Εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο

Τα εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, πραγματοποίησε χτες στην Κάλυμνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσία αρκετών κυβερνητικών στελεχών, υλοποιώντας υπόσχεση που είχε δώσει στους κατοίκους του νησιού όταν το είχε επισκεφτεί τα Θεοφάνια.

Η Κάλυμνος έχει παράδοση σε ανθρώπους που άφησαν τη ζωή τους στη θάλασσα και ήταν αυτονόητο αίτημα η ίδρυση της Ακαδημίας εδώ, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του. 

Απευθυνόμενος στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της στην Κάλυμνο, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε «καλές θάλασσες» και τους διαβεβαίωσε ότι θα πάρουν τις ικανές γνώσεις για να μπορέσουν να σταδιοδρομήσουν. Τόνισε δε ότι στην Ακαδημία «θα πάρουν τις καλύτερες γνώσεις και τα εφόδια για το μέλλον τους».
Μιλώντας ειδικότερα για την Ακαδημία, είπε ότι χρειάστηκε να ψηφιστεί από τη Βουλή η ίδρυση και η στελέχωσή της.

Επίσης, είπε, έχουν ήδη προβλεφθεί 12 συνολικά θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και η δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού. Στην ακαδημία αναμένεται να φοιτήσουν 80 φοιτητές/τριες, για το έτος 2018-2019. Σήμερα είναι 55 και θα προστεθούν άλλοι που θα μετεγγραφούν.

Με αυτό τον τρόπο θα λειτουργήσουν 2 τμήματα πλοιάρχων, αντί για το ένα που είχε αρχικά προβλεφθεί, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ για τη λειτουργία της Σχολής, κατά το πρώτο έτος, έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές και προσομοιωτής γέφυρας, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της προμήθειας του εξοπλισμού, για τα επόμενα έτη, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

«Μας αξίζει να στοχεύουμε ψηλά»
«Δεν είναι τόσο ότι υλοποιούμε ένα δίκαιο αίτημα, αλλά ότι το υλοποιήσαμε σε χρόνο ρεκόρ» είπε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν πίστευε ότι από φέτος θα αρχίσουν να σπουδάζουν εδώ οι σπουδαστές που σε 4 χρόνια από σήμερα θα έχουν αποφοιτήσει και θα είναι πλοίαρχοι».

«Ήταν δίκαιο και σήμερα γίνεται πράξη» τόνισε ο πρωθυπουργός, χειροκροτούμενος, και υπογράμμισε ότι «σήμερα είναι μέρα γιορτής για την Κάλυμνο».

«Είναι μια μέρα χαράς για τον τόπο σας. Εμείς κάναμε το χρέος μας, όμως ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας δρόμο να περπατήσουμε μαζί (...) για να ξανακάνουμε την πατρίδα σημαντική στην περιοχή μας και στον κόσμο», τόνισε.


«Περάσαμε μεγάλες φουρτούνες τα προηγούμενα χρόνια, τώρα όμως μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας την ομιλία του και πρόσθεσε ότι οι στόχοι μας μπορούν να είναι ακόμα πιο ψηλά, «γιατί μας αξίζει να στοχεύουμε ψηλά».

Βγήκαμε από την κρίση «με σχέδιο, με όραμα, με σκληρή δουλειά, πρέπει να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα» σημείωσε, τονίζοντας πως ό,τι πετύχαμε δεν ήταν νομοτελειακό, γιατί κάποιοι είχαν ξεγράψει την Ελλάδα, να είναι για δεκαετίες μέσα στα μνημόνια και στη σκληρή επιτροπεία, όπως είπε, αλλά «καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού».
«Τώρα έρχεται η ώρα να δούμε στα μάτια αυτόν τον κόσμο» είπε ο πρωθυπουργός.

Τα οφέλη από το Μεταφορικό Ισοδύναμο παρουσίασε  ο πρωθυπουργός
Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα μέτρο που απαντά στις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών, στηρίζει στην πράξη τις νησιωτικές κοινωνίες, δημιουργεί αναπτυξιακές ευκαιρίες και αποτελεί πρότυπο νησιωτικής πολιτικής, καθώς εφαρμόζεται σε μεταφορά επιβατών, προϊόντων και καυσίμων.

Συγκεκριμένα, «τρέχει» ήδη η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε 49 νησιά, ανάμεσα στα οποία και η Κάλυμνος, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Από 1/1/2019, επίσης θα εφαρμοστεί πιλοτικά η επιδότηση καυσίμων σε μικρά και απομονωμένα νησιά. Το μέτρο επιδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ, ύψους 570 εκατ. ως και το 2021. 


