Τράπεζες: Αποτελέσματα εννεαμήνου

Τράπεζες: Αποτελέσματα εννεαμήνου

Τράπεζες: Αποτελέσματα εννεαμήνου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 193 ΦΟΡΕΣ

Tα περιθώρια και οι κινήσεις

Καθαρά κέρδη ύψους 209 εκατ. ευρώ πέτυχαν οι τέσσερις τράπεζες (Alpha bank, Eθνική, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς) εμφανίζοντας μείωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα NPE'S. Αν και κάθε μια τράπεζα διαθέτει διαφορετικά περιθώρια αντιμετώπισης των προβλημάτων εκτιμάται ότι εάν επιλεγεί ένα σχέδιο για τη μείωσή τους, τότε οι τράπεζες όχι μόνο θα επιτύχουν τους στόχους, αλλά και θα τους υπερβούν σημαντικά.

Το σχέδιο της ΤτΕ, το ιταλικό μοντέλο μείωσης, αλλά και η ευρωπαϊκή πρόταση αποτελούν επιλογές. Ο επόπτης μαζί με τις τράπεζες χρειάζεται να επιλέξει άμεσα ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα και η αμφισβήτηση από ορισμένους ξένους επενδυτές. Το newmoney παρουσιάζει την τωρινή εικόνα του 9μήνου των τραπεζών, τα περιθώρια για τις μελλοντικές κινήσεις τους.

ALPHA BANK: Υψηλά κεφάλαια
Τα υψηλότερα ενσώματα ίδια κεφάλαια απο όλες τις τράπεζες ύψους 7, 75 δισ. ευρώ συνεχίζει να διατηρεί η Alpha bank καθώς στο 9μηνο πραγματοποιήθηκε οριακή μείωση απο τα 7,85 δισ ευρώ. Ο Δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε στο 18,3%, αλλά η τράπεζα χρειάζεται να πάρει υψηλότερες προβλέψεις τα ερχόμενα τρίμηνα, έτσι ο Δείκτης αναμένεται να μειωθεί.
Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPE'S ετησίως έφθασε τα 4,4 δισ. ευρώ, αλλά η τράπεζα έχει χαμηλό δείκτη κάλυψης στο 47,3%.

Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας ανήλθαν στα 53,4 εκατ. ευρώ, ύστερα απο υψηλά έκτακτα έσοδα 398 εκατ. ευρώ. Μαζί με τα αποτελέσματα του 9μήνου η Alpha bank ανακοίνωσε και την πώληση του πακέτου δανείων Jupiter, το οποίο αποτελεί ορόσημο για την αγορά καθώς από την τιμή προεξοφλείται ότι οι τιμές των ακινήτων θα πάνε καλύτερα για όλες τις τράπεζες. Η διοίκηση του νέου διευθύνοντος συμβούλου κ. Βασίλη Ψάλτη θα επικεντρωθεί, κυρίως, στην πελατεία της ενω ήδη γίνονται βήματα στον τομέα του Digital banking.

EUROBANK: Προχώρησε έναντι του ανταγωνισμού - Σε χαμηλή τιμή η συμφωνία με την Grivalia
Με τη συμφωνία συγχώνευσης και το σχήμα μείωσης των ΝPE'S η Eurobank προχώρησε ένα βήμα έναντι του ανταγωνισμού. Βεβαίως, η τιμή της συγχώνευσης με την Grivalia πραγματοποιείται σε χαμηλά επίπεδα κεφαλαιοποίησης της Eurobank κι αυτo θα καταστήσει τη μετοχή ακριβή μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η συγχώνευση, όμως, με την Grivalia και το σχήμα με τα Νpe's αποτρέπει οποιαδήποτε αύξηση κεφαλαίου και αυτό προσελκύει επενδυτές.

Από όλες, επίσης, τις τράπεζες η Eurobank ανακοίνωσε αναλυτικά πόσο θα μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα για τα επόμενα χρόνια δίνοντας τους στόχους που έχει συμφωνήσει με τον επόπτη. Συγκεκριμένα, απο τα 15, 3 δισ. ευρώ το, 2018, το 2019 θα μειωθούν σε 10,6 δισ. ευρώ το 2019 και 7,8 δισ. το 2019. Η Eurobank μείωσε τα NPE' S κατά 1,3 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο και κατά 4,2 δισ. ευρω στο 9μηνο, ενω ο Δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με προβλέψεις ανέρχεται σε 53,7%, αλλά στα στεγαστικά απαιτείται μεγαλύτερη κάλυψη καθώς κινείται στο 41,9%. Οι προβλέψεις τις οποίες εμφάνισε η Eurobank ανήλθαν σε 176 εκατ. ευρώ εμφάνισε για το 9μηνο. Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανήλθαν στα 4,84 δισ.ευρώ ενω ο Δείκτης κεφαλαίου CET-1 μειώθηκε στο 14,6% απο 14,8%.
Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε ακόμη

Δ. Μιχαηλίδου: Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας

Σε ιστορικά υψηλά, 28,5 δισ. ευρώ και 13% του ΑΕΠ η άμεση συμβολή του Τουρισμού

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών για την περίοδο 1 έως 5 Απριλίου

Νέος κατώτατος μισθός: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους με προϋπηρεσία

Τράπεζες / Κλειστές για 4 ημέρες - Τι ισχύει με συναλλαγές και μισθοδοσίες

Παγκρήτια: Επεκτείνει το πρόγραμμα επιβράβευσης για συνεπείς δανειολήπτες

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Με τρεις τριετίες φθάνει στα 1.079 ευρώ μεικτά