Εργαζόμενοι ΔΕΗ: “Θα είναι  τεράστιο λάθος η απομάκρυνση μηχανών παραγωγής”

Τους λόγους για τους οποίους δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα με τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και τα μπλακ άουτ στη Ρόδο, εξηγεί ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων της ΔΕΗ στο νησί, «Ζευς», κ. Αντώνης Στεργάκης και παράλληλα αναφέρεται στις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς τους, και εξακολουθούν να γίνονται προς την κατεύθυνση της ενεργειακής επάρκειας του νησιού.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες στον Ρ/Σ «Παλμός» και στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Ελευθερία του Λόγου», ο κ. Στεργάκης, είπε καταρχήν, αναφορικά με το τελευταίο μπλακ άουτ, ότι θα έπρεπε να βγει η Διοίκηση να απαντήσει ενώ οι ίδιοι ζήτησαν συγνώμη δίχως να έχουν καμία ευθύνη.

Όπως είπε, έχουν ασχοληθεί πολύ μ’ αυτό το θέμα και εδώ και τρία χρόνια λένε ότι κάτι δεν πάει καλά. Δήλωσε, συγκεκριμένα, ο ίδιος: «Έγινε μία μεγάλη επένδυση στη Ρόδο με το καινούργιο εργοστάσιο. Χτίσαμε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο και…δεν βάλαμε παράθυρα»!
Στη συνέχεια, εξήγησε ότι στη Ρόδο έχουμε το εξής φαινόμενο:
Στα χαμηλά φορτία αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ενώ το καλοκαίρι που έχουμε υψηλά φορτία, πάνε όλα καλά.

Ενώ, λοιπόν, θα έπρεπε, να έχουν εγκατασταθεί κάποια πηνία στο δίκτυο το καινούργιο που έγινε με αναβάθμιση από τα 66 στα 150, αυτά δεν τοποθετήθηκαν ποτέ. «Εμείς φωνάζουμε εδώ και τρία χρόνια και λέμε ότι πρέπει να μπουν αλλά οι πιο πάνω και οι ειδικοί λένε ότι δεν χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι, όμως, μόνο αυτό: Το θέμα είναι ότι έγινε ένα καινούργιο εργοστάσιο το οποίο έχει τεράστια έλλειψη προσωπικού και οι προσλήψεις τριάντα ατόμων που εγκρίθηκαν  ήταν έπειτα από πιέσεις. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους βουλευτές και τους πολιτευτές της περιοχής μας καθώς και τον Περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, που ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό. Αυτές οι τριάντα νέες προσλήψεις, όμως, πρέπει να πάνε μέσω ΑΣΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να περάσουν και δύο χρόνια για να έρθουν. Όπως σημείωσε, αυτά είναι σοβαρά θέματα τα οποία δεν πρέπει να μένουν έτσι στη Ρόδο.

Όσο αφορά στο θέμα των μπλακ άουτ, όπως είπε είναι θέμα της Διοίκησης της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ.
Μάλιστα, έχουν πληροφορηθεί ότι έχει συγκροτηθεί μία Επιτροπή για να επισπεύσει την εγκατάσταση αυτών των πηνίων αφού αν δεν γίνει μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο, θα αντιμετωπίζουμε τέτοια θέματα.

Ο ίδιος πιστεύει ότι θα λυθεί αυτό το θέμα αλλά οι προσλήψεις είναι θέμα Υπουργού ενώ οι ίδιοι προτίθενται να ξεκινήσουν έναν κύκλο επαφών με βουλευτές κτλ. για να πιέσουν γιατί είναι δύσκολο θέμα αφού αυτό το εργοστάσιο που είναι στολίδι, πρέπει να στελεχωθεί και αν είναι δυνατόν με ντόπιους μια και παρατηρείται το φαινόμενο να έρχονται από άλλες περιοχές για τρεις μήνες και μόλις εκπαιδεύονται φεύγουν.

Σημειώνεται ότι ο όρος της εντοπιότητας περιλαμβάνεται στην προκήρυξη αλλά υπάρχουν και κάποιοι όροι όπως π.χ. για εμπειρία που όπως αντιλαμβάνεται κανείς είναι δύσκολο να βρεθεί στους ντόπιους και, έτσι, θεωρούν ότι αυτός ο όρος θα πρέπει να εξαλειφθεί. Αυτό το αίτημα, μάλιστα, το μετέφεραν στη Διοίκηση, η οποία το είδε θετικά και ευελπιστούν ότι στην προκήρυξη που θα βγει από τον ΑΣΕΠ θα λείπει αυτός ο όρος.

Σχετικά με την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, ο κ. Στεργάκης είπε ότι κάναμε ένα καινούργιο εργοστάσιο με δυνατότητα 115 MW και το καλοκαίρι χωρίς καύσωνα είχαμε ανάγκες για 212 MW, το μάξιμουμ.
Τώρα, ελήφθη μία απόφαση που θέλουν να πάρουν κάποιες μηχανές από το παλιό εργοστάσιο της Σορωνής για να μεταφερθούν σε άλλες περιφέρειες. Δηλαδή, θέλουν να πάρουν από εδώ 87 MW ενώ θυμίζει ότι το καλοκαίρι πήρε φωτιά μια μηχανή. Και αναρωτιέται: «Αν, δηλαδή, έχουμε καύσωνα το επόμενο καλοκαίρι και συμβεί και κάποια βλάβη, ο μη γένοιτο, δυσλειτουργία, στο παλιό ή στο καινούργιο εργοστάσιο, τι θα γίνει; Θα έχουμε πάλι τα ίδια;».

Πάντως, από την πλευρά τους δεν αφήνουν τα θέματα αυτά,  έχουν στείλει επιστολές ενώ προγραμματίζουν να κάνουν και άλλες συναντήσεις.
«Δεν νοείται η Ρόδος το 2019 που έρχεται να αντιμετωπίζουμε προβλήματα που είχαμε πριν από πενήντα και εβδομήντα χρόνια. Εάν δεν φτιαχτούν όλα αυτά τα πράγματα άμεσα, θα έχουμε θέματα», λέει χαρακτηριστικά.
Τέλος, ένα άλλο ένα πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι κάναμε την αναβάθμιση αυτού του δικτύου και στον ίδιο πυλώνα έχουμε τη γραμμή που μεταφέρει το ρεύμα και την εφεδρική. Δηλαδή, με οποιαδήποτε βροχόπτωση έντονη ή κάποιο καιρικό φαινόμενο ή έναν κεραυνό, χάνουμε και την εφεδρική.