Κατηγορούνται ότι ...έταζαν  “εξαφάνιση” οφειλών στη ΔΕΗ

Ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου η εκδίκαση της υπόθεσης απάτης δεκάδων συμπολιτών μας, στους οποίους οι έξι εμπλεκόμενοι φέρονται να έταζαν να τους «εξαφανίσουν» τις οφειλές που είχαν στη ΔΕΗ αλλά και να τους τοποθετήσουν ειδική συσκευή στο μετρητή ώστε να δείχνει μικρότερη ένδειξη κατανάλωσης από την πραγματική!

Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία εξετάστηκαν όλοι οι μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης, καθώς και τα αναγνωστέα έγγραφα και το δικαστήριο διέκοψε για τις 16 Ιανουαρίου 2019. Την ημέρα εκείνη το δικαστήριο θα συνεχίσει με τις απολογίες των έξι κατηγορουμένων, την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Στέλιου Αλεξανδρή, Κώστα Ταμπάκη, Σταύρου Παναγιωτακόπουλου και Κάνδιας Πολυχρόνη καθώς και του δικηγόρου της  πολιτικής αγωγής για λογαριασμό των ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ κ. Γιώργου Μαυρομάτη.

Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση απάτης εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου στο τέλος Αυγούστου 2017 και σε αυτήν φέρονται να εμπλέκονται 40χρονος που θεωρείται και ως ο «εγκέφαλος» καθώς και άλλα πέντε άτομα και ειδικότερα 47χρονη Ροδίτισσα, ο 47χρονος φίλος του φερόμενου και ως «εγκέφαλου» της υπόθεσης, ο 28χρονος υπάλληλος της εταιρείας που αναλάμβανε εργολαβίες της ΔΕΔΔΗΕ, ο 41χρονος αλλοδαπός από τη Μολδαβία υπάλληλος εταιρείας που αναλαμβάνει εργολαβίες της ΔΕΔΔΗΕ και ο 52χρονος ηλεκτρολόγος, πρώην υπάλληλος της ΔΕΗ.

Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν στις 24 Αυγούστου 2017 εμφανίστηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ της περιοχής μας και κατήγγειλε ότι δύο άνδρες του παρουσιάστηκαν ως εκπρόσωποι ιδιωτικής εταιρείας ηλεκτροδότησης και αποπειράθηκαν να τον εξαπατήσουν. Συγκεκριμένα, επρόκειτο για 40χρονο από την Κρήτη που κατοικεί στο νησί μας και έναν 47χρονο από την Καλαμάτα επίσης κάτοικο Ρόδου, οι οποίοι του ζήτησαν να τους δώσει το ποσό των 3.200 ευρώ προκειμένου να του διαγράψουν όπως του είπαν οφειλές που είχε προς τη ΔΕΗ ύψους 8.000 ευρώ! Μάλιστα προσφέρθηκαν να του εγκαταστήσουν και ειδική συσκευή στο μετρητή του προκειμένου αυτός να δείχνει μικρότερη ένδειξη κατανάλωσης από την πραγματική. Η τελευταία αυτή «παροχή» θα γινόταν βέβαια έναντι μηνιαίου τιμήματος!

Από την αστυνομία προσημειώθηκαν χαρτονομίσματα των 50 ευρώ και συνολικού ποσού 250 ευρώ και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης του σούπερ μάρκετ στις 12 παρά 20 το πρωί συναντήθηκε εκ νέου με τους δύο δράστες στους οποίους και έδωσε τα χρήματα. Άμεσα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου επενέβησαν και τους συνέλαβαν εντοπίζοντας στην κατοχή τους και τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα, τα οποία κατασχέθηκαν μαζί με τα κινητά τους τηλέφωνα στα οποία και υπήρχαν δεκάδες μηνύματα που αναφέρονταν σε συναλλαγές, εγκληματικές δράσεις και παραστατικά (λογαριασμούς, ταυτότητες κ.α.).

Παρουσία δικαστικού λειτουργού πραγματοποιήθηκε και έρευνα στα σπίτια του 40χρονου και του 47χρονου όπου και εκεί βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα ως πειστήρια της «δραστηριότητάς» τους!

Όλοι οι εμπλεκόμενοι μετά τις απολογίες τους το φθινόπωρο του 2017 είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι ενώ τα στοιχεία και οι φωτογραφίες τους είχαν δοθεί στη δημοσιότητα με διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου. Ωστόσο οι συλληφθέντες προσέφυγαν στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου δια των δικηγόρων τους κ.κ. Αχιλλέα Δασκαλάκη, Κώστα Ταμπάκη, Φώτη Κωστόπουλο, Ιωάννη Φλεβάρη, Στεφανίας Καρακατσάνη και Στέλιου Αλεξανδρή ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι έστω και με περιοριστικούς όρους , αίτημα που έγινε δεκτό από το δικαστικό συμβούλιο για όλους τους εμπλεκόμενους, πλην του 40χρονου που παραμένει στη φυλακή.

Ωστόσο η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίστηκε από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές και φέρεται να προέκυψαν και άλλες τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις επιβαρυντικές για τους εμπλεκόμενους για τις οποίες και κλήθηκαν να δώσουν συμπληρωματικές απολογίες.