Στο εδώλιο 58χρονος Κώος για  κατοχή υλικού πορνογραφίας

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου θα δικαστεί στις αρχές του νέου έτους, 58χρονος κάτοικος Κω, ο οποίος κατηγορείται για κατοχή υλικού πορνογραφίας ανηλίκου.

Η  υπόθεση θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό καθώς πριν από περίπου ένα χρόνο, ο 58χρονος κρίθηκε ένοχος από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου και κατά της απόφασης άσκησε έφεση.

Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση παραπέμφθηκε σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κω και οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν  ο 58χρονος φέρονται να τελέστηκαν το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2008 έως τον Ιούλιο του 2009.
Έτσι ο 58χρονος κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρόδου κατηγορούμενος για την κατά εξακολούθηση και κατά συνήθεια προμήθεια, κατοχή και διάθεση υλικού πορνογραφίας ανηλίκου με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και διαδικτύου με τη χρησιμοποίηση για την παραγωγή του υλικού, ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του.

Μετά από μία μακρά ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο έκρινε αθώο τον 58χρονο για τη διάθεση υλικού πορνογραφίας ανηλίκου κ.α., έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη για τις φερόμενες πράξεις έως και τις 18/12/2008 και τον έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, για το αδίκημα της κατοχής υλικού πορνογραφίας ανηλίκου επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 5 ετών την οποία ανέστειλε επί τριετία, ενώ και η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Το δικαστήριο με την ίδια απόφασή του απέρριψε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου που αιτήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης κ.κ. Μιχάλης Καντιδενός και Σταύρος Τόγιας.

Σημειώνεται πως κατά την ακροαματική διαδικασία τόσο ο 58χρονος όσο και οι συνήγοροί του αρνήθηκαν τα όσα καταλογίζονταν στον κατηγορούμενο, ισχυριζόμενοι για τυχαία ακούσια και κυρίως στιγμιαία κατοχή του συγκεκριμένου υλικού.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε στο δικαστήριο ο 58χρονος, συμμετείχε σε ένα διαδραστικό παιχνίδι μέσω του διαδικτύου όπου οι παίχτες έχουν μοιραστεί από μία ηλεκτρονική διεύθυνση μέσω της οποίας θα επικοινωνούν. Κάθε φορά που ένας νέος παίχτης έμπαινε στο παιχνίδι, αυτόματα την πρώτη φορά που το άνοιγε, ελάμβανε στο e- mail του και τα ηλεκτρονικά μηνύματα των υπολοίπων. Αυτό ισχυρίζεται ότι συνέβη και στην περίπτωσή του ο 58χρονος, ο οποίος επικαλέστηκε και την έκθεση που έχει συνταχθεί από πραγματογνώμονες σύμφωνα με την οποία ο χρόνος απόκτησης και ο χρόνος σβησίματος των μηνυμάτων αυτών ήταν μόλις ένα δευτερόλεπτο. Επίσης και οι μάρτυρες που κατέθεσαν στη δίκη από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επεσήμαναν πως τα αρχεία για τα οποία ενοχοποιήθηκε ο 58χρονος δεν υπήρχαν στον υπολογιστή του αλλά ανακτήθηκαν από αυτόν.
Ο 58χρονος άσκησε έφεση και η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 7 Ιανουαρίου 2019 και σε δεύτερο βαθμό.

Αναζητούνταν και στην Κύπρο
Ο 58χρονος εκτός από τη χώρα μας κατηγορούνταν και από τις Κυπριακές αρχές για δέκα κακουργήματα, τα οποία αφορούσαν τα αδικήματα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκου και της παιδικής πορνογραφίας. Είχε συλληφθεί με ένταλμα που εκκρεμούσε σε βάρος του και αφέθηκε ελεύθερος μετά από απόφαση του Αρείου Πάγου.

Πιο συγκεκριμένα, ο 58χρονος εντοπίστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κω στις 9 Οκτωβρίου 2012 το πρωί στην Κω, όπου διέμενε, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το οποίο είχε εκδοθεί από τις Κυπριακές Αρχές για τη σεξουαλική εκμετάλλευση ενός παιδιού ηλικίας 12 ετών, ενώ κατηγορείται και για παιδική πορνογραφία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 58χρονος στην υπόθεση στην οποία κατηγορούνταν ότι εκμεταλλεύτηκε ανήλικο παιδί σεξουαλικά και στη συνέχεια να το εκφόβιζε και να το εκβίαζε κάνοντας χρήση φωτογραφιών που είχε βγάλει.

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης και σε βάρος του 58χρονου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από τις Κυπριακές Αρχές με το οποίο συνελήφθη, ενώ τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται φέρονται να διαπράχθηκαν το 2009.
Μετά τη σύλληψή του η υπόθεσή του εκδικάστηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012 από το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου το οποίο και τάχθηκε υπέρ της έκδοσης του 58χρονου.

Το δικαστήριο εξετάζοντας όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, αποφάσισε να εκδοθεί ο 58χρονος στην Κύπρο, μόνο όμως για δύο από τις δέκα πράξεις που κατηγορείται και συγκεκριμένα, για αυτές της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της παιδικής πορνογραφίας.

Για τις υπόλοιπες το δικαστικό συμβούλιο είχε αποφασίσει μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών σε βάρος του 58χρονου στην Κύπρο, να επιστρέψει στη χώρα μας όπου και θα του απαγγελθούν ποινικές διώξεις και θα δικαστεί με τη νόμιμη διαδικασία στην Ελλάδα.

Κατά της απόφασης αυτής από τον δικηγόρο του 58χρονου κ. Αλκιβιάδη Χατζαντώνη ασκήθηκε αναίρεση στον Άρειο Πάγο το Συμβούλιο του οποίου συνεδρίασε το Δεκέμβριο του 2012. Κατά την εξέταση της υποθέσεως  ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αθανάσιος Κονταξής πρότεινε να γίνει δεκτή η έφεση του 58χρονου (μοναδική πρόταση κατά την εκδόσεως στις 12 υποθέσεις που είχαν εισαχθεί) και έτσι ο Άρειος Πάγος αποφάσισε υπέρ της εφέσεως του 58χρονου και διέταξε να αφεθεί ελεύθερος, καθώς δεν επέτρεψε την έκδοσή του στην Κύπρο.

Η υπεράσπιση του κατηγορούμενου κ. Αλκιβιάδης Χατζαντώνης, δικηγόρος Κω και Σταύρος Τόγιας, δικηγόρος Αθηνών, εστίασαν την υπερασπιστική γραμμή τους στο γεγονός ότι οι Κυπριακές αρχές απέτυχαν να προσκομίσουν οποιοδήποτε στοιχείο αποδεικτικό της κατηγορίας αλλά και στο γεγονός ότι τα αδικήματα φέρονται να έχουν τελεστει εν όλω ή εν μέρει στην Ελλάδα.