Πάρκο ιστορίας της ιατρικής  στο Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω

Σε περίπου ένα χρόνο θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, με σκοπό την συνολική αναβάθμιση της λειτουργίας του, στο πλαίσιο σύμβασης που θα υπογραφεί ανάμεσα στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου και το ίδιο το ίδρυμα.

Τη σχετική απόφαση είχε πάρει προ ημερών το περιφερειακό συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του, και χτες ανακοινώθηκε και επισήμως η έναρξη της τριμερούς συνεργασίας σε συνέντευξη τύπου στην οποία παρευρέθηκαν ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ο γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Νίκος Θεοδωρίδης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου Νίκος Φουτούλης και ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου Νίκος Διακογεωργίου. Την προσπάθεια στηρίζει και ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου.

Όπως υπογραμμίστηκε χτες μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και τον έλεγχό της από το ελεγκτικό συνέδριο, θα ακολουθήσει η σύνταξη οριστικής μελέτης για το έργο και όταν αυτή ολοκληρωθεί,  μετά από περίπου 3 μήνες,  θα ξεκινήσουν και οι εργασίες ήπιας μορφής στις εγκαταστάσεις και τον περιβάλλοντα χώρο του ιδρύματος. Χρηματοδότης θα είναι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που θα διαθέσει το ποσό των 500.000 ευρώ.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος που αναφέρθηκε στη συνεργασία μίλησε για αναβάθμιση του ίδιου του ιδρύματος που αποτελεί θεματοφύλακα μίας σπουδαίας κληρονομιάς σε εθνικό επίπεδο, και λειτουργεί από το 1979. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ιδρύματος Αριστοτέλης Παυλίδης αφού υπογράμμισε ότι  πρόκειται για ένα βήμα ιδιαίτερα τολμηρό με πολλές δυσκολίες αλλά πρόσθεσε ότι αφορά μία υπόθεση που δεν ανήκει μόνο στη νήσο Κω αλλά πρόκειται για ένα παγκόσμιας σημασίας θέμα.

Μιλώντας αναλυτικά στο τι θα περιλαμβάνουν οι εργασίες δήλωσε συγκεκριμένα τα εξής: «Η περιφέρεια αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την εφαρμογή μίας μελέτης με το ποσό των 500.000 ευρώ, και ευχαριστώ τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου για την απόφαση αυτή.

Μέχρι στιγμής έχει εκπονηθεί μελέτη για την οργάνωση του Ιπποκράτειου περιβαλλοντικού πάρκου ιστορίας της ιατρικής. Την εκπόνησε το γραφείο που έκανε επίσης τη μελέτη για το πάρκο του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Φιλοδοξούμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο που να έχει ακτινοβολία, ουσία και περιεχόμενο.

Σε μία έκταση 35 στρεμμάτων, τα 30 διατίθενται για να οργανωθεί εκεί το ανοιχτό μουσείο της ιατρικής. Δηλαδή προβλέπεται να γίνουν πλακόστρωτα δρομάκια να εγκατασταθούν προτομές, πλάκες με ενημερωτικές πληροφορίες για την ιατρικη που ξεκινούν από τη μυθολογία, πηγαίνουν στους θεμελιωτές της επιστήμης, και φτάνουν μέχρι τους σύγχρονους γιατρούς.

Κάποιος περιηγούμενος σε αυτή την έκταση με μέσο χρόνο πλήρους επίσκεψης τις δύο ώρες, βγαίνει με μία εξαιρετική εικόνα εξέλιξης της ιατρικής που θεμελιώθηκε επιστημονικά από τον πατέρα της τον Ιπποκράτη, και παράλληλα έχει στο μυαλό του τη γενέτειρα Κω, το Δωδεκανησιακό σύμπλεγμα το Αιγαίο και την Ελλάδα.

Στην κάτω πλευρά της έκτασης που ανήκει στο ίδρυμα οργανώνεται παιδική χαρά εκπαιδευτικού χαρακτήρα 5 στρεμμάτων. To κτίριο από τότε που δημιουργήθηκε στεγάζει συνεδριακή αίθουσα, το μουσείο του Ιπποκράτη, του ιατρείο του Ιπποκράτη με αντίγραφα των όσων χρησιμοποιούνται στην άσκηση της ιατρικής το φαρμακείο που περιλαμβάνει κυρίως τα βότανα και την επεξεργασία τους και τη βιβλιοθήκη.

Το κτίριο έχει ήδη μία έκταση 10 στρεμμάτων όπου υπάρχει βοτανικός κήπος με τα βότανα 254 βότανα του Ιπποκράτη. Με τη χρηματοδότηση της περιφέρειας η πρώτη παρέμβαση που θα γίνει θα είναι στο κτίριο που λειτουργεί από το 1979 και παράλληλα στο βοτανικό κήπο». Με την ευκαιρία ο κ. Παυλίδης έκανε γνωστό ότι στάλθηκε στον πρωθυπουργό επιστολή με την οποία επισημαίνει ότι διαθέτει όση έκταση είναι απαραίτητη για να ανεγερθεί εκεί το νέο νοσοκομείο της Κω. Το νησί έχει νοσοκομείο που δημιουργήθηκε το 1928, έγιναν παρεμβάσεις αλλά είναι ανεπαρκές για τις σημερινές ανάγκες του νησιού,  όπως υπογράμμισε.

Από την πλευρά τους οι κ.κ. Διακογεωργίου, Φουτούλης και Θεοδωρίδης υπογράμμισαν ότι θα υπάρξουν πολλά οφέλη από την αναβάθμιση της λειτουργίας των χώρων του ιδρύματος και ότι η ελληνική ιατρική θα κερδίσει πολλά με τη διεξαγωγή εκεί συνεδρίων, που ανοίγουν το δρόμο στην ανάπτυξη του ιατρικού και οδοντιατρικού τουρισμού.