Μ. Κόνσολας: «Έγινε το πρώτο βήμα για την επισκευή του λιμανιού στην Τέλενδο»

Μ. Κόνσολας: «Έγινε το πρώτο βήμα για την επισκευή του λιμανιού στην Τέλενδο»

Μ. Κόνσολας: «Έγινε το πρώτο βήμα για την επισκευή του λιμανιού στην Τέλενδο»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 110 ΦΟΡΕΣ

Περιμένουμε τη χρηματοδότηση του έργου από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Το πρώτο βήμα για την επισκευή του λιμανιού της Τελένδου, που έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου και των καιρικών συνθηκών, έγινε.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλύμνου ανέθεσε σε μηχανικό, τη διενέργεια υποβρύχιας αυτοψίας για την καταγραφή των ζημιών και θα ακολουθήσει η εκπόνηση της μελέτης για τα αναγκαία έργα.

Όπως είναι γνωστό, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, είχε αναδείξει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Τελένδου, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση στη Βουλή και επισημαίνοντας ότι, εδώ και 60 χρόνια, δεν έχει γίνει καμία κίνηση αναβάθμισης του λιμανιού της Τελένδου, το οποίο έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, ενώ, κάθε χρόνο, αντιμετωπίζει πρόσθετα προβλήματα αφού δεν αποκαθίστανται οι ζημιές που προκαλούνται από την κακοκαιρία.

Ο Μάνος Κόνσολας είχε ζητήσει να χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τα έργα για την επισκευή του λιμανιού στο ακριτικό νησί, αφού η εικόνα του λιμανιού, σήμερα, με τις λακκούβες και τις ρωγμές αλλά και την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών, δημιουργεί προβλήματα στους ιδιοκτήτες τουριστικών σκαφών, στα αλιευτικά αλλά και στα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια από και προς την Κάλυμνο.

Ο Αν. Υπουργός, κ. Σαντορινιός, στην απάντησή του προς τον κ. Κόνσολα αναφέρει ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ετοιμάζει πλαίσιο χρηματοδότησης τέτοιων έργων, το οποίο και θα ανακοινωθεί.

Σε δήλωσή του, ο Μάνος Κόνσολας, τονίζει:

«Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτού του είδους τα έργα στα μικρά, ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Περιμένω την πρωτοβουλία του συναδέλφου και συμπατριώτη μας αναπληρωτή Υπουργού, την οποία είναι δεδομένο ότι θα στηρίξω αφού ανέδειξα το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τέλενδος.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για έργο, μικρού σχετικά κόστους, θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση».

H Ερώτηση

Προς Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των ζημιών στο λιμάνι της Τελένδου»

Κύριε Υπουργέ,

Η Τέλενδος αποτελεί ένα ακριτικό νησί, ανατολικά της Καλύμνου, που συνδέεται καθημερινά με την Κάλυμνο με θαλάσσια συγκοινωνία.

Στο νησί ζουν 100 περίπου μόνιμοι κάτοικοι, ενώ υπάρχουν και κάποιοι ξένοι.

Το λιμάνι του νησιού αποτελεί καθοριστικό παράγοντα και για την τουριστική κίνηση, την ενίσχυση της επισκεψιμότητάς του, αλλά και τη ζωή σε αυτό το ακριτικό νησί.

Εδώ και 60 χρόνια, δεν έχει γίνει καμία κίνηση αναβάθμισης του λιμανιού της Τελένδου, το οποίο έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, ενώ κάθε χρόνο αντιμετωπίζει, πρόσθετα, προβλήματα αφού δεν αποκαθίστανται οι ζημιές που προκαλούνται από την κακοκαιρία.

Η εικόνα του λιμανιού, σήμερα, με τις λακκούβες και τις ρωγμές αλλά και την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών δημιουργεί προβλήματα στους ιδιοκτήτες τουριστικών σκαφών, στα αλιευτικά αλλά και στα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια από και προς την Κάλυμνο.

Στοιχειώδης υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους κατοίκους του ακριτικού αυτού νησιού είναι να αναλάβει άμεση πρωτοβουλία για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και την ανακατασκευή του λιμανιού στη Τέλενδο.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία και να δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες για την επισκευή των ζημιών και την ανακατασκευή του λιμανιού στην Τέλενδο.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Η απάντηση

Απάντηση για τις ζημιές στο λιμάνι της Τελένδου by RodiakiNewsRoom on Scribd

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: Λύση από τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με πολίτες, τον Δήμαρχο και δημοτικούς Συμβούλους της Σύμης

Κοινοβουλευτική Αναφορά του Βασίλη Α. Υψηλάντη για να συμπεριληφθεί η Πάτμος στα νησιά της Express Visa

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών

Σε Κάλυμνο, Ρόδο και Κω ο Βουλευτής Βασίλης Α. Υψηλάντης

Μ. Kόνσολας: «6 προτάσεις αναβάθμισης της Σχολής Δυτών Καλύμνου»