Φλας στο παρελθόν

Εν Ρόδω
Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 1958
Αριθ. Φύλλου 2311


ΕΝΩ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΛΑΙΟΕΛΛΑΔΙΤΕΣ
Η ΡΟΔΟΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ
ΝΑ ΔΕΧΘΗ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Θα σημειωθή ζωηρά τουριστική κίνησις
Του κ. Γ. ΜΑΡΤΙΝΗ
Η Ρόδος ετοιμάζεται για να γιορτάση τα Χριστούγεννα. Να γιορτάση σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις και να πλαισιώση σύγχρονα μ’ ευχάριστο τρόπο τις ημέρες των επισκεπτών της. Και θα έχη πολλούς επισκέπτες πάλι η Ρόδος! Θα φιλοξενήση προσκυνητές της ομορφιάς της απ’ την Αθήνα, την Πάτρα, την Κέρκυρα από κάθε γωνιά της Ελλάδος. Όπως και περίπου όπως και τα περασμένα χρόνια θα ξεκινήσουν κι εφέτος πολλοί απ’ τις ιδιαίτερες πατρίδες τους απ’ την πολύβου η πρωτεύουσα απ’ την χιονισμένη νύμφη του Θερμαϊκού απ’ την ομιχλώδη Κέρκυρα από κάθε άκρη του τόπου μας θ’ αρθούν για να περάσουν εδώ στην Ρόδο στην νύμφη του Ήλιου το δεκαπενθήμερο των Εορτών.
- Καλώς ν’ αρθήτε θαρρείς και φωνάζουν τα ροδολούσμενα κάστρα της Ρόδου.
- Καλώς ν’ αρθήτε θαρρείς και φωνάζουν οι πλούσιες καταπράσινες εξοχές οι φρεσκοπλυμένοι δρόμοι τα μοντέρνα ξενοδοχεία.
- Καλώς ν’ αρθήτε μοιάζουν να λένε κι οι ψυχές όλων των φιλόξενων κατοίκων της Ρόδου.
Κι όλα αυτά τα μηνύματα ενώ οι προετοιμασίες αποκορυφώνονται. Ενώ οι ξενοδόχοι στολίζουν με λουλούδια τα ξενοδοχεία τους. Ενώ οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα γιορτάσιμα στα σπίτια τους. Ενώ ο Δήμος Ρόδου ετοιμάζει συνεργεία να κόψουν και να μεταφέρουν απ’ το δάσος της Έμπωνας πευκοκορφές που θα μοιρασθούν στα σπίτια και θα στολισθούν σάν Χριστουγεννιάτικα δένδρα για να δώσουν την ατμόσφαιρα της αγάπης.

Όλα αυτά ενώ οι βιτρίνες στολίζονται με πολύχρωμα υφάσματα, με αρώματα, με στολίδια, με γλυκά και με παιχνίδια κάθε είδους και κάθε ποιότητος. Ενώ τα παιδιά ετοιμάζουν τα τρίγωνά τους για τα Κάλαντα, οι καπεταναίοι ετοιμάζουν τις πολύχρωμες σημαιούλες για τα καΐκια τους, οι εκκλησίες στολίζονται γιορτινά και οι ψυχές ηρεμούν, ατενίζοντας την επέτειο της γεννήσεως του Θεανθρώπου...
Καλώς ναρθήτε! φωνάζει ολόκληρη η Ρόδος. Και θαρθούν. Θαρθούν αύριον παλλαιοελλαδίτες επισκέπται για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά στη Ρόδο.

Θαρθούν σε λίγες μέρες πολλά ζευγάρια νεονύμφων για να χαρούν την καινούργια ζωή ευτυχισμένα στ’ ωραιότερο νησί της Ελλάδος.
Όλες οι πληροφορίες απ’ την Αθήνα απ’ τα διάφορα πρακτορεία συγκλίνουν στο ότι μια μεγάλη εξόρμηση θα πραγματοποιηθή προς την Ρόδο.
Και η εξόρμηση αυτή αιτιολογείται απ’ την αγάπη προς την νύμφη του Ηλίου απ’ την απέραντη αγάπη που είναι ριζωμένη βαθειά σ’ όλες τις καρδιές των Ελλήνων.
Η Ρόδος λατρεύεται από ‘κείνουνς που την έχουν γνωρίσει. Κι είναι ένα όνειρο για όσους δεν την γνώρισαν. Τώρα όμως οι παληοί της γνώριμοι θα την προσκυνήσουν πάλι με την ευκαιρία της Γιορτής του Χριστού. Και οι άλλοι θα πραγματοποιήσουν τ’ όνειρό τους στην ατμόσφαιρα του νησιού ολοκάθαρη, στολισμένη, γιορτινά έτοιμη με τις ζωντανές ακόμη παραδόσεις του λαού με τις χοροσπερίδες των διαφόρων Σωματείων με τα Ρεβεγιόν όλοι θα νοιώσουν την αγνή χαρά.
Όλοι ντόπιοι και φιλοξενούμενοι, θα νοιώσουν ευτυχία, ξενοιασιά, συγκίνηση.
Όλοι ντόπιοι και ξένοι, θα γιορτάσουν Ελληνικά, τραγουδώντας και γελώντας, ενώ οι καμπάνες θα σημαίνουν χαρμόσυνα.

ΤΙΜΗ ΕΙΣ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
Ως εγνώσθη, πρωτοβουλία του Μητροπολίτου Καρπάθου-Κάσου κ. Αποστόλου, θα φιλοτεχνηθή μνημείον του Καρπαθίου ήρωος Παναγιώτου Ορφανίδου, το οποίον θα τοποθετηθή εις κεντρικόν σημείον της Καρπάθου.