«Θαλασσογραφίες»

Τις τελευταίες του φθινοπώρου και τις πρώτες του χειμώνα, δώδεκα συνολικά ημέρες, είχαν στη διάθεσής τους οι πολίτες της Ρόδου να παρακολουθήσουν την έκθεση των ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΑΦΙΩΝ στο Γαλλικό Κατάλυμα, της οδού Ιπποτών. Δώδεκα ημέρες όπου σαν πρόωρες Αλκυονίδες ζέσταναν τις καρδιές των επισκεπτών της έκθεσης και φώτισαν τα πρόσωπά τους μεταφέροντας και οι ίδιοι το φως της έκλαμψης με όσους μοιράστηκαν την εμπειρία.

Μια συνεύρεση, μια συνουσία φανερή, καλλιτεχνικού φακού και μελανιού χρωμάτων, η οποία καρποφόρησε 38 δημιουργήματα εικόνας και λόγου, όπου συνέθεσαν την έκθεση των ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Οι αιχμαλωτισμένες στιγμές της θάλασσας του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου από τον φωτογραφικό φακό του Νίκου Χατζηκαλημέρη συνομίλησαν ελεύθερα με τα κείμενα των μελών του Εργαστηρίου δημιουργικής γραφής & ανάγνωσης «ΤΟ ΚΟΧΥΛΙ» ρίχνοντας γέφυρες επικοινωνίας προς τους αναγνώστες. Παρατηρούσε κανείς τη δημιουργία ενός φανταστικού γεωμετρικού τριγώνου μεταξύ εικόνων-λέξεων-βλεμμάτων σε μια συνωμοτική, μυστικιστικού τύπου λειτουργία, είθε η απόληξή της να ‘ναι η έμπνευση και η εκ νέου γέννα.

Τα εκθέματα παρακολούθησαν άνθρωποι κάθε ηλικίας, προερχόμενοι από διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα και τόπους καταγωγής.
Μαθητές και μαθήτριες δύο τμημάτων του 1ου ΕΠΑΛ Ρόδου , τουρίστες που επέλεξαν τη χειμερινή περίοδο για διακοπές και συνάμα την ηρεμία του νησιού και συμπολίτες μας που άδραξαν την ευκαιρία για ένα διαφορετικό τρόπο ψυχαγωγίας και ψυχικής τέρψης.    
Το Σάββατο, την 1η Δεκεμβρίου, στον χώρο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε μια διαφορετική συνάντηση του Εργαστηρίου. Οι εργασίες του ήταν ανοιχτές προς το κοινό και αυτό ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, με αποτέλεσμα την ενεργή συμμετοχή του και την από κοινού με τα μέλη του «Κοχυλιού» δημιουργία κείμενων για τη μία και μοναδική φωτογραφία, η οποία αδημονούσε επί μέρες ν’ αποκτήσει (και εκείνη) τη φωνή της.
 

Όλα τα κείμενα όσων συμμετείχαν κολλήθηκαν γύρω από την συγκεκριμένη εικόνα, διευρύνοντας τη συγγραφική ποικιλομορφία της έκθεσης και επικυρώνοντας τον διαδραστικό της χαρακτήρα.  
Αποκορύφωμα του εγχειρήματος αποτέλεσε η βραδιά του αναλογίου την Κυριακή,  στις 2/12. Στην κατάμεστη ειδικά φωτισμένη κεντρική αίθουσα του Γαλλικού Καταλύματος αναγνώστηκε μία εκτενή διαλογή των λογοτεχνικών έργων της έκθεσης με φόντο τις φωτογραφίες του Νίκου Χατζηκαλημέρη, προβαλλόμενες με προτζέκτορα.

Τα κενά των απαγγελιών γέμισαν οι μουσικές νότες των βιολιών του συνθέτη Λεωνίδα Σακελλαρίδη και του βιολονίστα Δημήτρη Βαβλά, στους οποίους αποδόθηκε μέγα εύγε από σύσσωμο το κοινό μετά παρατεταμένου χειροκροτήματος. Οι βόλτες των δοξαριών πέρασαν τις τελικές σταυροβελονιές σ’ ένα μωσαϊκό υφαντό τεχνών σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα μυσταγωγίας.     

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση, πολλοί αγαπητοί φίλοι και γνωστοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, η οικοδέσποινα του Γαλλικού Καταλύματος κυρία Αλίκη Μοσχή-Gauget, επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας και εκπρόσωποι από την πολιτεία, την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση.

Η έκθεση λόγω της απήχησής της στο κοινό παρατάθηκε και το επόμενο Σαββατοκύριακο του αναλογίου, στις 8-9/12, με την επισκεψιμότητα της να χαρακτηρίζεται αθρόα, όπως και στην έναρξή της, ενώ μέλλεται να σηκώσει πανιά και να βάλει πλώρη με λιμάνια αγκυροβόλησης τη Σύμη και την Πάτμο, αλλά και με ενδιάμεσους σταθμούς άλλους φιλόξενους χώρους του νησιού μας.
Τέλος, προς ανακούφιση όσων δεν κατάφεραν να περιηγηθούν στους χώρους της έκθεσης, όπως ανακοινώθηκε, από τον φωτογράφο Νίκο Χατζηκαλημέρη & τον υπεύθυνο του Εργαστηρίου δημιουργικής γραφής & ανάγνωσης «ΤΟ ΚΟΧΥΛΙ» Πάνο Δρακόπουλο, τη βραδιά του αναλογίου, οι ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΑΦΙΕΣ συνεχίζουν το ταξίδι τους στο χρόνο τυπωμένες σε πολυτελή τόμο. Εάν θέλετε και εσείς να ενεργοποιήσετε το κουπί του ενδοσκοπίου σας, το βιβλίο των ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΑΦΙΩΝ μπορεί να γίνει εφαλτήριο και άοκνος συνεργάτης στην προσπάθεια.

Κείμενο: Χρήστος Μπέλλος
Φωτογραφίες: Γιάννης
Μαρκαντώνης
Χάρης Γεωργούλης