Μια στη Ρόδο, μια στα Χανιά  το Cadet European Judo Cup

Πάνε κάπου τρεισήμισι μήνες από τη συνάντηση στο δημαρχείο Ρόδου μεταξύ του δήμαρχου Φώτη Χατζηδιάκου, του αντιπροέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο Δημήτρη Θεοδωρογλάκη και του ομοσπονδιακού προπονητή Νίκου Ηλιάδη, παρουσία του προέδρου του ΔΟΠΑΡ Στέφανου Κυριαζή και του Μιχάλη Χατζηνικολάου ως προπονητή της Φλόγας Ρόδου και υπευθύνου της επιτροπής ιεραρχίας και νταν της ομοσπονδίας για τη νησιωτική Ελλάδα.

Με δελτίο Τύπου τότε και συγκεκριμένα την 22η Αυγούστου, ο Δήμος ενημέρωνε πως η Ρόδος ήταν πολύ κοντά στο ν’ αναλάβει το Ευρωπαϊκό του τζούντο για το 2020, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιας κατηγορίας.
Μάλιστα έγιναν τότε επισκέψεις στο πλαίσιο αυτό, στο κλειστό της Καλλιθέας μετά και τη διοργάνωση του Final Four Κυπέλλου Ανδρών στο βόλεϊ όπως και στο Βενετόκλειο.

Βάσει του ρεπορτάζ της “ΡΟΔΙΑΚΗΣ” τις επόμενες από την ενημέρωση μέρες, προέκυψε πως η διοργάνωση για την οποία θα κάνει ό, τι μπορεί ώστε να τη φιλοξενήσει η Ρόδος θ’ αφορά τους Εφήβους και θα γίνει στο κλειστό της Καλλιθέας με τις κατάλληλες φυσικά παρεμβάσεις για τη χωρίς προβλήματα φιλοξενία της.

Ως εδώ καλά… Χθες όμως η Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο έβγαλε ανακοίνωση για τις διεθνείς διοργανώσεις που θ’ αναλάβει η χώρας μας τα επόμενα χρόνια κι αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2019 (και όχι το 2020) το Ευρωπαϊκό Κύπελλο U18 (Cadet European Judo Cup).

Παρακάτω υπάρχει μάλιστα σημείωση ότι, αν και αναφέρεται ως πόλη φιλοξενίας της διοργάνωσης από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία η Ρόδος, μπορεί στο τέλος να γίνει στα Χανιά…
Η κατάσταση δηλαδή δεν είναι ξεκάθαρη και καλό είναι από όποια επιτροπή συστάθηκε για να διεκδικήσει τη διοργάνωση (από Δήμο Ρόδου ή Ομοσπονδία) να προβεί στις απαραίτητες διευκρινήσεις. Μπορεί να φιλοξενήσει η Ρόδος τους αγώνες;  Και εκτός αυτού, τι μπορεί να παίξει ρόλο για τη «μετακόμισή» τους στα Χανιά;  

Η ενημέρωση του Δήμου Ρόδου στις 22 Αυγούστου για τη συνάντηση και την πιθανότητα ανάληψης των αγώνων:
«Τη διεξαγωγή μίας ακόμα μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης διεκδικεί η Ρόδος μετά και τη συνάντηση που είχε στο Δημαρχείο σήμερα (Τετάρτη) ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Τζούντο για τη διοργάνωση στο νησί των πανευρωπαϊκών αγώνων.

Με τη συμμετοχή του προέδρου του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού και Άθλησης Στέφανου Κυριαζή, ο δήμαρχος υποδέχτηκε στο γραφείο του τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας τζούντο Δημήτρη Θεοδωρογλάκη, τον Ομοσπονδιακό Προπονητή Νίκο Ηλιάδη και τον Μιχάλη Χατζηνικολάου προπονητή του ροδίτικου αθλητικού ομίλου «Φλόγα» και συζήτησε μαζί τους τη διεξαγωγή στη Ρόδο τον Ιούνιο του 2020 του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος τζούντο.

Την ίδια διοργάνωση διεκδικούν πόλεις της Ελλάδας και χώρες όπως η Κροατία και η Τουρκία. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο δήμαρχος, η απόλυτα επιτυχής διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων όλα τα τελευταία χρόνια τοποθετεί τη Ρόδο στο επίκεντρο του διεθνούς αθλητικού ενδιαφέροντος.   

Με δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον της Ομοσπονδίας για τη διεξαγωγή των αγώνων στη Ρόδο, ακολούθησαν επισκέψεις τόσο στο Κλειστό Φαληρακίου στο οποίο διεξήχθη και το Final Four του κυπέλλου Βόλεϊ το προηγούμενο διάστημα όσο και στο Κλειστό του Βενετοκλείου για το οποίο, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος, θα ξεκινήσει εργολαβία αντικατάστασης φωτισμού, έργο προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.

Στη μεγάλη διοργάνωση στην οποία θα συμμετάσχουν 300 αθλητές και συνοδοί τους, οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα είναι από την Ιαπωνία και τη Ρωσία ενώ, όπως τόνισε ο δήμαρχος, το κέρδος των μικρών αθλητών των Ομίλων της Ρόδου «Αγήνορας», «Φλόγα» και «Ζυγός» θα είναι μεγάλο.»

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο:
«Η Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο (ΕΟΤ) μπαίνει και πάλι στον… χάρτη ανάληψης σπουδαίων διοργανώσεων. Αφού υποχρεώθηκε, ελέω προσωρινής διοίκησης, να χάσει το δικαίωμα φιλοξενίας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Βετεράνων 2017, η Ελλάδα από την επόμενη χρονιά και έως το 2021, θα αποτελέσει την έδρα πολλών και σημαντικών διεθνών ραντεβού του ευρωπαϊκού αλλά και του παγκοσμίου τζούντο.

Η αρχή θα γίνει το 2019 με δύο διοργανώσεις στις κατηγορίες U21 και U18. Το διήμερο 23-24 Μαρτίου θα γίνει στην Αθήνα το «Iliadis Cup» (Junior European Judo Cup), το οποίο θα συνδυαστεί και με προπονητικό καμπ (25-28/3) ενώ τον Οκτώβριο του 2019, θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Κύπελλο U18 (Cadet European Judo Cup). Το επίσημο καλαντάρι της EJU αναφέρει ως έδρα του τουρνουά την Ρόδο, ωστόσο δεν αποκλείεται να «μετακομίσει» στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά.

Το 2020 η Ελλάδα θα φιλοξενήσει δύο ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, των Βετεράνων και το Kata, ενώ ένα χρόνο αργότερα, έχει αναλάβει το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων, ενώ στα… σκαριά βρίσκεται και η ανάληψη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανδρών-γυναικών.
«Η Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο κερδίζει το χαμένο έδαφος. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, θα φιλοξενήσει μερικές από τις σπουδαιότερες διοργανώσεις που κοσμούν το καλαντάρι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τζούντο. Νιώθουμε τιμή που η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία μας εμπιστεύεται εκ νέου, μετά τα όσα τραγικά συνέβησαν πριν από δύο χρόνια, με την προσωρινή διοίκηση. Το ελληνικό τζούντο γνωρίζει πώς να διοργανώνει εξαιρετικούς αγώνες.

Το έχει αποδείξει και στο παρελθόν. Με την αμέριστη συμπαράσταση της αθλητικής ηγεσίας, ξέρουμε ότι θα κερδίσουμε ένα στοίχημα που πριν δύο χρόνια έμοιαζε χαμένο. Το ελληνικό τζούντο είναι ζωντανό και η συγκεκριμένη διοίκηση της ομοσπονδίας τυγχάνει της απόλυτης αποδοχής από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και ειδικά από τον πρόεδρό της, Σεργκέι Σολοβέιτσικ, τον οποίο και ευχαριστούμε από καρδιάς για την εμπιστοσύνη που μας δείχνει», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΤ, Γιάννης Καφενταράκης».