Ρόδος: Στο εδώλιο δύο άτομα για μαστροπεία

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου βρέθηκαν χθες,  38χρονος αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής και 30χρονη από την Μολδαβία ως εμπλεκόμενοι σε υπόθεση σωματεμπορίας – μαστροπείας, μετά από καταγγελία που έκανε η 32χρονη αδελφή της κατηγορουμένης!

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε τον Μάιο του 2016, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου οι οποίοι και κατάφεραν να εντοπίσουν τον «κρυφό» οίκο ανοχής που λειτουργούσε στο επάνω μέρος νυκτερινού καταστήματος στο Φαληράκι.

Χθες, εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό μετά από έφεση που άσκησαν οι δύο κατηγορούμενοι σε μία προσπάθεια να μειώσουν τις πολυετείς ποινές κάθειρξης που τους είχαν επιβληθεί πρωτόδικα. Έτσι το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους δύο αλλοδαπούς και ειδικότερα χωρίς κανένα ελαφρυντικό τον 38χρονο Αλβανό στον οποίο και επέβαλλε συνολική ποινή κάθειρξης 13 ετών και φυλάκιση 6 μηνών καθώς και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 56.500 ευρώ, ενώ στην 30χρονη αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου και της επέβαλλε συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών και 3 μηνών.

Σημειώνεται πως τους δύο αλλοδαποί κατηγορούνταν για σωματεμπορία τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση από κοινού, μαστροπεία σε βάρος ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση από κοινού, μαστροπεία κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπία και επικίνδυνη σωματική βλάβη κατ’ εξακολούθηση.

Τον Απρίλιο του 2017 το πρωτόδικο δικαστήριο (Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου) είχε κρίνει ένοχους όπως κατηγορούνται τόσο τον αλλοδαπό όσο και την Μολδαβή (ομόφωνα για όλες τις κατηγορίες, πλην μίας κατηγορίας όπου μειοψήφισε ένας ένορκος) και είχε επιβάλλει στον 38χρονο Αλβανό, συνολική ποινή κάθειρξης 16 χρόνια και χρηματικό πρόστιμο 65.500 ευρώ, και στην 28χρονη Μολδαβή ποινή κάθειρξης 15 ετών και φυλάκιση 6 μηνών καθώς και χρηματικό πρόστιμο 62.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

«Δεν αντέχω άλλο! Μέσα μου πονάω και θυμώνω πολύ»
Αρνήθηκε τις κατηγορίες όπως αυτές του αποδίδονται ο 38χρονος Αλβανός, απολογούμενος χθες ενώπιον του δικαστηρίου, ενώ αρκετές φορές διαφοροποίησε τη θέση του σε σχέση με αυτά που είχε δηλώσει τόσο απολογούμενος στην ανακρίτριας Ρόδου και στο πρωτόδικο δικαστήριο όσο και χθες, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τις διευκρινιστικές ερωτήσεις του δικαστηρίου.

Προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα της, χωρίς όμως να το καταφέρει τελικά ξεκίνησε την απολογία της η 30χρονη από τη Μολδαβία, η οποία είπε χαρακτηριστικά:

«Συγγνώμη για αυτό (είχε βουρκώσει) –είπε η 30χρονη- όμως μέσα μου πονάω και θυμώνω πολύ, επειδή αυτά που έχει κάνει η αδελφή μου δεν είναι αλήθεια! Δεν είναι η πρώτη φορά που τα έχει κάνει εδώ» είπε χαρακτηριστικά η αλλοδαπή προσθέτοντας πως η αδελφή της έχει καταγγείλει και τον αδελφό της και την άλλη της την αδελφή για παρόμοια αδικήματα με αποτέλεσμα να έχουν μπλεξίματα με τις διωκτικές αρχές των περιοχών που διαμένουν ή διέμεναν.

Η ίδια εξήγησε πως η σχέση τους «χάλασε» όταν ζήτησε από την 32χρονη αδελφή της και τη φίλη αυτής να φύγουν από το μαγαζί, γιατί αυτά που έκαναν δεν ήταν ωραία. 

«Δεν αντέχω άλλο, θυμώνω! Είμαι δύο χρόνια μέσα, γιατί» διερωτήθηκε απολογούμενη η 30χρονη ζητώντας ξανά συγγνώμη από το δικαστήριο για την κατάσταση της η οποία είναι πολύ δύσκολη όπως είπε.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων όπως κατηγορούνται και όπως είχαν κριθεί πρωτόδικα.

