Εγκρίθηκαν ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ρόδου

Εγκρίθηκαν ο προϋπολογισμός  και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ρόδου

Εγκρίθηκαν ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 431 ΦΟΡΕΣ

Κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν, προχθές το βράδυ, το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός για το 2019 του Δήμου της Ρόδου, σε μία «διπλή» συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η οποία μόνο ως «υποτονική» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, και ας επρόκειτο για την αποκαλούμενη «κορυφαία στιγμή» του πολιτικού οργάνου.

Πρώτο βέβαια ήρθε για ψήφιση το Τ.Π. του 2019 καθώς πρέπει να έχει ψηφιστεί για να έρθει για έγκριση ο προϋπολογισμός. Εισηγητής ήταν ο Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος ως γνωστόν είναι πολιτικός προϊστάμενος και της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων.

Όσο αφορά στο νέο Τ.Π., οι πιστώσεις για το 2019 ανέρχονται στα 31.695.289,88 ευρώ. Συνολικά, προϋπολογίζονται 120 έργα από τα οποία τα 96 είναι συνεχιζόμενα με πιστώσεις 25.868.049,88 ευρώ και τα 24 νέα με πιστώσεις 5.268.900,00 ευρώ. Σ’ αυτά, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, δεν συμπεριλαμβάνονται τα έργα που έχει δημοπρατήσει το δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ούτε αυτά της ΔΕΥΑΡ ούτε του Ειδικού προγράμματος, αλλά και η αντικατάσταση των τριάντα χιλιάδων λαμπτήρων και το φιλόδοξο έργο για το οποίο κατέθεσε πρόταση στα ΣΔΙΤ, η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, ούτε τα 11 σχολικά κτήρια και τα 2 κλειστά γυμναστήρια κ.α.

Όσο αφορά στο γενικό σύνολο του Τεχνικού Προγράμματος της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων, οι πιστώσεις που έχουν εγγραφεί για το 2019 ανέρχονται στα 3.596.274,88 ευρώ, για 36 έργα. Από αυτά, τα 32 είναι συνεχιζόμενα με προϋπολογισμό 3.037.934,88 ευρώ και τα 4 νέα έργα, με προϋπολογισμό 558.340,00 ευρώ.

Και είπε ο κ. Χατζηδιάκος: «Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να μεμψιμοιρούσαμε, να περνούσαμε δύσκολα, όμως με αυτούς τους αριθμούς και με αυτά τα σχέδια που έχουν προγραμματιστεί, αρχίζει να αλλάζει τόσο η όψη της καθημερινότητας-είναι εμφανής άλλωστε στο νησί-όσο και ο εξοπλισμός σε μηχανικά μέσα, όσο και στην εκτέλεση μεγαλεπήβολων έργων (σ.σ. Ροδιακή Έπαυλη, ξυλοπεζόδρομος, αποκατάσταση των όψεων και η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου, το Ροδίνι, οι Πεταλούδες, τα κτήρια στην Απολακκιά, στην Κατταβιά κτλ.)», είπε και συμπλήρωσε: «Μετά από αυτά, λοιπόν, πιστεύω ότι δικαιώθηκαν κόποι, προσπάθειες, ατέλειωτες ώρες δουλειάς, τόσο αιρετών όσο και υπηρεσιακών».

Στις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής-εκπρόσωποι των παρατάξεων της μειοψηφίας, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους και την αμφισβήτησή τους. Μάλιστα, κάποιοι σχολίασαν την εικόνα που παρουσίαζε το δ.σ., σ’ αυτή την κορυφαία στιγμή του, καθώς υπήρχαν αρκετές απουσίες. Αλλά και η συζήτηση, λίγες ήταν οι φορές που πήρε πιο πολιτικό χαρακτήρα καθώς εκείνο που έγινε ήταν κυρίως παράθεση έργων, αριθμών και ανάλυση διαδικασιών.

Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ, Γιώργος Υψηλάντης, είπε, καταρχήν, ότι είναι το πέμπτο Τ.Π. αυτής της δημοτικής θητείας, και δεν βλέπει ουσιώδεις διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όπως είπε, πέρυσι ψήφισαν συνεχιζόμενα και νέα έργα και θα έπρεπε, κάποια τουλάχιστον, να έχουν εκτελεστεί ή να έχουν δρομολογηθεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν ολοκληρώθηκε κανένα, δηλαδή μπαίνουν στο Τ.Π. τα ίδια έργα. Έτσι, ανέφερε ότι δεν πείστηκε ότι κάτι άλλαξε σε σχέση με τα προηγούμενα Τ.Π. και δήλωσε ότι η παράταξή του δεν θα το ψηφίσει.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Τάκης Πότσος, είπε, μεταξύ άλλων, ότι το Τ.Π., κατά την άποψή τους, έχει ως κεντρικό άξονα μία σειρά από ασφαλτοστρώσεις, αφήνοντας ουσιαστικά ζητήματα που πρέπει να δρομολογηθούν και βάζει σε δεύτερη μοίρα έργα τα οποία θα έπρεπε να προχωρήσουν, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά, τα αντισεισμικά και τα αντιπυρικά. Όσο αφορά στα έργα με ΣΔΙΤ που προωθεί η Δημοτική Αρχή, είπε ότι «φαίνονται στο μάτι», ωστόσο είναι έργα στα οποία επενδύουν κάποιοι για να βγάζουν χρήματα και άμεσα ή έμμεσα θα τα ξαναπληρώσει ο κόσμος.

Ο Αντιπρόεδρος του δ.σ., κ. Σάκης Στάγκας, εκπροσωπώντας την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας (σ.σ. απόντος του επικεφαλής της κ. Στράτου Καρίκη λόγω ασθενείας), ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχουν εισηγήσεις από τα τοπικά συμβούλια και τόνισε ότι παίρνουν αποφάσεις ερήμην τους. Και εκείνος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσουν το Τ.Π. και, ως εκ τούτου, και τον προϋπολογισμό.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης «ΡΟ.ΔΗ.» του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου, κ. Γιάννης Γιαννακάκης, είπε ότι καλύτερα να είναι λιτό το Τ.Π. αλλά υλοποιήσιμο, επίσης πρέπει να βρουν τρόπους να επισπεύδεται η διαδικασία εγκατάστασης των αναδόχων, να εκτελούνται τα έργα στο συμβατικό χρόνο αλλά και να επιβλέπουν τα έργα που τους παραδίδουν.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος είπε ότι έχουν 64 έργα προς δημοπράτηση αυτή την περίοδο και άλλα 5 που θα βγουν «στον αέρα» την ερχόμενη εβδομάδα συν άλλα 7 για τα οποία περιμένουν τις διαδικασίες. Μάλιστα, ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε ότι καμαρώνει γιατί παρά το ότι είμαστε σε ένα πτωχευμένο Κράτος, χωρίς ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., ο Δήμος κάνει έργα 15 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους.

Τελικά, το νέο Τ.Π. ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία αφού εκτός από την πλειοψηφία το ψήφισαν ο κ. Γιαννακάκης και η κα Ελπίδα Ατσίδη από την ελάσσονα μειοψηφία, ενώ το καταψήφισαν οι παρατάξεις του κ. Υψηλάντη, κ. Στάγκας εκπροσωπώντας την παράταξη του κ. Καρίκη και ο κ. Πότσος.

Ο προϋπολογισμός
Εισηγητής για τον προϋπολογισμό ήταν βεβαίως ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου ο οποίος εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθείται και τόνισε ότι βρίσκονται μέσα στους χρόνους. Το τελικό ύψος του προϋπολογισμού για το έτος 2019 διαμορφώνεται στο ποσό των 188.289.026,26€ και είναι ισοσκελισμένος.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Υψηλάντης, καταρχήν, σχολίασε και εκείνος, όπως και άλλοι, ότι δεν μπορεί να είναι αυτή η κορυφαία συνεδρίαση του δ.σ. λόγω των απουσιών. Είπε ότι η όλη εικόνα των ζητημάτων, όπως για τα ανταποδοτικά που έχει ισχυρές διαφωνίες, δεν τους επιτρέπουν να τον ψηφίσουν.

