Κάθειρξη 202 ετών σε δύο άτομα από το Εφετείο Δωδεκανήσου!

Κάθειρξη 202 ετών σε δύο άτομα από το Εφετείο Δωδεκανήσου!

Κάθειρξη 202 ετών σε δύο άτομα από το Εφετείο Δωδεκανήσου!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1207 ΦΟΡΕΣ

Στη διάρκεια καταδίωξης είχε τραυματιστεί θανάσιμα 17χρονος

Το επεισόδιο που είχε σημειωθεί στην περιοχή «Άγιος Γεώργιος» της Σύμης πριν από τρία χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός 17χρονου Σύριου μετανάστη και τον τραυματισμό ενός λιμενικού και ενός εκ των διακινητών, αναβίωσε χθες ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισαν δύο Τούρκοι ηλικίας 31 και 43 ετών αντίστοιχα οι οποίοι δεν κατάφεραν να μειώσουν ούτε μέρα τις «βαριές» ποινές που τους είχαν επιβληθεί πρωτόδικα, από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου το καλοκαίρι του 2016.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αφού εξέτασε όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία αλλά και αυτά που περιλαμβάνονται στην δικογραφία, έκρινε ένοχους τους δύο Τούρκους για την μεταφορά εκ κερδοσκοπίας από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, για παράνομη είσοδο στη χώρα, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, για επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος των δύο αλλοδαπών προσφύγων που μετέφεραν και μετέτρεψε την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για τον λιμενικό.

Το δικαστήριο απάλλαξε από την κατηγορία της απόπειρας πρόκλησης ναυαγίου και της απόπειρας έκρηξης τους δύο αλλοδαπούς, στους οποίους και επέβαλλε 15 χρόνια κάθειρξη και χρηματικό πρόστιμο 200.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, 4 χρόνια φυλάκιση για κάθε επικίνδυνη σωματική βλάβη (τρεις στο σύνολο) 1 χρόνο φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ για την παράνομη οπλοφορία, 6 μήνες φυλάκιση για την παράνομη οπλοχρησία και 1 χρόνο φυλάκιση και 1500 ευρώ για την παράνομη είσοδο.

Συνολικά οι δύο Τούρκοι καταδικάστηκαν σε 202 χρόνια κάθειρξης, 18 μήνες φυλάκιση (από αυτά βάση νομοθεσίας θα εκτίσουν τα 25) και χρηματικό πρόστιμο 2.040.700 ευρώ έκαστος, όπως ακριβώς και πρωτόδικα.

Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκαν οι κ.κ. Ανθούλα Καραολάνη και Σταύρος Παναγιωτακόπουλος.

Σκηνές αστυνομικής ταινίας
Όπως είναι γνωστό, το επεισόδιο σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Αυγούστου 2015 στην θαλάσσια περιοχή «Άγιος Γεώργιος» της Σύμης, όταν οι Λιμενικοί μαζί με προσωπικό της FRONTEX εντόπισαν ύποπτο σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι 70 παράτυποι μετανάστες.

Μόλις οι δύο Τούρκοι διακινητές αντιλήφθηκαν τους Λιμενικούς άνοιξαν πυρ εναντίον τους με αποτέλεσμα να εκτυλιχθούν σκηνές από αστυνομική ταινία δράσης οι οποίες είχαν άσχημη κατάληξη αφού τραυματίστηκε θανάσιμα ένας νεαρός μετανάστης ηλικίας 17 ετών, ενώ ένας Λιμενικός που συμμετείχε στην επιχείρηση τραυματίστηκε στο κεφάλι και ο διακινητής στο πόδι! Στο νησί επικράτησε χαοτική κατάσταση με το ασθενοφόρο να κινείται στους στενούς δρόμους της Σύμης προκειμένου να μεταφέρει τους τραυματίες!

Για το περιστατικό εκδόθηκε ανακοίνωση από το αρμόδιο Υπουργείο, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως αυτό σημειώθηκε «στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Μαραθούντα της Σύμης κατά την απόπειρα λαθραίας εισόδου περίπου 70 μεταναστών με Θ/Γ σκάφος από τα έναντι τουρκικά παράλια.

Κατά την εξέλιξη της επιχείρησης καταδίωξης και της προσπάθειας ακινητοποίησης του Θ/Γ από δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και σκάφος της Λετονικής συνοριοφυλακής της δύναμης FRONTEX, οι διακινητές προσπάθησαν επανειλημμένα να εμβολίσουν το Λετονικό καταδιωκτικό σκάφος και να διαφύγουν επιστρέφοντας προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Τούρκος, κατά δήλωσή του, διακινητής επιτέθηκε και τραυμάτισε στέλεχος της Λιμενικής Αρχής Σύμης αφαιρώντας του προσωρινά το υπηρεσιακό όπλο.

Κατά τη συμπλοκή με τους διακινητές ερρίφθησαν πυρά πυροβόλου όπλου. Στο Κέντρο Υγείας Σύμης, όπως ενημέρωσε προφορικώς ο Ιατρός τον Διοικητή της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος Αρχιπλοίαρχος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αργυρίου Ιωάννη, ο θάνατος του 17χρονου αλλοδαπού υπηκόου προήλθε πιθανόν από ρίψη βολίδας πυροβόλου όπλου.

Η σορός του 17χρονου διεκομίσθη στη Ρόδο για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής».

Διαβάστε ακόμη

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου

Αποτελέσματα αστυνομικών δράσεων στα  νησιά του Νοτίου Αιγαίου την περασμένη εβδομάδα

Πνίγηκε από τροφή το κοριτσάκι στην Κω - Συνελήφθησαν οι γονείς

Συνελήφθη 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο για διακίνηση ναρκωτικών

Επτά άτομα συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές χθες και σήμερα στη Ρόδο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν» υποστηρίζει η οικογένειά του