Ο απόηχος της ενθρόνισης του νέου Ηγουμένου  Ταξιάρχη Μιχαήλ Πανορμίτη Σύμης

Γράφει 
ο πρωτοπρεσβύτερος
Κυριάκος Αναστ. Μανέττας
Κληρικός-Εκπαιδευτικός, εφημέριος ιερού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης και Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου

 

Το Σάββατο (8 Δεκεμβρίου 2018) μετά τη Θεία Λειτουργία με την παρουσία 3 Μητροπολιτών και ενός Επισκόπου, των Ηγουμένων των Ιερών Μονών Παναγίας Παραμυθίας πατρός Ανθίμου Παλιόγλου και Θάρρι Αρχαγγέλου Μιχαήλ πατρός Νεκταρίου Πόκκια, του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Γραφείο της Εξαρχείας στην Αθήνα πατρός Ελευθερίου, δεκάδων κληρικών από Σύμη, νησιά και Ρόδο, του Δημάρχου Σύμης Λευτέρη Παπακαλοδούκα και δεκάδων πιστών, φίλων, συγγενών από τη Σύμη, Ρόδο, Χάλκη, Πειραιά, Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η χειροθεσία και η ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου της ιστορικής Μονής του Ταξιάρχη Πανορμίτη Σύμης Αρχιμανδρίτου πατρός Αντωνίου Πατρού που είναι από τη Χάλκη. 

Η όλη τελετή και οι λόγοι ήταν συγκινητικοί και στο πλαίσιο της Βυζαντινής Ορθόδοξης παράδοσης και τάξης. Τα κεράσματα, η τράπεζα, οι προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις. Η τιμητική από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο σε ανάδειξη του Ηγουμένου πατρός Αντωνίου Πατρού, σε Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου.

Την ημέρα αυτή της ενθρόνισής του βρισκόμουν με συνεργάτη μου, σε γεύμα αγάπης και τιμής στους τροφίμους του ιδρύματος Κολυμπίων. Παρόλο που βρίσκομαι σε αναρρωτική άδεια, τον πατέρα Αντώνιο Πατρό τον γνωρίζω από λαϊκό σαν Βασίλειο Πατρό. Θυμάμαι που συναντήθηκε μετά από δική μου παρέμβαση με τον Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα Συνοδινό στην Αθήνα το 1985, όπου θα φοιτούσε στην Ανώτερη Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών.

Μάλιστα χειροθετήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1988 στη Μονή Φανερωμένης Ιξιάς μοναχός και χειροτνήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1988 Διάκονος από τον μακαριστό Μητροπολίτη και γέροντά μου Ρόδου Σπυρίδωνα Συνοδινό στον μητροπολιτικό ναό Εισοδίων Θεοτόκου Ρόδου, γιατί στον Ευαγγελισμό λειτουργούσε σαν Φιλαδελφείας ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος Αρχοντώνης.

Το όνομα Αντώνιος που έλαβε από Βασίκλειος Πατρός ήταν του ηρωικού Μητροπολίτη Ηλείας Αντωνίου, γέροντα του Μητροπολίτη Ρόδου  Σπυρίδωνα Συνοδινού. Ο πατήρ Αντώνιος Πατρός παραμένει διάκονος, εγώ χειροτονούμαι στις 31 Ιανουαρίου 1988 διάκονος στον μητροπολιτικό ναό Ρόδου και τελευταία χειροτονία του μακαριστού Ρόδου Σπυρίδωνος Συνοδινού το Μεγάλο Σάββατο (9 Απριλίου 1988) στον Καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού Ρόδου.

Μεσολαβεί στις 29 Απριλίου 1988 η Κοίμηση του Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα Συνοδινού. Υπηρέτησε ο πατήρ Αντώνιος στη συνέχεια διάκονος και ιερέας επί Μητροπολίτη Ρόδου Αποστόλου Διμέλη. Στη Χάλκη την γενέτειρά του τον προωθεί ο Μητροπολίτης Καλύμνου, Λέρου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος Αραβαντινός, τότε πρωτοσύγκελλος μητροπόλεως Ρόδου σε στρατιωτικό ιερέα.

Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή, πήρε το πτυχίο του και αφού αποχώρησε οικειοθελώς από τον στρατό υπηρέτησε ο πατήρ Αντώνιος Πατρός πάνω από 12 χρόνια στον Άγιο Ιωάννη πόλεως Ρόδου, αρχικά με τον σεβαστό παπα-Σάββα Φιλιππάκη μακαριστό και μετέπειτα με τον π. Ξενοφώντα Χαρτοφύλλη.

Ο Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος του ανέθεσε μετά την προαγωγή του Παΐσιου Αραβαντινού στη μητρόπολη Λέρου, την Ηγουμενία της Μονής Παναγίας Φανερωμένης στην Ιξιά. Ανακαίνισε την Ιερά Μονή εκ βάθρων ο πατήρ Αντώνιος Πατρός και χρόνια υπηρέτησε πιστά στη μητρόπολη στον τομέα της πολύπαθης κτηματικής περιουσίας της μητροπόλεως Ρόδου. 

Όλα αυτά τα γράφω σαν υπενθύμιση και με τη χαρά ότι μπράβο στον νέο Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομο Πίτση, που ενώ ήταν συνυποψήφιος για τη μητρόπολη Σύμης ο πατήρ Αντώνιος Πατρός, τον αγκάλιασε από τους λίγους μήνες που είναι εκεί Μητροπολίτης στη Σύμη με πολλή αγάπη τον πατέρα Αντώνιο Πατρό. Δεν ανέδειξε δικό του πρόσωπο όπως κάνουν πολλοί άλλοι και με προκλητικό τρόπο. Έδειξε αγάπη και εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του πατρός Αντωνίου Πατρού.

Συγχαίροντάς τον τηλεφωνικά και τώρα με το άρθρο αυτό του εύχομαι του νέου Ηγουμένου Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικου Θρόνου πατρός Αντωνίου Πατρού καλή και ευλογημένη Ηγουμενία. Κοντά στον Ηγούμενο και Έφορο Αρχιστράτηγο Ταξιάρχη μας τον Μιχαήλ τον Πανορμίτη. Να δείξει αφοσίωση που την δείχνει άλλωστε  στον ευεργέτη του και άξιου συγχαρητηρίων, τον ευγενή και ακούραστο Μητροπολίτη Σύμης κ. Χρυσόστομο τον Β’ τον Πίτση. Στους Εφόρους Συμιακούς, Δωδεκανησίους και χιλιάδες προσκυνητές της Μονής. Να είναι αντάξιος των προκατόχων του. Άξιος.