Ο κ. Πότσος είπε ότι ο προϋπολογισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με το Τ.Π. και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το Παρατηρητήριο ζητάει να μειωθεί κατά 50% το ποσό που δίνεται για σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου, στο πλαίσιο των «αντίμετρων» της κυβέρνησης. Επίσης, με τον «Κλεισθένη», δίνεται το δικαίωμα στους Δήμους να προχωρούν σε κατασχέσεις για τις οφειλές παρελθόντων ετών ενώ ανέφερε ότι σχεδόν ο μισός προϋπολογισμός έχει να κάνει με εισφορές, φόρους και τέλη.

Ο κ. Στάγκας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ακούμε πολλές φορές για την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η μισθοδοσία των δέκα πρώην Δήμων ήταν της τάξεως των 48 εκατ. ευρώ ενώ τώρα έχει πέσει στα 26 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια. Και έκανε γνωστό ότι η παράταξή τους δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Γιαννακάκης είπε ότι παρά το μεγάλο ύψος του ο προϋπολογισμός διέπεται από ένα πνεύμα περιστολής και λιτότητας, επίσης ότι υπάρχει μία μεγάλη απόκλιση των βεβαιωθέντων από τα εισπραχθέντα, ωστόσο τον ψήφισε με την επισήμανση ότι υπάρχουν κωδικοί που μπορεί ο Δήμος να κινηθεί ευέλικτα και να κάνει τα έργα που έχει ανάγκη η πόλη.

Κλείνοντας τη συζήτηση και για τον προϋπολογισμό ο Δήμαρχος, στάθηκε ιδιαίτερα στις δραματικές περικοπές που έχει υποστεί ο Δήμος από τους ΚΑΠ και τη ΣΑΤΑ τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι από τους κεντρικούς πόρους παίρνει 1 εκατ. 18 χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα, τη στιγμή που η μισθοδοσία ανέρχεται στα 2,5 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Και στη συνέχεια ανέβασε την ένταση απαντώντας κυρίως σ’ αυτά που είπε ο κ. Στάγκας: «Όταν αναφέρετε ότι χάθηκε το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. και πανηγυρίζετε ακόμα επειδή χάθηκε το ΔΗΦΟΔΩ επειδή, λέει, συρρικνώθηκαν οι αμοιβές και το προσωπικό. 65% έχουν μειωθεί στην περίοδο της κρίσης οι ΚΑΠ και η ΣΑΤΑ και φέτος συρρικνώθηκαν έτι περαιτέρω κατά 10%. Αν, λοιπόν, αυτά που παίρνατε τις χρυσές εποχές και δεν τελειώνατε ένα κολυμβητήριο στα πέντε χρόνια και είχατε και το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. και 5% παρεπιδημούντων και είχατε και άλλα έσοδα, έρχεστε να μας πείτε σήμερα, ίσα βάρκα ίσα νερά. Καταργήθηκε ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. αλλά δεν μειώθηκαν οι μισθοδοσίες άμα έχουν μειωθεί οι ΚΑΠ 75%. Γιατί τότε…έρεε το χρήμα»!

Είπε, ακόμη, ότι ο Δήμος αυτή τη στιγμή είναι πέντε μήνες μπροστά, παρά την οικονομική κρίση. Όσο αφορά στα ΠΟΕ είπε ότι ευελπιστούν σε μία ρύθμιση 36 δόσεων. Τέλος, ανέφερε ότι για πρώτη φορά τώρα εκτελούνται όλα τα ανταποδοτικά έργα της ΔΕΗ.

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη