Χωρίς ειδικευμένους γιατρούς παραμένουν τα νησιά μας

Χωρίς ειδικευμένους γιατρούς παραμένουν τα νησιά μας

Χωρίς ειδικευμένους γιατρούς παραμένουν τα νησιά μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 538 ΦΟΡΕΣ

Πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος αναλαμβάνει ο Ιατρικός σύλλογος

Την παρουσία ειδικευμένων γιατρών στα νησιά ευθύνης του ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου σε πλήρη εναρμόνιση του αιτήματος που έχει εκφράσει τόσο η ομοσπονδία των παροικιακών σωματείων της περιοχής όσο και οι πολιτιστικοί σύλλογοι των νησιών αυτών που εδρεύουν στη Ρόδο.

Το θέμα απασχόλησε και το δ.σ. του ΙΣΡ που συνεδρίασε προχτές το βράδυ, ενώ όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο νέος του πρόεδρος Ηλίας Τσέρκης στην πρώτη του συνέντευξη τύπου, τα τελευταία χρόνια βιώνουμε την παντελή έλλειψη ειδικευμένων γιατρών στα νησιά και δυστυχώς τα προβλήματα αυξάνονται και μάλιστα γίνονται αισθητά ακόμα και σε μεγαλύτερα νησιά.

Παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ομοσπονδίας παροικιακών συλλόγων Νίκος Κωνσταντινίδης, ο Σωτήρης Ζουρούδης από το σύλλογο Συμιακών Ρόδου και η Φανή Αναστασιάδη από τον Παγκαρπαθιακό σύλλογο Ρόδου, οι οποίοι και εκείνοι με τη σειρά τους επεσήμαναν τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά τους.

«Θεωρούμε παράλογο το υπουργείο Υγείας που προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή το θεσμό του οικογενειακού γιατρού και την ίδια στιγμή να είναι παντελής η έλλειψη ειδικευμένων γιατρών στα νησιά αυτά» δήλωσε ο κ. Τσέρκης και πρόσθεσε : «Τα παροικιακά είναι η επέκταση της φωνής και της αγωνίας που βιώνουν οι νησιώτες και πρέπει μαζί να θέσουμε στόχους και να προτείνουμε λύσεις».

Μιλώντας για το θέμα και αναφερόμενος στις αποφάσεις που πάρθηκαν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου είπε τα εξής: «Αποφασίσαμε ότι η υγεία είναι το θεμέλιο για την αναπτυξιακή εξέλιξη των νησιών μας. Τη στιγμή που μιλάμε για μεταφορικό ισοδύναμο των νησιωτών εμείς προτείνουμε να υπάρχει και ισοδύναμο στη μεταφορά ασθενών από τα νησιά αυτά προς το κέντρο. Αυτό θα γίνεται με τη γνωμάτευση των γιατρών που υπηρετούν στα νησιά αυτά και έτσι θα εξασφαλιστεί η μεταφορά προς τα μητροπολιτικά κέντρα.

Δεύτερη απόφασή μας είναι ότι είναι επιβεβλημένη η φοροαπαλλαγή ή φοροελάφρυνση των υπηρετούντων γιατρών στα νησιά αυτά. Η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου εφάρμοσε το επίδομα των 450 ευρώ που ήταν κάτι πολύ σωστό και ευχαριστούμε γι’ αυτό. Ωστόσο το μέτρο δυστυχώς δεν απέδωσε. Και το λέμε μετά λύπης μας…

Οπότε μας προβληματίζει έντονα γιατί το κίνητρο αυτό δεν επαρκεί. Πέρα από τη φοροελάφρυνση σίγουρα είναι το θέμα της απόλυτης προτεραιότητας των νέων ειδικευμένων γιατρών που υποχρεωτικά πρέπει να υπηρετούν στα νησιά και είναι απλό το παράδειγμα των εκπαιδευτικών στη νησιωτική Ελλάδα. Γι’ αυτό όμως χρειάζεται πολιτική παρέμβαση και απόφαση. Χρόνια το λέμε αλλά χρόνια δεν το βλέπουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Τσέρκη αποδεικνύεται ότι δεν είναι τελικά θέμα οικονομικού κινήτρου η παρουσία των γιατρών στα μικρά νησιά. Όπως είπε, στο τραπέζι μπαίνουν και άλλα θέματα όπως η εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων στα νησιά ώστε όσα εφαρμοστούν να είναι ένα επιπρόσθετο κίνητρο που θα προσδίδουν ένα αίσθημα ασφάλειας στους γιατρούς για να έρθουν σε επαφή με νέα πράγματα.

