Έντονος προβληματισμός  για την αυτοδιοίκηση

Για το Συνέδριο της ΚΕΔΕ και τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, ενημέρωσε χθες ο Αντιδήμαρχος και μέλος της Διοίκησης της ΠΕΔ, Γιώργος Πόκκιας.

Καταρχήν, όσον αφορά το Συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο είναι και το τελευταίο τακτικό συνέδριο της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας, υπήρχε εκπροσώπηση απ’ όλα τα νησιά, αφού σχεδόν όλοι οι Δήμαρχοι από το Νότιο Αιγαίο ήταν παρόντες.

Όπως είπε ο κ. Πόκκιας, συζητήθηκαν πολύ σοβαρά θέματα σε μία κρίσιμη περίοδο γιατί αυτό το συγκεκριμένο συνέδριο έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι το τελευταίο που διεξάγεται με τον προηγούμενο νόμο και υπάρχει έντονος προβληματισμός για την περαιτέρω πορεία της Αυτοδιοίκησης, υπό το πρίσμα του νέου θεσμικού πλαισίου, του «Κλεισθένη».

Έτσι, για άλλη μία φορά αναδείχθηκαν τα προβλήματα που θεωρούν ως Αυτοδιοίκηση ότι θα προκύψουν την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, κυρίως με τον εκλογικό νόμο. Διότι, όπως ακούστηκε και εκεί, αυτός ο εκλογικός νόμος δεν έχει φέρει τις αλλαγές και τη θεσμική θωράκιση της Αυτοδιοίκησης όπως ζητούσαν, αλλά υλοποιεί με έναν δογματισμό και μια ιδεοληψία των σημερινών κυβερνόντων και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας αλλαγή μόνο στο εκλογικό νομοσχέδιο  και δημιουργώντας προβλήματα στην αποτελεσματικότητα και την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών μετά τις εκλογές αυτές.

Επίσης, στο Συνέδριο τέθηκε πολύ έντονα το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης όπου αυτό που απαιτούν είναι να υπάρξει μια θωράκιση της Διοικητικής αυτονομίας  και της οικονομικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης, των Δήμων και των Περιφερειών.

Επίσης, τον Ιανουάριο θα γίνει ένα έκτακτο θεματικό συνέδριο μόνο για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπου θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις από τους αυτοδιοικητικούς. Σ’ αυτό θα καλέσουν όλα τα κόμματα και βέβαια κυρίως εκπροσώπους της κυβέρνησης που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων να εισαγάγει στη συνταγματική αναθεώρηση ρυθμίσεις όπως τα παραπάνω, ώστε να μην αναγκάζονται, όπως είπε χαρακτηριστικά, να παρακαλούν και να κάνουν διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις αλλά να είναι ξεκάθαρο από τον κρατικό προϋπολογισμό τι πόροι θα δίνονται στην Αυτοδιοίκηση, ποιες αρμοδιότητες θα έχει και τι ευθύνες.

Στο πλαίσιο του Συνέδριο αυτού, έγινε και η τελευταία για το 2018 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα. Σ’ αυτήν συζητήθηκαν ο προϋπολογισμός του 2019 και όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν. Σημειώνεται ότι στα ψηφίσματα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ περιλαμβάνεται σχεδόν αυτούσια η απόφαση του Συνεδρίου της ΠΕΔ που αναφέρεται στα ζητήματα νησιωτικότητας και στην ασφάλεια των νησιών που έχει να κάνει με το μεταναστευτικό που έχει δημιουργήσει σε πολλά νησιά τεράστια ζητήματα.