Κωφεύει το υπουργείο για  τα προβλήματα στην υγεία

Καμία διάθεση δεν υπάρχει από πλευράς υπουργείου για την επίλυση των ζητημάτων υγείας της περιοχής παρά τις συνεχείς επισημάνσεις και τα υπομνήματα που στέλνει ο αντιπεριφερειάρχης υγείας και κοινωνικής πρόνοιας Θωμάς Σωτρίλλης.

Μάλιστα όπως δήλωσε χτες ο ίδιος στα μέσα ενημέρωσης, επειδή δεν κατέστη δυνατό να κλειστεί ραντεβού τηλεφωνικά για συνάντηση με τον υπουργό στην Αθήνα έστειλε… επιστολή με την οποία κατέθεσε το αίτημα ώστε να συζητηθούν και να επιλυθούν  τα σοβαρά θέματα που υπάρχουν. «Αν είδατε εσείς κάποια ανταπόκριση την είδα κι εγώ» δήλωσε ο κ. Σωτρίλλης φανερά ενοχλημένος από την απαξίωση εκ μέρους του υπουργού, και πρόσθεσε ότι το υπουργείο τηρεί «σιγή ασυρμάτου», ενώ όπως είπε «δεν υπάρχει καμία διάθεση για την επίλυση των θεμάτων παρά το ότι ενημερώθηκαν με το ίδιο έγγραφο και η 2η ΥΠΕ και η διεύθυνση του νοσοκομείου, καθώς κανένας δε νοιάστηκε να ρωτήσει γιατί λέει η περιφέρεια αυτά που λέει και όχι κάποια άλλα».

Όπως εξήγησε,  από το νόμο  η περιφέρεια δεν έχει καμία δικαιοδοσία στη λειτουργία του νοσοκομείου και στις δομές υγείας. «Ωστόσο είμαστε καθημερινά δέκτες παραπόνων για τα προβλήματα που υπάρχουν και στα αγροτικά ιατρεία και στα νησιά» είπε και πρόσθεσε τα εξής: «Η περιφέρεια πέρα από το bonus που έχει καθιερώσει εδώ και τρία χρόνια στα αγροτικά ιατρεία δεν έχει άλλη δυνατότητα να καλύψει οικονομικά ζητήματα ή να καλύψει με άλλο τρόπο το πρόβλημα ώστε να στελεχώσουν οι γιατροί τα ιατρεία.

Σήμερα βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να προκηρύσσονται θέσεις για αγροτικά ιατρεία και να μένουν ακάλυπτα γιατί οι γιατροί προτιμούν να μένουν στο κέντρο,  στις μεγάλες πόλεις ή να φεύγουν στο εξωτερικό. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο το υπουργείο πρέπει να το δει σοβαρά, καθώς δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να σπουδάζει γιατρούς και να τους στέλνουμε έτοιμους στο εξωτερικό.

Κάποια στιγμή αυτή η αιμορραγία πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς ώστε να μείνουν στον τόπο τους και εφόσον τους σπουδάζουν οι Έλληνες φορολογούμενοι να δώσουν ένα μέρος από την επιστήμη τους στο λαό που τους σπούδασε».

Οι ελλείψεις των νοσοκομείων
Ο αντιπεριφερειάρχης στάθηκε στην κατάσταση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και ειδικά στο τι επικρατεί στο νοσοκομείο της Ρόδου, λέγοντας τα εξής: «Το υπουργείο πλέον αδρανεί τελείως. Δεν ακούει τίποτα. Τα νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις και ας μας λένε οι διάφοροι ιθύνοντες ότι όλα βαίνουν καλώς. Βαίνουν καλώς γιατί θέλουν να τα καλύψουν ώστε να φαίνονται ότι είναι καλά. Ωστόσο αν συζητήσετε με γιατρούς, με νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και με τους ίδιους τους αρρώστους ειδικά του νοσοκομείου μας θα δείτε ότι υπάρχουν φρικτά παράπονα.