Η περίπτωση της Καλύμνου αποδεικνύει τα οφέλη αυτού του μέτρου, είπε ο Αλ. Τσίπρας, καθώς, από 1/7/2018 μέχρι 3/12/18 γράφτηκαν στην πλατφόρμα του μέτρου περίπου 5.000 κάτοικοι και πραγματοποίησαν περίπου 2.000 ταξίδια.
Επίσης, ανέφερε ότι αναφορικά με τις επιχειρήσεις του νησιού, στο μέτρο συμμετέχουν 139 επιχειρήσεις και έχουν καταχωρισθεί 2.487 παραστατικά (τιμολόγια μεταφοράς δηλαδή), δαπάνη που αντιστοιχεί σε 262.646,48 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις, για το πρώτο τρίμηνο της εφαρμογής, πρόκειται να λάβουν επιστροφή, χάρη στο μέτρο, 150.620 ευρώ το οποίο αντιστοιχεί σε 57,35% της συνολικής δαπάνης για μεταφορικά που έχουν πληρώσει.
Κατά μέσο όρο, η κάθε επιχείρηση θα χρηματοδοτηθεί με 2.642,46 ευρώ, για το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής. Αν κανείς κάνει την αναγωγή στο έτος, ο μέσος όρος προσεγγίζει τις 10.000 ευρώ ανά επιχείρηση, εξήγησε ο πρωθυπουργός. 

Έργα για την Κάλυμνο
Μιλώντας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ειδικά για την Κάλυμνο,«έχουμε ήδη προχωρήσει τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημοπράτηση και την ένταξη στα σχετικά προγράμματα, σημαντικών έργων πνοής για το νησί». Παρέθεσε δε τα εξής:

- Ασφαλτοστρώσεις Δημοτικού Οδικού Δικτύου με πρόσβαση σε τουριστικές- αρχαιολογικές- λιμενικές εγκαταστάσεις.
- Την παραλιακή οδό.
- Πλακοστρώσεις ιστορικών σημείων της Καλύμνου.
- Προμήθειες σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και προμήθεια ψηφιακού ακτινογραφικού μηχανήματος, καθώς και προμήθεια αξονικού τομογράφου για το Κέντρο Υγείας Καλύμνου. Έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ Ν. Αιγαίου και σε πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας, αντίστοιχα και έχουν ήδη εγκριθεί.

- Νέο κλειστό γυμναστήριο Δήμου Καλυμνίων.
- Συντήρηση και αναβάθμιση Δημοτικού Σχολείου Τελένδου.
- Προμήθεια συστήματος παρακολούθησης ποιότητας ύδατος και μείωσης απωλειών δικτύων ύδρευσης της ΔΕΥΑ Καλύμνου.
- Λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας στο Δήμο Καλυμνίων που ήδη εξυπηρετεί με υπηρεσίες και παροχές κοινωνικού χαρακτήρα, πολίτες και ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

- Εκτελείται η ανέγερση διώροφου κτιρίου συνολικής επιφάνειας 600 τ.μ. περίπου, για βρεφονηπιακό σταθμό στον οικισμό Πόθιας, δυναμικότητας 60 νηπίων.
- Εντός του 2017 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης στις Ψέριμο και Τέλενδο, δυναμικότητας 100 κυβικών μέτρων.

Τέλος, «κάτι που δεν αφορά τις υποδομές, αλλά έχει ξεχωριστή σημασία για την ιστορία και την παράδοση αυτού του τόπου» είπε ο πρωθυπουργός, είναι η διάσωση παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2014-2020 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όπως ανέφερε, το πρώτο σκάφος υιοθετήθηκε από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας και έχει ήδη τοποθετηθεί στο υποκατάστημά του, στην Ιχθυόσκαλα της Καλύμνου.
«Αυτές λοιπόν είναι οι ενέργειες που αποδεικνύουν την έμπρακτη έγνοια μας για τον τόπο σας» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.


Δήλωση Γιάννη Φλεβάρη
Την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης, ο οποίος με αφορμή τα εγκαίνια της σχολής, δήλωσε στη «Ρ» τα εξής: «στο νησί των σφουγγαράδων και των ναυτικών η ακαδημία εμπορικού ναυτικού είναι πλέον γεγονός.

Ένα δίκαιο αίτημα και μία διακαής επιθυμία του δήμου Καλύμνου της περιφέρειας και της τοπικής κοινωνίας της Καλύμνου, σήμερα γίνεται πραγματικότητα και εγκαινιάζεται παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας της ηγεσίας του υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας και μελών της κυβέρνησης.

Η ΠΝΑΙ στέλνει σήμερα ένα μήνυμα ότι στηρίζει κάθε δράση και κάθε έργο στα νησιά μας που τόσο πολύ έχουν ανάγκη από πολιτικές και μέτρα νησιωτικότητας».