Θα μπορέσουν έτσι να ασκήσουν την Ιατρική ουσιαστικά και μάλιστα ένα μέρος από αυτά μπορούν να εφαρμοστούν με τον τομέα της τηλεϊατρικής που όμως λόγω εναλλαγής του προσωπικού αυτή δεν αποδίδει.

«Αποφασίσαμε στο δ.σ. σε συνεργασία με την περιφέρεια να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο ειδικευμένων γιατρών στη Ρόδο που θα κάνουν συμβάσεις και θα εξασφαλίζουν την επικοινωνία με τους γιατρούς που θα υπηρετούν στα νησιά. Για όλα τα περιστατικά θα υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στους γιατρούς.

Επίσης έχουμε την ιδέα να γίνει ένα ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) στη νησιωτική Ελλάδα. Μέχρι στιγμής λειτουργεί στην Αθήνα και κανονίζει τις διακομιδές σε όλη την επικράτεια. Είναι απόλυτα αναγκαίο να γίνει ένα ΕΚΕΠΥ για τη νησιωτική χώρα και το που θα εδρεύει θα το δούμε» κατέληξε ο πρόεδρος των γιατρών .
Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση στα μικρά νησιά είναι τραγική.

Όπως είπε, πολλά δεν έχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη, ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό. Μηχανήματα ναι μεν υπάρχουν αλλά δε λειτουργούν γιατί δεν υπάρχει εξειδίκευση στη χρήση τους, ενώ δεν υπάρχουν οδηγοί στα ασθενοφόρα. Η Κάσος δεν έχει καθόλου γιατρό, καθώς δεν ενδιαφέρεται κανένας να έρθει και έρχεται γιατρός από την Κάρπαθο για να προσφέρει δύο μέρες τις υπηρεσίες του, ενώ τα ασθενοφόρα οδηγούν εθελοντές.

Πως με αυτές τις ελλείψεις θα εφαρμοστεί ο οικογενειακός γιατρός; Αναρωτήθηκε και υπογράμμισε ότι συμφωνεί με όλες τις πρωτοβουλίες του Ιατρικού Συλλόγου και θα στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται για την ύπαρξη κινήτρων ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις.

Ο κ. Ζουρούδης αναφέρθηκε στο νησί του, τη Σύμη, η οποία κάποιες μέρες αριθμεί 8000 άτομα και φυσικά δεν επαρκούν οι δύο αγροτικοί γιατροί. Για παράδειγμα ακόμα και για μία απλή ακτινογραφία πρέπει κάποιος να μεταφερθεί στη Ρόδο, όπως είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν στο νησί δύο διαμερίσματα όπου λειτουργούσαν τα πρώην ιατρεία καθώς ολοκληρώνεται το πολυιατρείο και μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν ως οικίες των γιατρών.

Η Φανή Αναστασιάδου μιλώντας για την Κάρπαθο δήλωσε ότι, το νησί είναι μεγάλο αλλά υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. «Πηγαίνουμε στο νησί και φοβόμαστε επειδή ειδικά στη βόρεια Κάρπαθο δεν υπάρχουν και μέσα και έτσι επιστρέφουμε σύντομα πίσω επειδή νιώθουμε ασφάλεια» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Δημιουργήθηκε νέο νοσοκομείο αλλά θέλουμε να στελεχωθεί καθώς δύο από τους γιατρούς που έχουμε θα συνταξιοδοτηθούν σύντομα στο τέλος τους έτους. Η πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα για να έρθουν γιατροί ώστε να ζουν οι κάτοικοι υπό καλύτερες συνθήκες και να μην τρέχουν για όλα στη Ρόδο».

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου