Νέα μέτρα για τα νησιά ανακοίνωσε ο Ν. Σαντορινιός

Την επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου και στη μεταφορά καυσίμων στα μικρά νησιά που διαθέτουν πρατήριο υγρών καυσίμων καθώς επίσης την αύξηση των επιδοτούμενων διαδρομών ανά επιβάτη και την ένταξη στο μεταφορικό ισοδύναμο και της Β’ θέσης, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός από το βήμα του Ομηρείου, όπου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Ακτοπλοϊκή Συγκοινωνία και Μεταφορικό Ισοδύναμο».

Ο κ. Σαντορινιός τόνισε την πολύ καλή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αφού παρά τα όσα στο παρελθόν είχαν εξαγγελθεί δεν βρήκαν καμία μελέτη για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, και χαρακτήρισε τις χιώτικες επιχειρήσεις ως πρωταθλητές στην ένταξη στο μέτρο.

Συγκεκριμένα 689 επιχειρήσεις έχουν κάνει εγγραφή στο Μητρώο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου λαμβάνοντας το 42,53% του κόστους μεταφοράς. Ανακοίνωσε δε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα δοθεί το ποσό που αναλογεί σε 800 επιχειρήσεις πανελλαδικά και μέχρι το τέλος του χρόνου για όλες όσες έχουν κάνει χρήση του μέτρου.

Σε ό,τι αφορά την ακτοπλοΐα, ο Αναπληρωτής υπουργός υιοθέτησε τον όρο «μετρό του Αιγαίου», τονίζοντας ότι με την αλλαγή του νομικού πλαισίου, που βρίσκεται στη 2η φάση διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, στόχος είναι να εξασφαλιστούν συμβάσεις μεγάλης διάρκειας για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες ώστε να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα χρηματοδοτήσεων για τον εκσυγχρονισμό του στόλου τους.

Να σημειωθεί ότι αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Χίου έθεσαν στον κ. Σαντορινιό το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ· μάλιστα ο ίδιος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σημείωσε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο σε καμία περίπτωση δεν έρχεται να αντικαταστήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Ημερίδα- θεματικές
Συντονιστής στη θεματική ενότητα «Ακτοπλοϊα: Δημόσιο Αγαθό και μοχλός οικονομικής ανάπτυξης» (όπου μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός) ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διονύσης Τεμπονέρας.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν η συζήτηση για τις βασικές αρχές και τις επιδιώξεις του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδυνάμου – ενός μέτρου που αποτελεί εργαλείο για την ανάπτυξη των νησιών μας, η προσέγγιση θεμάτων που αφορούν στο Ακτοπλοϊκό Δίκτυο και στους παράγοντες ανάπτυξής του, καθώς και στις Λιμενικές Υποδομές, με στόχο και σκοπό την εξεύρεση λύσεων και εφαρμόσιμων πρακτικών για την επίλυση των όποιων προβλημάτων.

Επίσης ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Γιαννέλλης –Θεοδοσιάδης συντόνισε τη συζήτηση για το Μεταφορικό Ισοδύναμο.