Στο 6ο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών ο Χ. Κόκκινος

Στις εργασίες του 6ου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) που πραγματοποιήθηκαν στα Ιωάννινα συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος.

Στην ομιλία του ενημέρωσε τους συνέδρους και τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά μας και συγκεκριμένα:
- για το μεταναστευτικό,
- την υποστελέχωση της Π.Ν.Αι. και των Κρατικών Υπηρεσιών,
- την αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά μας και τις αρνητικές συνέπειες για τους νησιώτες μας,
- το ακριβό κόστος των συγκοινωνιών,
- τα προβλήματα στις δομές υγείας.

Αναφερόμενος στο νέο νόμο που διέπει την Αυτοδιοίκηση, τον «Κλεισθένη», επεσήμανε ότι εκτός από την αλλαγή του τρόπου εκλογής των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Απλή Αναλογική που επιφέρει πολλές επιφυλάξεις για τη διοίκηση των Ο.Τ.Α. την επόμενη ημέρα, απουσιάζουν μέτρα που στηρίζουν θεσμικά και οικονομικά τους Ο.Τ.Α. και το κράτος δείχνει να μην εμπιστεύεται τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς.

Η Περιφερειακή Διακυβέρνηση αποτελεί σταθερή αξία και βασικό μοχλό για πρόοδο και ανάπτυξη και είναι δίπλα στους πολίτες, γι’ αυτό πρέπει να στηριχθεί από το κεντρικό κράτος.

Στο 6ο Τακτικό Συνέδριο εκτός του κ. Χ. Κόκκινου παρέστη από την Π.Ν.Αι. ο πρόεδρος του Π.Σ. Κώστας Μπιζάς και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και μέλος Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε. κ. Ιωάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος προήδρευσε και του 6ου Τακτικού Συνεδρίου.

Σύμφωνο συνεργασίας
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο διοργάνωσης του συνεδρίου είχαμε την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας για θέματα Ισότητας Φύλων από το Υπουργείο Εσωτερικών διά της αρμόδιας υφυπουργού κ. Μαρίνας Χρυσοβελώνη και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος διά του Προέδρου της, Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.

Σκοπός του συμφώνου είναι η δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου για την υποστήριξη των θεμάτων που αφορούν την Ισότητα των Φύλων, αλλά και την έμφυλη βία.
Η πρωτοβουλία ανήκει στην υφυπουργό Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη η οποία με αφορμή το Νομοσχέδιο για την Ισότητα των Φύλων και την έμφυλη βία, το οποίο εισάγεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή θεωρεί ότι η εφαρμογή του νομοσχεδίου επαφίεται στη συνεργασία μεταξύ Υπουργείου και  Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση και εκδήλωσε τη βούλησή του να υποστηρίξει την πρωτοβουλία συνεργασίας εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β’ βαθμού.
Οι  δράσεις του συμφώνου βασίζονται στους εξής τέσσερις άξονες:
α) τακτική εκπαίδευση στελεχών, υπαλλήλων και επιστημονικού προσωπικού,  αλλά και εθελοντών των Περιφερειών, από το ΚΕΘΙ επάνω σε θέματα:  διαχείρισης  θεμάτων Ισότητας των Φύλων και έμφυλης βίας.

β) δημιουργία υπηρεσιών συμβουλευτικής (και ξενώνων φιλοξενίας, όπου είναι  εφικτό) - με πρότυπο καλής πρακτικής τα συμβουλευτικά κέντρα της ΓΓΙΦ – που,  εφόσον δημιουργηθούν με πρωτοβουλία κάποιας Περιφέρειας, θα λειτουργούν  υπό την εποπτεία των Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας Φύλων. Θα βρίσκονται σε δικτύωση με τις υπάρχουσες Δομές της ΓΓΙΦ και με το τηλεφωνικό  κέντρο 15900 που θα  προσαρμοστούν σε αυτή την δικτύωση.

γ) δημιουργία ομάδας εργασίας με τη ΓΓΙΦ και το ΚΕΘΙ για την αναζήτηση χρηματοδοτήσεων από Ε.Ε. και όχι μόνο, με σκοπό την εκπόνηση και εφαρμογή περιφερειακών προγραμμάτων για θέματα Ισότητας Φύλων

δ) λειτουργία υπηρεσιών προώθησης γυναικείας απλής ή συνεργατικής/κοινωνικής  επιχειρηματικότητας υπό τις Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας Φύλων, με στόχο την πληροφόρηση, την επίλυση προβλημάτων γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν (ειδικά οι γυναικείες ΚΟΙΝΣΕΠ), τη διεξαγωγή ενημερωτικών τοπικών σεμιναρίων ενθάρρυνσης, τη λειτουργία τοπικών εκθέσεων γυναικείων ΚΟΙΝΣΕΠ ανά μήνα ή μόνιμων εκθετηρίων γυναικείων ΚΟΙΝΣΕΠ σε τυχόν αναξιοποίητα ακίνητα.