Πορεία στη Ρόδο για τη δολοφονία της Ελένης

Πορεία στη Ρόδο για τη δολοφονία της Ελένης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2727 ΦΟΡΕΣ

«Είμαστε η Ελένη, και είμαστε πολλές», φώναζαν σε ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν χθες το μεσημέρι, κατά την πορεία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Ρόδου για την Ελένη. Την Ελένη Τοπαλούδη που η δολοφονία της στη Ρόδο πριν μερικές ημέρες συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Τη διαμαρτυρία οργάνωσε η «Πρωτοβουλία ενάντια στον σεξισμό και την έμφυλη βία» με σύνθημα «η Σιωπή είναι Συνενοχή-Δεν Σιωπούμε! Η Έμφυλη Βία μας αφορά όλους-όλες».
Γύρω στις 11:00 το πρωί συγκεντρώθηκαν στις πύλες του Πανεπιστημίου Αιγαίου τα μέλη της πρωτοβουλίας και συμπολίτες μας που θέλησαν να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία και στη συνέχεια, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της έμφυλης βίας, πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η κοινωνία της Ρόδου έδειξε ότι συγκλονίστηκε από αυτό το τραγικό όσο και πρωτοφανές περιστατικό για την περιοχή μας, η συμμετοχή στη διαμαρτυρία δεν ήταν αυτή που θα περίμενε κανείς ενώ μόνο ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Γάκης ήταν εκείνος που συμμετείχε από τους εκπροσώπους των Αρχών.

Παράλληλα, συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία μοίραζαν φυλλάδια στους διερχόμενους και άφηναν χαρτάκια με διάφορα συνθήματα κατά της έμφυλης βίας.

Μεταξύ άλλων, το κείμενο που αναγράφεται στο φυλλάδιο, με τίτλο «Όχι δεν πήγαινε γυρεύοντας ρε!», αναφέρει: «…Δεν θα ανεχτούμε την κοινωνία όπου τα θύματα φοβούνται την κοινή γνώμη και οι θύτες δικαιώνονται. Τη διετία 2015-2016 καταγγέλθηκαν 256 βιασμοί (1 κάθε 3 ημέρες) αλλά σύμφωνα με έρευνες κοινωνιολόγων-ψυχολόγων-εγκληματολόγων, οι κακοποιήσεις γυναικών που φθάνουν μέχρι το δικαστήριο δεν είναι παρά μόνο το 6% του συνόλου των περιπτώσεων. Στην πραγματικότητα τα περισσότερα περιστατικά βιασμών-απόπειρας-δολοφονιών-κακοποιήσεων ξεπερνούν τις 4.000 (4 κάθε μέρα)…».

Ο κ. Γάκης δήλωσε στη «Ροδιακή»: «Είναι αλήθεια ότι ζήσαμε στη Ρόδο την κορύφωση της έμφυλης βίας, η οποία έμφυλη βία ξεκινάει από μικρές πράξεις, μικρές αντιδράσεις που μπορεί κανείς να μην εκτιμάει εκείνη την ώρα τι μπορεί να προκαλέσουν. Ζούμε και στο ελληνικό Κοινοβούλιο τέτοιες καταστάσεις.
Όπως ξέρετε, το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν αντιδράσεις και επιθέσεις έμφυλης βίας και σεξισμού απέναντι στις βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ.

Θέλω, με την παρουσία μου εδώ σήμερα, κυρίως σε προσωπικό επίπεδο, να δηλώσω τη συμπαράστασή μου στα παιδιά που αγωνίζονται γι’ αυτό-και τους αξίζουν συγχαρητήρια-αλλά και δεν θα διστάσω να πω και τη λύπη μου γιατί η κοινωνία της Ρόδου πάλι μοιάζει να απέχει».

Είπε, ακόμη: «Ξέρετε, αυτά τα πράγματα θα πρέπει να περάσουν στη μόρφωση, στην παιδεία. Δεν φθάνει να βρίσκεσαι στο πεζοδρόμιο, να φωνάζεις και να επιτίθεσαι στο δολοφόνο της Ελένης χθες, εκτονώνοντας αν θέλεις ακόμα τέτοια ένστικτα τα οποία είναι στην αντίθετη πλευρά αλλά πάλι ακραία.

Εκείνο που θα πρέπει και αυτή η εκδήλωση σήμερα έχει να κάνει με αυτό ακριβώς: Θα πρέπει να εισβάλεις στην ψυχοσύνθεση, στη μόρφωση, στην παρέμβαση των κοινωνικών δομών για να μπορέσεις να έχεις ένα αποτέλεσμα διαφορετικό σε βάθος χρόνου. Είναι δύσκολο η πατριαρχική οικογένεια να αμφισβητηθεί έτσι εύκολα. Θέλει δουλειά πολλή, και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου νομίζω ότι συμβάλει σ’ αυτή την προσπάθεια.

Έχει τμήμα φύλου, έχει μεταπτυχιακό φύλου που έκανα και εγώ και που είναι μία πολύ μεγάλη εμπειρία. Ε, νομίζω ότι θα πρέπει κάθε άνθρωπος, όχι μόνο που έχει τα παιδιά του αλλά που αύριο θα κάνει παιδιά, που θα έχει εγγόνια κτλ., να συμβάλλει στην εξαφάνιση αυτών για να μπορέσουμε να έχουμε μία κοινωνία ήρεμη, με σεβασμό απέναντι στα φύλα, απέναντι στις ιδιαιτερότητες όλες των ανθρώπων οι οποίες δεν είναι επιλογές…».

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου