Αυξημένος κατά 500.000 ευρώ  ο προϋπολογισμός του Λιμενικού Ταμείου Ν. Δωδεκανήσου

Κατά πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ είναι αυξημένος ο προϋπολογισμός του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου για το 2019, ο οποίος εγκρίθηκε χθες, σε ειδική συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, μαζί με το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Λ.Τ., κ. Μιχάλη Χριστοδούλου, ο νέος προϋπολογισμός, ανέρχεται στα 10.867.077,09 ευρώ, ο οποίος είναι ισοσκελισμένος, πραγματικός και μπορεί να υλοποιηθεί.

Μάλιστα, ανέφερε ότι το 2018 που είχαν προϋπολογίσει για επενδύσεις το ποσό των 3.086.685,65 ευρώ, βεβαιωθέντα μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2018, δηλαδή αυτά που έχουν απορροφήσει, είναι 974.331,45 ευρώ, που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα απορροφηθούν τα διπλάσια, δηλαδή θα υπάρχει μία απορρόφηση σε σχέση με το ποσό που είχαν προϋπολογίσει, περίπου στο 50%, που είναι πολύ σημαντικό νούμερο αν αναλογιστούμε τις καθυστερήσεις που υπήρξαν  με το νόμο περί δημοσίων συμβάσεων.

Το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα ανέρχεται στα 6.751.016,05 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.933.950 ευρώ είναι από ιδίους πόρους του Λ.Τ., το 1.901.066,05 ευρώ είναι από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 400 χιλιάδες ευρώ είναι από τις προγραμματικές συμβάσεις που έχουν να κάνουν με τους Δήμους Σύμης και Κάσου. Είναι και αυτά χρηματοδοτούμενα έργα για τα οποία έχουν κάνει ήδη τις π.σ., έχουν έρθει τα χρήματα και πιστεύουν ότι θα τα υλοποιήσουν άμεσα και αυτά.

«Βλέπετε, λοιπόν, ότι υπάρχει ένας προϋπολογισμός αρκετά μεγάλος, που πιστεύω ότι μπορεί με μία πολύ καλή οργάνωση, να υλοποιηθεί», είπε ο Πρόεδρος του Λ.Τ.

Σημείωσε ακόμη, ότι σ’ αυτόν τον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται το 1,2 εκατ. ευρώ που έχει να κάνει με τμήμα του ξύλινου πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου. Από αυτά, τα 778 χιλιάδες ευρώ είναι από χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, το ΣΒΑΑ, και τα υπόλοιπα από ιδίους πόρους του Λ.Τ. Επίσης, εντός των ημερών αναμένουν και την έγκριση από το ΠΔΕ και για το υπόλοιπο τμήμα ώστε να μπορέσουν να “τρέξουν” και τα δύο τμήματα μαζί.

Σημειώνεται ότι, χθες, αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο ίδιος μετέβη στο Δημαρχείο προκειμένου να υπογράψουν με τον Δήμαρχο, Φώτη Χατζηδιάκο, την π.σ. για το πρώτο κομμάτι του ξυλοπεζόδρμου, μεταξύ του Δήμου και του Λ.Τ. έτσι ώστε να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα που είναι η δημοπράτηση το έργου.

Σ’ αυτή τη φάση, περιμένουν τις εγκρίσεις από τη Διαχειριστική Αρχή σε ό,τι έχει να κάνει με τα συμβατικά τεύχη που έχουν στείλει, τα οποία θα έρθουν εγκεκριμένα την ερχόμενη εβδομάδα, από τη στιγμή που η διακήρυξη έχει ήδη εγκριθεί.

Έτσι, μόλις έρθει θα γίνει η δημοπράτηση και βέβαια επειδή το έργο υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ ο διαγωνισμός θα είναι διεθνής, ηλεκτρονικός, και ελπίζουν να βγει ανάδοχος. Αυτό θα γίνει μετά από 37 ημέρες από τότε που θα ξεκινήσει η διαδικασία της δημοπράτησης ώστε να εγκατασταθεί και να υλοποιηθεί το έργο. Έτσι, σε μία-δύο εβδομάδες αναμένεται να βγει στον αέρα η προκήρυξη και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να έχουμε ανάδοχο.

Εξασφαλισμένη είναι η χρηματοδότηση και για το άλλο κομμάτι, το 1,7 εκατ. ευρώ από χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα μέχρι τα 2 εκατ. 350 χιλιάδες ευρώ τα βάζει το Λ.Τ.

Τέλος, χθες, ενέκριναν τον πρώτο λογαριασμό της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε ό,τι έχει να κάνει με τη διάβρωση των δυτικών ακτών για το συγκεκριμένο τμήμα του οικισμού της Κρεμαστής και θεωρούν ότι βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο. Έχουν κάνει προτάσεις στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση που έχει ανοίξει και για τον οικισμό της Κρεμαστής αλλά και της Σορωνής.