Με ευεργετικά αποτελέσματα και ελάχιστα προβλήματα η χθεσινή βροχή στη Ρόδο

Μεγάλες ποσότητες βροχής έπεσαν σε όλο το νησί της Ρόδου κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας, χωρίς όμως να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες σε περιφέρεια και δήμο, καθώς και η πυροσβεστική υπηρεσία βρίσκονταν συνεχώς σε επιφυλακή.

Η βροχόπτωση ήταν συνεχής και επεκτάθηκε σε όλο το μήκος και πλάτος του νησιού φτάνοντας ακόμα και στη νότια Ρόδο, όπου είναι σπάνιο το φαινόμενο της βροχής τα τελευταία δύο χρόνια. Όμως ακόμα και εκεί έβρεξε αρκετά, η βροχή ήταν ποτιστική και μάλιστα στην Αρνίθα και την Καταβιά προκάλεσε ικανοποίηση στον αγροτικό κόσμο καθώς ήταν ευεργετική για τις καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη, η χτεσινή μέρα προκάλεσε χαμόγελα αισιοδοξίας στους παραγωγούς, αν και όπως είπε χρειάζονται πολλές ακόμα βροχές για να καλυφθούν οι ανάγκες που προκάλεσε η ανομβρία των τελευταίων ετών.

Αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Γιάννης Φλεβάρης εξέφρασε την ικανοποίησή του μιλώντας στη «Ρ» για τις ποσότητες βροχής που έπεσαν σε όλο το νησί και στάθηκε ιδιαίτερα στα οφέλη που έχουν αυτές για το φράγμα Γαδουρά.

Μάλιστα όπως υπογράμμισε, τόσο οι βροχές του προηγούμενου μήνα όσο και οι βροχές των τελευταίων ημερών, συνέβαλαν στο να εμπλουτιστούν οι υδροφόροι ορίζοντες και μάλιστα οι ποσότητες του νερού στην περιοχή των Απολλώνων, που κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα τον προηγούμενο μήνα οδηγήθηκαν κατευθείαν από τις λεκάνες απορροής, στο φράγμα του Γαδουρά.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας Αγαπητός Πάλλας τόνισε πως είναι σημαντικό να βρέχει σε όλο το νησί, και όχι μόνο σε ορισμένες περιοχές όπως συνήθως συμβαίνει, αφού μόνο έτσι οι υδροφόροι ορίζοντες μπορούν να εμπλουτιστούν και να τροφοδοτήσουν κάθε γωνιά της Ρόδου.

Τα προβλήματα
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεχής βροχή, είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν μεγάλες ποσότητες νερού σε κεντρικούς δρόμους και η διέλευση των οχημάτων να γίνεται με δυσκολία, όπως για παράδειγμα στον κόμβο των φωτεινών σηματοδοτών πριν το αεροδρόμιο, στο δρόμο ανάμεσα στην Κρεμαστή και το Παραδείσι, σε αρκετά σημεία στην Ιξιά, στην περιοχή της Μαλώνας, καθώς και στη Ρόδου-Λίνδου στην είσοδο του Αρχαγγέλου.

Μάλιστα γύρω στο μεσημέρι έκλεισε από την αστυνομία και η ιρλανδική διάβαση κάτω από το γεφύρι της Κρεμαστής καθώς η στάθμη του νερού στο ποτάμι είχε ανέβει επικίνδυνα με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διοχετεύεται από τον περιμετρικό δρόμο προς Παστίδα. Επίσης λόγω της βροχόπτωσης, αυτοκίνητο ανετράπη  στην περιοχή Τσαΐρι χωρίς ευτυχώς θύματα, καθώς ο οδηγός έχασε τον έλεγχο.

Κατολισθήσεις
Η συνεχής βροχόπτωση είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί αποκόλληση βράχων στο ρεύμα του δρόμου από Ρόδο προς Φανερωμένη (αμέσως μετά το ΜΗΔΙΑ) ενώ στο σημείο έσπευσαν ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Καρατζιάς και ο τοπικος σύμβουλος Κώστας Στυλιανού. Ιδιώτης με μηχάνημα πήγε στο σημείο μετά από εντολή του αντιδημάρχου Αγαπητού Πάλλα και απομάκρυνε το βράχο που αποκολλήθηκε.
Κατολίσθηση βράχου σημειώθηκε όμως και το μεσημέρι στο δρόμο από Αρχίπολη προς Αφάντου, όπου έσπευσε μηχάνημα του δήμου για να τον απομακρύνει. Επίσης χωματόδρομοι στα Μαριτσά καταστράφηκαν λόγω των ποσοτήτων νερού, ενώ στη Μαλώνα ένα σπίτι σε αγροτική περιοχή πλημμύρισε.

Οι βροχοπτώσεις του Νοέμβρη
Αν και δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία ούτε για τη χτεσινή βροχόπτωση ούτε και για το μήνα Δεκέμβριο εντούτοις οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες νερού που ξεπέρασαν τα περσινά στοιχεία. Υπάρχουν όμως διαθέσιμα στοιχεία για το μήνα Νοέμβριο έτσι όπως αποτυπώθηκαν από τις υπηρεσίες της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου, που δείχνουν ότι όντως ο φετινός χειμώνας ήταν πιο πλούσιος σε βροχές.

Σε πολλούς σταθμούς μέτρησης το ύψος της βροχής κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, ενώ ακόμα και στη νότια Ρόδο, που οι βροχές είναι περιορισμένες είχαμε σημαντικές ποσότητες. Υπήρξαν όμως και περιοχές όπως η Ιαλυσός, η πόλη της Ρόδου και ο Έμπωνας όπου σημειώθηκε ρεκόρ βροχής το μήνα που πέρασε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ρ» το ύψος της βροχής ανά περιοχή είχε ως εξής:
- Ρόδος πόλη: 150 χιλιοστά,
- Απολακκιά: 70 χιλιοστά
- Απόλλωνα: 124 χιλιοστά
- Εμπωνα: 117 χιλιοστά
- Ιαλυσός 215 χιλιοστά

Ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης, δήλωσε ότι αυτές οι βροχές ήταν ικανοποιητικές και αποτυπώνονται στην πλήρωση του φράγματος Γαδουρά, αλλα και στους υδροφόρους ορίζοντες του νησιού η στάθμη των οποίων είχε πέσει αισθητά, και οι οποίοι από τις βροχοπτώσεις ανακτούν τα αναγκαία αποθέματά. Μάλιστα εξέφρασε την ευχή και το Δεκέμβριο να καταγράψουμε ρεκόρ και να συνεχιστούν οι βροχές.