Σταύρος Τάσσος: Να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ για όλα τα νησιά του Αιγαίου

Το αίτημα των κατοίκων των νησιών να αποσυνδεθεί ο μειωμένος ΦΠΑ από το Προσφυγικό, αλλά και να διατηρηθεί ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά του Αιγαίου, μετέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον νέο κρατικό προϋπολογισμό.

Στο πλαίσιο των μνημονιακών νόμων η κυβέρνηση κατάργησε τον μειωμένο ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου και τον διατήρησε μόνο για πέντε νησιά του Αν. Αιγαίου που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης (Λέσβος, Λέρος, Κως, Σάμος και Χίος). Όμως ακόμα και για αυτά τα νησιά, η νομοθετική ρύθμιση που έχει ψηφιστεί προβλέπει ότι ο μειωμένος ΦΠΑ θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2018.

Ο Στ. Τάσσος σημείωσε πως το «μεταφορικό ισοδύναμο» που νομοθέτησε η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντισταθμίσει τον μειωμένο ΦΠΑ, στην πραγματικότητα «είναι μια νέα μορφή επιδότησης των εφοπλιστών, αφού ό,τι έπαιρναν θα παίρνουν και μπορούν -με κριτήριο πάντα το κέρδος- ανά πάσα στιγμή να αυξήσουν την τιμή των εισιτηρίων και τα ναύλα των εμπορευμάτων πάνω από το ποσό της επιστροφής, αλλά και να καθορίσουν τη συχνότητα και τη διάρκεια των δρομολογίων των καραβιών».

Όπως είπε, οι κάτοικοι των νησιών ζητούν δραστική μείωση της τιμής των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων κατά 50% και δωρεάν μετακινήσεις για ανέργους, στρατευμένους, ΑΜΕΑ κλπ. «Κάτι τέτοιο ούτε καν διανοείστε να το ζητήσετε και πολύ περισσότερο να το επιβάλετε στους εφοπλιστές», σημείωσε, επισημαίνοντας πως καμία πολιτική δύναμη δεν θίγει τις φοροαπαλλαγές του εφοπλιστικού κεφαλαίου που και είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες.

Για το Προσφυγικό, που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στα νησιά του Αν. Αιγαίου, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη τόσο γιατί στηρίζει τους πολέμους και τις επεμβάσεις ως σημαιοφόρος των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ όσο και γιατί εφαρμόζει την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Επιπλέον παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ για να σταματήσει ο διπλός εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και να μεταφερθούν στις χώρες που επιθυμούν.