Δεν μπορεί για παράδειγμα να μην έχουμε αντιδραστήρια στο μικροβιολογικό. Δεν μπορεί να μην έχουμε φιλμ αποτύπωσης στο ακτινολογικό. Βέβαια εκεί έγινε ένα μεγάλο βήμα ώστε κάθε ακτινογραφία να μεταφέρεται με υπολογιστή στα αντίστοιχα τμήματα που ανήκει ο ασθενής. 

Ας κοιτάξουμε λίγο περισσότερο το νοσοκομείο και τους ασθενείς και ας αφήσουμε το ότι καθόμαστε σε μία κομματική καρέκλα και από εκεί προσπαθούμε να λύσουμε τα πάντα. Η υγεία είναι για τον κόσμο που πληρώνει αγόγγυστα τους φόρους και σήμερα βλέπουμε τα τεράστια χρήματα που διανέμονται στους ανθρώπους υπό τύπον δώρου τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο από τις περικοπές στις δαπάνες των νοσοκομείων και τη μη πληρωμή των προμηθευτών. Τα θέματα υγείας πρέπει να τα επιλύσουμε με το σωστότερο τρόπο.

Ο κόσμος δεν μπορεί να υποφέρει άλλο. Δεν μπορεί να καταφεύγει στην Αθήνα ούτε να παρακαλούμε τους γιατρούς των Αθηνών, ευτυχώς που υπάρχουν με κάποιους καλές διαπροσωπικές σχέσεις για να εξυπηρετούνται οι ασθενείς. Αυτό είναι περιστασιακό και δεν μπορεί να γίνεται με όλους. Το ΕΚΑΒ δυστυχώς δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες, αλλά ούτε και τα νοσοκομεία μας με τις εντατικές. Και επειδή γίνονται παράπονα για έλλειψη υλικών στις εντατικές και χειρουργικές κλινικές, θα πρέπει η διοίκηση και αναφέρομαι στο νοσοκομείο μας να σκύψει να δει το πρόβλημα να γίνει ένας σωστός καταμερισμός των εξόδων των υλικών ανάλογα με την παραγωγικότητα της κάθε κλινικής και να δοθούν τα κίνητρα στους γιατρούς».

Στην ερώτηση αν η έλλειψη υλικών για την οποία διαμαρτύρονται γιατροί και ασθενείς είναι θέμα διοίκησης ή θέμα υπουργείου απάντησε: «Εγώ πιστεύω ότι ξεκινά από τη διοίκηση η οποία προσπαθεί να εφαρμόσει την οικονομία που προσπαθεί να επιβάλει το υπουργείο. Εάν η αιτία της έλλειψης των υλικών είναι συγκεκριμένοι υπάλληλοι που ασχολούνται με τις προμήθειες θα πρέπει να ελεγχθούν διοικητικά.

Αν οι υπάλληλοι κάνουν σωστά τη δουλειά τους και η διοίκηση του κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος δε φροντίζει περαιτέρω,  τότε βγάλτε απόφαση εσείς ποιος θα πρέπει να ελεγχθεί ή όχι. Αλλά πιστεύω ότι είναι μία γραμμή από το υπουργείο προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομία στα θέματα. Κι εγώ δεν έχω αντίρρηση στο να γίνεται οικονομία, αλλά θα πρέπει να γίνεται ένας σωστός καταμερισμός των οικονομικών σε κάθε τμήμα ανάλογα με τις ανάγκες και την παραγωγικότητά του.

Η διοίκηση κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιταχθεί στις αποφάσεις του υπουργείου και να πει ότι έχουμε συγκεκριμένες ανάγκες και δεν μπορούμε να διακινούμε αρρώστους από τα νησιά στο κέντρο για να κάνουν μία ειδική εξέταση.
Ας δοθούν στα νοσοκομεία μας τα απαραίτητα υλικά για να μπορέσουν να δουλέψουν σωστά”.