Ο Τσίπρας επενδύει στη στρατηγική της έντασης

Του
Γιώργου Κύρτσου
ευρωβουλευτή της ΝΔ

 

Σχεδόν καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Τσίπρας επενδύει στη λεγόμενη στρατηγική της έντασης. Επιδίωξή του είναι να μεγαλώσει τις δυσλειτουργίες του πολιτικού συστήματος και να πάει σε μία εκλογική αναμέτρηση στην οποία η αναμενόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει χαρακτηριστικά νίκης της ΝΔ, εφόσον η επόμενη μέρα θα είναι εξαιρετικά προβληματική, σε θεσμικό, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα
Σε διάστημα λίγων 24ώρων είχαμε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο μεθοδεύει ο κ. Τσίπρας τη στρατηγική της έντασης. Προσπάθησε να απαντήσει στο εξαιρετικά μαζικό και επιτυχημένο συνέδριο της ΝΔ με μία θλιβερή αντισυγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.
Η συγκέντρωση με την οποία προβλήθηκαν η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ και ο ρόλος της κ. Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη, κυριαρχήθηκε από την παρουσία των αστυνομικών και χαρακτηρίστηκε από τον αποκλεισμό των διαμαρτυρόμενων πολιτών.
Η συνθηματολογία του κ. Τσίπρα ήταν σκόπιμα διχαστική, ενώ επανέλαβε τις γνωστές ακρότητες, παρουσιάζοντας σαν ακροδεξιούς όλους όσοι διαφωνούν με τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, από το ΚΚΕ μέχρι και τον κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ.
Τις κακές τους προθέσεις έδειξαν ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του και με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα κατά του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Ενώ είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δημιούργησε ιδεολογικό και πολιτικό χώρο για την ενεργοποίηση της τρομοκρατίας στοχοποιώντας τον ΣΚΑΪ, οργανώνοντας τον πολιτικό αποκλεισμό του και διευκολύνοντας με κάθε τρόπο τον Κουφοντίνα και τα «παιδιά» του Βούτση, κλιμάκωσε τις προκλήσεις αμέσως μετά το χτύπημα.

Έφτασε στο σημείο να ζητάει τα ρέστα από τον ιδιοκτήτη του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού κ. Αλαφούζο, ο οποίος δικαιολογημένα διαμαρτυρήθηκε για τη στοχοποίησή του από την κυβέρνηση και τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, παρά τις επισημάνσεις που είχε κάνει στις αρμόδιες Αρχές.
Κυβερνητικά στελέχη όπως ο Ν. Βούτσης και ο Ν. Παππάς αποσύνδεσαν βολικά την τρομοκρατική ενέργεια από τις επιλογές τους σε βάρος της λειτουργίας των ΜΜΕ και του συγκεκριμένου σταθμού.
Ενώ η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική την επόμενη μέρα του τρομοκρατικού χτυπήματος, εμφανίστηκε πιο επιθετική και διχαστική στο πλαίσιο πάντα της στρατηγικής της έντασης.

Κατήγγειλαν τον… Καμμένο
Μέρος της στρατηγικής της έντασης είναι η σκόπιμη υποβάθμιση της λειτουργίας της Βουλής με τη συμβολή του προέδρου της κ. Βούτση και μία επιθετική έως υβριστική φρασεολογία σε βάρος των στελεχών της ΝΔ, των βουλευτών της και φυσικά του κ. Μητσοτάκη.
Το πολιτικό παραλήρημα του κ. Τσίπρα στη Βουλή, ο οποίος φαίνεται δεν αντέχει τη σύγκριση με τον Μητσοτάκη, την υψηλότερη δημοτικότητα του προέδρου της ΝΔ και το ισχυρότερο πρωθυπουργικό του προφίλ και οι απίθανες κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον των βουλευτών της ΝΔ ανέδειξαν και τη γελοία διάσταση της στρατηγικής της έντασης, η οποία όμως συνολικά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Σε μια προσπάθεια να συγκριθεί με τον… Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τους βουλευτές της ΝΔ ότι τον συνδέουν σήμερα με την τρομοκρατία με τον τρόπο που απέδιδε τη δεκαετία του ’80 η ΝΔ ευθύνες στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία κλίματος ανάπτυξης της τρομοκρατίας, με βασικό στόχο εκδοτικά συγκροτήματα του κεντροδεξιού χώρου.  

Αυτό που παρέλειψε σκόπιμα να πει ο κ. Τσίπρας είναι ότι το βιβλίο που συνέδεε τον Ανδρέα Παπανδρέου με την τρομοκρατική οργάνωση “17 Νοέμβρη” και την ανάπτυξη της τρομοκρατίας είχε την υπογραφή του σημερινού συγκυβερνήτη του, Πάνου Καμμένου.
 Ο κ. Τσίπρας ανακατεύει τα πάντα σε ένα επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι, με βασικό στόχο τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της στρατηγικής της έντασης και την ακραία πόλωση.