνεργατών σε όλη την Ελλάδα, ο Οργανισμός μας ενημερώνει όλες τις επιχειρήσεις υγειονομικού και μη ενδιαφέροντος, καθώς και τους αντίστοιχους αντιπροσωπευτικούς φορείς και τα εμπορικά Επιμελητήρια, για την προβλεπόμενη από τον νόμο Άδεια Δημόσιας Εκτέλεσης που πρέπει να προμηθευτούν για το έτος 2018, προκειμένου να είναι σύννομοι όταν χρησιμοποιούν το εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το νέο Αμοιβολόγιο του Οργανισμού, έχει σχεδιαστεί από την αρχή με δίκαιο και διάφανο τρόπο, έχει  εξορθολογιστεί και είναι πλέον συμβατό με τα αντίστοιχα της Ευρώπης, και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του σύγχρονου Έλληνα επαγγελματία χρήστης της μουσικής.