Επιστρέφοντας απο την Αυστραλία στην πατρίδα 33 χρόνια μετά…

Της
ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΜΑΪΟΥ
από το Νέο Κόσμο

Ο Γιάννης Γιωργατζής ήταν μόλις 18 χρόνων όταν έφυγε από το αγαπημένο του νησί τη Ρόδο μαζί με τους γονείς και τον αδελφό του και μετανάστευσε στην Αυστραλία για να βρίσκεται κοντά στην μεγαλύτερη αδελφή του που αποφάσισε να παντρευτεί στην ξενιτιά.

«Στην αρχή ο πατέρας μου ήθελε να φύγω μόνο εγώ και να πάω να βρω την αδελφή μου, αλλά τελευταία στιγμή άλλαξα γνώμη και έσκισα τα χαρτιά γιατί δεν ήθελα να αφήσω το νησί» λέει o 67χρονος σήμερα κ. Γιωργατζής, ο οποίος στην Ρόδο εργαζόταν ως ξενοδοχοϋπάλληλος, αλλά αναγκάστηκε να ακολουθήσει τους γονείς του όταν εκείνοι αποφάσισαν να στηρίξουν την 21χρονη έγκυο κόρη τους που ήδη βρισκόταν στην Αυστραλία αναγκάζοντας και τους δύο γιους τους να τους ακολουθήσουν για «να μη χωρίσει η οικογένεια».


Η οικογένεια Γιωργατζή από το μικρό χωριουδάκι Γεννάδι της Ρόδου βρέθηκε στο κατάστρωμα του «Πατρίς» στα τέλη του 1969, που έκανε το στερνό του ταξίδι στην Αυστραλία.
Αρχικά, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Μπρίσμπαν, όπου πατέρας και γιοί εργάστηκαν σκληρά για να ορθοποδήσουν, έχοντας όμως το βλέμμα στραμμένο στο νησί τους.

«Δεν μπορώ να πω ότι ερωτεύτηκα την Αυστραλία και όπως οι περισσότεροι από εμάς, δεν έβλεπα την ώρα να επιστρέψω. Μάλιστα, έλεγα στον πατέρα μου κάθε μέρα για να το εμπεδώσει και να μην με υπολογίζει, ότι για μένα η Αυστραλία ήταν ένα μικρό διάλειμμα και ότι με το που θα ξοφλούσαμε τα εισιτήρια του ταξιδιού θα επέστρεφα στο νησί» θυμάται ο ομογενής, ο οποίος λίγους μήνες μετά την άφιξή του γνώρισε, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε την αγαπημένη του σύζυγο Φαίδρα, με την οποία απέκτησε δύο υπέροχες κόρες.

«Ακόμα και στην σύζυγό μου έλεγα πάντα, ότι το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε κάποια στιγμή στην Ελλάδα ήταν μεγάλο αλλά όταν πλέον ήρθαν τα παιδιά και μετακομίσαμε στην Αδελαΐδα όπου το ελληνικό στοιχείο ήταν πολύ έντονο, το όνειρο της επιστροφής πνίγηκε ανάμεσα στις υποχρεώσεις και την καθημερινότητα της οικογένειας» λέει ο κ. Γιωργατζής, ο οποίος εδώ και δέκα χρόνια είναι πρόεδρος της Παρροδιακής Ένωσης Νότιας Αυστραλίας.

«ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΦΥΓΩ ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ»
Οι οικογενειακές και επαγγελματικές απαιτήσεις, στέρησαν από το νεαρό ζευγάρι την ευκαιρία να επισκεφθεί την Ελλάδα με αποτέλεσμα να περάσουν 33 ολόκληρα χρόνια πριν καταφέρει η οικογένεια να επιστρέψει.
«Τα πράγματα, ειδικά εκείνη την εποχή, για εμάς ήταν δύσκολα και οι υποχρεώσεις πολλές που μας επέτρεψαν ταξίδια παρά μόνο όταν πλέον τα κορίτσια μας έφτασαν στην ενηλικίωση και η ζωή μας μπήκε πλέον σε πιο ανθρώπινους ρυθμούς.
Η οικογένεια Γιωργατζή αντίκρισε την Ελλάδα το 2000 μετά από 33 χρόνια απουσίας.

«Σίγουρα μετά από τόσα χρόνια, πολλά πράγματα είχαν αλλάξει. Όλα μου φαίνονταν διαφορετικά, όμως όσο ζω δεν πρόκειται να ξεχάσω το απερίγραπτο συναίσθημα που με διαπέρασε όταν μαζί με την σύζυγό μου ανεβήκαμε στο χωριό και ανέπνευσα μετά από τόσα χρόνια τον καθαρό αέρα από τα πεύκα» λέει ο κ. Γιωργατζής ο οποίος έκτοτε φροντίζει να επισκέπτεται το νησί του κάθε δεύτερο χρόνο.

«Όπως οι περισσότεροι ομογενείς, αγαπάμε την πατρίδα και δεν υπάρχει καλύτερο δώρο από το να επιστρέφουμε μετά από τόσα χρόνια και να απολαμβάνουμε αυτό που τόσα χρόνια μας στέρησε η ξενιτιά.
«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την πατρίδα που μας γέννησε» καταλήγει ο ομογενής.