Κατερίνα Ασπράκη: «Η Ρόδος ελκύει τους Πολωνούς...»!

Κατερίνα Ασπράκη: «Η Ρόδος ελκύει τους Πολωνούς...»!

Κατερίνα Ασπράκη: «Η Ρόδος ελκύει τους Πολωνούς...»!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5235 ΦΟΡΕΣ

Η πρώτη πρόξενος της Πολωνίας στη Δωδεκάνησο, παρουσιάζεται απόψε σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

«Πολωνός τουρίστας…»! Αν το έλεγες αυτό την προηγούμενη δεκαετία θα προκαλούσες θυμηδία αφού το καθεστώς δεν άφηνε τους πολίτες του να ταξιδέψουν, και οι ίδιοι δεν είχαν μάθει να το κάνουν ούτε κι αργότερα.

Και μπορεί και σήμερα ακόμα μόλις ένα 7% της χώρας των 40 εκατομμυρίων, η οποία αναπτύσσεται ταχύτητα, να επιλέγει να ταξιδέψει στο εξωτερικό, αλλά ένα 27% αυτών επιλέγει τη Ρόδο και η τάση είναι απολύτως αυξητική.

Συνάντησα την επίτιμη Πρόξενο της Πολωνίας στη Δωδεκάνησο Κατερίνα Ασπράκη, μια μέρα πριν την αποψινή εκδήλωση στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου -παρούσης και της πρέσβειρας της Πολωνίας- όπου θα γίνει η τελετή παρουσίασή της.

Η Κατερίνα Ασπράκη, η πρώτη πρόξενος στα χρονικά στη Δωδεκάνησο γι αυτή τη χώρα, είναι μια νέα γυναίκα με σπουδές Κοινωνιολογίας και marketing manager, με όρεξη να δουλέψει για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο πλευρών, για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος και των εμπορικών συναλλαγών.

Ποια είναι τα στοιχεία που μας κάνουν αισιόδοξους για την πορεία της Πολωνικής αγοράς;
Η Πολωνία είναι μια χώρα των 40 εκατομμυρίων κατοίκων που η οικονομία της αναπτύχθηκε ραγδαία. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι της τάξης του 5% ανά έτος. Αυτό συνεπάγεται την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της οι οποίοι ξεκίνησαν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, κάτι που δεν γινόταν με το προηγούμενο καθεστώς στη χώρα. Μέχρι το έτος 2011 ταξίδευε στο εξωτερικό μόλις το 2% των Πολωνών. Αυτή τη στιγμή ταξιδεύει το 7% και εξ αυτών το 27% επιλέγει την Ελλάδα, ενώ το 14% επιλέγει την Τουρκία και το 12% την Ισπανία. Με δεδομένο ότι η τάση είναι αυξητική η προοπτική που υπάρχει από τη συγκεκριμένη τουριστική αγορά είναι μεγάλη. Οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν τη δυνατότητα να δαπανήσουν αρκετά χρήματα στη διάρκεια των διακοπών τους επειδή η Πολωνία είναι μια σταθερή αγορά και διαθέτει πλουτοπαραγωγικές πηγές και βαριά βιομηχανία.

Οι αφίξεις πώς αναπτύσσονται με την πάροδο των τελευταίων χρόνων;
Σε ό,τι αφορά τη Ρόδο, ο αριθμός των Πολωνών που έκανε τις διακοπές του στο νησί το έτος 2017 ήταν 140.000 και αναφέρομαι μόνο στις αφίξεις στο αεροδρόμιο, κι όχι γι’ αυτές που σημειώνονται και στο λιμάνι. Η τάση είναι σαφώς αυξητική αφού το 2014 είχαμε 28.000 Πολωνούς τουρίστες, το 2015 ήταν 68.000, το 2016 έφτασαν τις 120.000 και το 2017 τις 140.000 όπως είπαμε.

Τι έπαιξε ρόλο ώστε ν’ «ανοίξει» για εμάς η Πολωνική αγορά;
Τα τελευταία χρόνια που η Ρωσία δεν είναι τόσο ψηλά στο βάθρο της τουριστικής ανάπτυξης οι μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στην Πολωνία. Οι διαφημίσεις με τις ηλιόλουστες ελληνικές παραλίες και τα νησιά μας καθώς και τα δελεαστικά πακέτα διακοπών προκάλεσαν το ενδιαφέρον τους. Ακολούθησε προσπάθεια τριών χρόνων με τα αποτελέσματα να είναι αυτά που γνωρίζετε.

Η Ρόδος δείχνει να είναι ψηλά στις προτιμήσεις τους!
Η Ρόδος πραγματικά ελκύει τους Πολωνούς τουρίστες οι οποίοι είναι εξαιρετικά χαμογελαστοί άνθρωποι, ευγενικοί, επικοινωνιακοί και έχουν πολιτισμικές αναζητήσεις. Τους αρέσει το καλό φαγητό, το ελληνικό γλέντι, γελάνε δυνατά... Στην Έκθεση «Grecka Panorama» που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία στις αρχές Δεκεμβρίου, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στη γαστρονομία και στην προβολή της παραδοσιακής, ελληνικής κουζίνας. Και φέτος από την 1η έως τις 3 Δεκεμβρίου η Ρόδος θα εκπροσωπηθεί στην Έκθεση από επιχειρηματίες, από το Επιμελητήριο και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Πόσοι Πολωνοί ζουν στο νησί σήμερα;
Στη Ρόδο ζουν περισσότερες από 200 οικογένειες Πολωνών οι οποίες συμμετέχουν στην κοινωνική και επιχειρηματική ζωή του τόπου και δραστηριοποιούνται στο χώρο του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού. Πολλοί είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι ο μηχανολογικός εξοπλισμός, η κατασκευή και οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σορωνή, έγινε από Πολωνική εταιρεία και για πολλά χρόνια διέμεναν στην περιοχή οι οικογένειες των Πολωνών. Από τις πρώτες ενέργειες του Προξενείου θα είναι η δημιουργία Πολιτιστικού Συλλόγου με τη συμμετοχή των Πολωνών μόνιμων κατοίκων της Ρόδου, και στόχο τη διατήρηση των παραδόσεων και των γιορτών τους.

Και βέβαια κάνουμε εισαγωγές από την Πολωνία.
Βεβαίως. Εισάγουμε τρόφιμα, οικοδομικά υλικά ακόμα και ιστιοπλοϊκά σκάφη, αλλά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο κρατών το 2017 ήταν 1 δισ. 300 εκ. ευρώ, ένα μεγάλο νούμερο όταν πριν μία 10ετία το εμπορικό ισοζύγιο ήταν 200 εκατομμύρια. Η δημιουργία του Προξενείου προέκυψε από την ανάγκη και την προοπτική που αναπτύσσεται. Το προξενείο θα στεγάζεται στην οδό Ιωάννου Καζούλη 13.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος