Επικίνδυνο παιχνίδι Τσίπρα με τα καύσιμα

Άρθρο του Γιώργου Κύρτσου
Ευρωβουλευτής


Η αύξηση των τιμών των καυσίμων μέσω αύξησης της φορολογίας κατανάλωσης προκάλεσε έκρηξη λαϊκής δυσαρέσκειας στη Γαλλία και υποχρέωσε τον πρόεδρο Μακρόν σε ταπεινωτική υποχώρηση.

Έβαλε στο «ψυγείο» τις προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο αυξήσεις με ένα κόστος 2 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Μακρόν έδειξε ότι δεν έχει επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα που διαμορφώνει η οικονομική πολιτική του. Η αναγκαστική πολιτική υποχώρηση που έκανε αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά το μεταρρυθμιστικό του προφίλ και την εικόνα και την προοπτική της γαλλικής οικονομίας.

Χειρότερος ο ΣΥΡΙΖΑ
Κι ενώ αναπτύσσεται στην Ελλάδα η δημόσια συζήτηση γύρω από τις επιλογές του «νεοφιλελεύθερου» Μακρόν και τον κοινωνικό διχασμό της Γαλλίας, στην Ελλάδα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη σε ό,τι αφορά τις τιμές των καυσίμων, με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα.

Πρώτον, στη Γαλλία η τιμή της βενζίνης είναι στην πρώτη ευρωπαϊκή εξάδα. Στην Ελλάδα όμως δίνουμε μάχη με την Ολλανδία για την ακριβότερη βενζίνη στην Ε.Ε. των 28.

Δεύτερον, η Γαλλία είναι μια εξαιρετικά αναπτυγμένη χώρα με υπερδιπλάσιο εισόδημα για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους απ’ ό,τι στην Ελλάδα.

Τρίτον, το ρεκόρ ακρίβειας στην ελληνική βενζίνη επετεύχθη χάρις στην αύξηση όλων των σχετικών φόρων από την κυβέρνηση Τσίπρα. Επί ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αυξήθηκαν όλοι οι έμμεσοι φόροι που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα από τον ΦΠΑ, τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, τους φόρους στα καύσιμα μέχρι την εστίαση.
Το αποτέλεσμα είναι να έχει η Ελλάδα το ευρωπαϊκό ρεκόρ στους έμμεσους, καταναλωτικούς φόρους.

Τέταρτον, τα δύο τρίτα της τιμής της βενζίνης που πληρώνουμε στα πρατήρια καυσίμων είναι... φόροι. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ο ΦΠΑ 24%, η Εισφορά Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών, το Ανταποδοτικό Τέλος Υπέρ Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κι ένα Ειδικό Τέλος για εργασίες εκτελωνισμού.

Ξέχασαν τα... μαγκάλια
Χειρότερη είναι η κυβερνητική πολιτική σε ό,τι αφορά την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
Πριν τις εκλογές του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε τον τραγικό θάνατο νέων λόγω αναθυμιάσεων από μαγκάλι για να επιχειρηματολογήσει κατά της «κοινωνικά σκληρής» κυβέρνησης Σαμαρά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία έχει χειρότερη συμπεριφορά από αυτήν που συνήθιζε να καταγγέλλει.   Η κυβέρνηση Τσίπρα αύξησε, όπως και στη βενζίνη, τους φόρους κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Σαν να μην έφτανε αυτό μείωσε δραστικά την κρατική επιδότηση για τη θέρμανση των νοικοκυριών που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα. Η επιδότηση είναι γύρω στο ένα τέταρτο από ό,τι ήταν επί κυβέρνησης Σαμαρά με αποτέλεσμα να εξοικονομήσει ο κρατικός προϋπολογισμός πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τετραετίας, ένα μέρος των οποίων διανέμεται σαν... κοινωνικό μέρισμα.

Η σκληρή κυβερνητική πολιτική συνδυάζεται με ένα όργιο λαθρεμπορίας και κερδοσκοπίας υπό το αδιάφορο βλέμμα εκείνων που είχαν υποσχεθεί πρόσθετα έσοδα 1,5 δισ. το χρόνο για τον κρατικό προϋπολογισμό από την πάταξη αυτών των πρακτικών.

Οι επιλογές του κ. Τσίπρα έχουν τεράστιο κοινωνικό κόστος εφόσον δημιουργούν νέα βάρη στον οικογενειακό προϋπολογισμό των μη προνομιούχων και των φτωχών συμπολιτών μας.  

Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και η μείωση της κρατικής επιδότησης της θέρμανσης των νοικοκυριών με μεγάλες οικονομικές ανάγκες είναι μέρος μιας αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται παρά τις φιλολαϊκές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας το 2017 μειώθηκαν οι πραγματικοί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας κατά 3,7%, ένα πραγματικά εντυπωσιακό ποσοστό αν σκεφτούμε τι έχει προηγηθεί από το 2010.

Το παιχνίδι Τσίπρα με την υπερφορολόγηση των καυσίμων μπορεί να αποδειχθεί «εκρηκτικό» για την κοινωνία και την πολιτική.