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Βασίλης Μπέης τόνισε μεταξύ άλλων στην αγόρευση του πως στη συγκεκριμένη υπόθεση «υπάρχουν πλείστες αμφιβολίες περί της ενοχής των δύο αλλοδαπών και ιδιαίτερα όπως πρωτοδίκως».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν αποδείχτηκε κατά την ακροαματική διαδικασία η ενοχή τους για τα αδικήματα που κατηγορούνται και διερωτήθηκε πως εφόσον τα είχαν διαπράξει και κυρίως αυτά της μαστροπείας και σωματεμπορίας γιατί η αστυνομία δεν έφερε ως μάρτυρα ούτε έναν «πελάτη» για να αποδειχθούν τα αδικήματα αυτά.

Οι συλλήψεις
Για τους εμπλεκόμενους όλα ξεκίνησαν όταν μετά την αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν στη διάθεση τους οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου αποφάσισαν να κάνουν έλεγχο στο κατάστημα.

Η «έφοδος» των αστυνομικών στο κατάστημα νυχτερινής διασκέδασης των κατηγορούμενων έγινε την Δευτέρα 9 Μαΐου 2016 το βράδυ, όπου και εντοπίστηκε ειδικά διαμορφωμένος χώρος, με κρυφή πρόσβαση, που χρησιμοποιούνταν ως σημείο ερωτικών συνευρέσεων εκδιδόμενων γυναικών-σερβιτόρων.

Ο χώρος αυτός βρισκόταν στο επάνω μέρος του καταστήματος και υπήρχε μικρή σκάλα για την μετάβαση των εργαζομένων και των «πελατών» εκεί.

Από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας, εξακριβώθηκε ότι διαχειριστές του καταστήματος εξωθούσαν στην πορνεία δύο υπαλλήλους-σερβιτόρες, έναντι προκαθορισμένης αμοιβής την οποία διαμοιράζονταν.

Οι τιμές των χρημάτων που κατέβαλλαν οι «πελάτες» κυμαίνονταν από 100 – 150 ευρώ.
Οι ίδιοι κατηγορούμενοι φέρονται το χρονικό διάστημα Απρίλιο και Μάιο του 2016 ότι προήγαγαν και εξωθούσαν στην πορνεία μία ανήλικη Ρουμάνα ηλικίας 17 ετών.

Επίσης όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο 38χρονος εξανάγκαζε, με τη χρήση σωματικής βίας, 32χρονη αλλοδαπή από τη Μολδαβία να εκδίδεται με σκοπό την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους.

Μάλιστα βρέθηκε και κατασχέθηκε μεταλλική ράβδος (γκλοπ) με την οποία ο δράστης προκαλούσε σωματικές βλάβες στην 32χρονη.
Σημειώνεται ότι, ο 38χρονος Αλβανός είχε κατηγορηθεί το 2015 για παρόμοια υπόθεση, λειτουργώντας το ίδιο κατάστημα. 

Απολογούμενος ο 38χρονος Αλβανός είχε ισχυριστεί ότι ουδεμία σχέση έχει με την επιχείρηση και πως απλώς ορισμένες φορές μετέβαινε εκεί για να βοηθήσει, και πρόσθεσε πως δεν είναι αυτός ο υπεύθυνος λειτουργίας του καταστήματος.

Σε ό,τι αφορά την 30χρονη και αυτή από την πλευρά της, είχε δηλώσει ότι είχε αναλάβει λίγο καιρό πριν την διαχείριση του καταστήματος και πως καμία υπόσταση δεν έχουν τα όσα έχουν καταγγελθεί σε βάρος της από την ίδια της την αδελφή. Η αλλοδαπή είχε προσθέσει πως ήδη η καταγγέλλουσα βρισκόταν στο νησί μας τρεις μήνες και πως έληγε η βίζα της και θα έπρεπε να επιστρέψει στη χώρα της.

Επίσης η 30χρονη είχε τονίσει πως βρίσκεται αρκετά χρόνια στην χώρα μας, είναι παντρεμένη στη Ρόδο με Έλληνα  από το 2008 και έγκυος στον 8ο μήνα.

Ωστόσο οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είχαν πείσει εισαγγελέα και ανακρίτρια οι οποίοι με σύμφωνοι γνώμη αποφάσισαν την προσωρινή κράτηση και των δύο αλλοδαπών, στέλνοντας τους στις φυλακές.