Στις 18 Νοεμβρίου  τραγουδάμε για τη ζωή

Εκδήλωση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μνήμης για τα θύματα των τροχαίων πρόκειται να πραγματοποιήσει η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις επτάμιση το απόγευμα στον Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου, με τίτλο "Τραγουδάμε για τη ζωή".

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι THAROS WIND ENSEMBLE, κορυφαίοι μουσικοί της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και η Πειραματική Χορωδία Δήμου Ρόδου.
Συνδιοργάνωση: Δ.Ο.Π.Α.Ρ-ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ

Ο χώρος παραχωρείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού  Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.
   
Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων
Ο ρόλος της Παγκόσμιας Ημέρας και η διάδοσή της τα τελευταία 25 χρόνια

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης καθιερώθηκε ως απάντηση στην βαθιά ανάγκη για δημόσια αναγνώριση της απώλειας και του πόνου που βιώνουν τα θύματα των τροχαίων, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να μοιραστούν τα συναισθήματά τους με άλλα θύματα σε όλο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης υπάρχει επίσης ώστε να δημιουργηθεί μία παγκόσμια κουλτούρα οδικής ασφάλειας.

Τιμώντας τη μνήμη των συγγενών και φίλων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά στους δρόμους όλου του κόσμου, θεμελιώνουμε το δικαίωμα να απαιτούμε υπευθυνότητα από όλους τους χρήστες των δρόμων και από τις κυβερνήσεις, εκτός από τα προγράμματα πρόληψης και τις πρωτοβουλίες, μία σοβαρή αντίδραση μετά το ατύχημα, δηλαδή ιατρική φροντίδα και δικαιοσύνη.

Κάθε 6 λεπτά κάποιος πεθαίνει στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Περιοχής της Π.Ο.Υ. – 230 άνθρωποι κάθε μέρα, 83.000 άνθρωποι κάθε χρόνο. Τα τροχαία αποτελούν την πιο συχνή αιτία θανάτου στις ηλικίες 5-14 ετών και την δεύτερη συχνότερη για τις ηλικίες 15-29. Κάθε θάνατος βέβαια αποτελεί απλά την κορυφή του παγόβουνου, καθώς εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι τραυματίζονται σοβαρά, συχνά με επιπτώσεις στην υγεία τους για όλη τους τη ζωή.

Αυτή την χρονιά έχουμε την 25η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης  για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων, τιμάται την τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη κάθε χρονιά. Παρέχει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία προβληματισμού για αυτούς που χάθηκαν ή επηρεάστηκαν ανεπανόρθωτα από τραυματισμούς σε τροχαία, καθώς και για την προώθηση του ανθρώπινου παράγοντα στην οδική ασφάλεια. Την ημέρα αυτή θυμόμαστε επίσης πολύ περισσότερους από αυτούς που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν – το τροχαίο πλήττει οικογένειες, φίλους και ολόκληρες κοινότητες.

Το θέμα για την Ημέρα Μνήμης του 2018 είναι «οι δρόμοι έχουν ιστορίες», υπογραμμίζοντας ότι οι δρόμοι είναι κάτι περισσότερο από φυσικές συνδέσεις από το σημείο Α έως το σημείο Β – είναι και τελικοί χώροι ανάπαυσης για τόσες πολλές ζωές. Οι οδικές υποδομές, τόσο σημαντικές για την εθνική ανάπτυξη και την οικονομική τόνωση, μπορούν να συμβάλουν στο πρόβλημα της οδικής ασφάλειας ή στη λύση του.

Οι χώρες, οι κυβερνήσεις, οι οργανισμοί οδικής ασφάλειας, οι κοινότητες, οι οικογένειες και τα άτομα σε ολόκληρη την περιοχή θα μνημονεύουν αυτήν την ημέρα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: με κατανυκτικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις, με δάκρυα και υποσχέσεις ότι αυτές οι τραγωδίες δεν θα έρθουν ποτέ σε άλλο αγαπημένο πρόσωπο και δράσεις. Μερικές θα είναι δημόσιες, πολλές περισσότερες θα είναι ιδιωτικές.

Μια Διεθνής Διάσκεψη για την Οδική Ασφάλεια, θα διεξαχθεί στις 19 Νοεμβρίου 2018 υπό την αιγίδα της κυβέρνησης της Μάλτας και της Π.Ο.Υ, θα χρησιμοποιήσει τη διεθνή εμπειρία για τον προσδιορισμό των εθνικών στόχων στους οποίους πρέπει να δοθούν προτεραιότητες για να σωθούν ζωές στους δρόμους. Αυτή είναι μία από τις πολλές δραστηριότητες που οργανώνονται στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Αναγνωρίζοντας την προτεραιότητά της στον τομέα της δημόσιας υγείας και της διεθνούς ανάπτυξης, η οδική ασφάλεια αποτελεί βασικό στόχο στο πλαίσιο των Στόχων για την Αειφόρο Ανάπτυξη (SDG), με μείωση κατά 50% των θανάτων από τροχαία μέχρι το 2020.


Τραγουδάμε για τη ζωή
18 Νοεμβρίου
Ώρα 19:30
Προμαχώνας Αγίου Γεωργίου, Ρόδος