Μάνος Κόνσολας: «Η Κάσος χρειάζεται την άμεση τοποθέτηση γιατρού στο νησί»

Μάνος Κόνσολας: «Η Κάσος χρειάζεται την άμεση τοποθέτηση γιατρού στο νησί»

Μάνος Κόνσολας: «Η Κάσος χρειάζεται την άμεση τοποθέτηση γιατρού στο νησί»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 106 ΦΟΡΕΣ

Την ανάγκη άμεσης τοποθέτησης γιατρού στην Κάσο, αφού σε λίγες ημέρες λήγει η απόσπαση από το Κ.Υ. Καρπάθου, του γιατρού που υπηρετεί εκεί, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Κόνσολας είχε προειδοποιήσει το Υπουργείο Υγείας για το πρόβλημα με Ερώτηση που είχε καταθέσει και στις 11 Σεπτεμβρίου με αρ.πρ.: 1407 , προτείνοντας, μάλιστα, εναλλακτική λύση με την τοποθέτηση οπλίτη-ιατρού και μετά από υποβολή αιτήματος του Υπουργείου Υγείας προς το Υπουργείο Άμυνας.

Το Υπουργείο Υγείας δεν απάντησε στο Βουλευτή Δωδεκανήσου και προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με ολιγοήμερες αποσπάσεις γιατρών από άλλα νησιά, κάτι που δεν συνιστά λύση σε καμία περίπτωση.

Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρει ότι η θέση του εξειδικευμένου γιατρού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κάσου, παραμένει κενή εδώ και 5 μήνες.

Παράλληλα, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, που καταδεικνύει την προχειρότητα με την οποία νομοθετεί η κυβέρνηση και αναφέρομαι στην αδυναμία εφαρμογής των διατάξεων για τον οικογενειακό γιατρό στα νησιά. Για να συμβληθεί με οικογενειακό γιατρό ένας πολίτης που διαμένει μόνιμα στην Κάσο πρέπει να ταξιδέψει σε άλλο, μεγαλύτερο νησί.

Ο κ. Κόνσολας ζητά να υπάρχει πρόβλεψη για το δικαίωμα εκχώρησης της υπογραφής οικογενειακού γιατρού στους αγροτικούς γιατρούς που υπηρετούν στα μικρά νησιά, αν δεν υπάρχει άλλος γιατρός σε αυτά.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη άμεσης τοποθέτησης ιατρού στο Περιφερειακό Ιατρείο Κάσου»

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε από τις 11 Σεπτεμβρίου και με αρ. πρ. 1407, είχα καταθέσει Ερώτηση, χωρίς να υπάρξει απάντηση από το Υπουργείο Υγείας, για τον κίνδυνο να μείνει η Κάσος χωρίς γιατρό.

Οι ανάγκες της δημόσιας υγείας στο νησί καλύπτονται με γιατρό που έχει αποσπαστεί από το Κέντρο Υγείας Καρπάθου, με την απόσπασή του, όμως, να λήγει σε λίγες ημέρες, την ίδια στιγμή που η θέση του εξειδικευμένου γιατρού που αποχώρησε, παραμένει κενή εδώ και πέντε (5) μήνες.

Είχα προτείνει να υπάρξει εναλλακτική λύση με την τοποθέτηση οπλίτη-ιατρού και μετά από υποβολή αιτήματος του Υπουργείου Υγείας προς το Υπουργείο Άμυνας, αλλά απάντηση ακόμα δεν έχω λάβει αν υπεβλήθη αυτό το αίτημα και πότε.

Όπως είναι φυσικό, η συγκεκριμένη κατάσταση αβεβαιότητας, αλλά και έλλειψης μόνιμου ιατρού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κάσου, έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους του νησιού.

Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, που καταδεικνύει την προχειρότητα με την οποία νομοθετεί η κυβέρνηση και αναφέρομαι στην αδυναμία εφαρμογής των διατάξεων για τον οικογενειακό γιατρό στα νησιά. Για να συμβληθεί με οικογενειακό γιατρό ένας πολίτης που διαμένει μόνιμα στην Κάσο πρέπει να ταξιδέψει σε άλλο, μεγαλύτερο νησί.

Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για το δικαίωμα εκχώρησης της υπογραφής οικογενειακού γιατρού στους αγροτικούς γιατρούς που υπηρετούν στα μικρά νησιά, αν δεν υπάρχει άλλος γιατρός σε αυτά.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Με ποιο τρόπο θα καλυφθεί η θέση ιατρού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κάσου;

2. Με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Υγείας το πρόβλημα των κατοίκων μικρών νησιών στα οποία δεν υπάρχει η δυνατότητα υπογραφής οικογενειακού γιατρού;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Διαβάστε ακόμη

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»

Γιάννης Παππάς: Λύση από τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με πολίτες, τον Δήμαρχο και δημοτικούς Συμβούλους της Σύμης

Κοινοβουλευτική Αναφορά του Βασίλη Α. Υψηλάντη για να συμπεριληφθεί η Πάτμος στα νησιά της Express Visa

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών

Σε Κάλυμνο, Ρόδο και Κω ο Βουλευτής Βασίλης Α. Υψηλάντης