Νέος χρόνος, υποσχέσεις, προσλήψεις και bonus

Παρακαλούν όλοι η νέα χρονιά να φέρει ανάπτυξη και επενδύσεις σε μία χώρα η οποία προ πολλού έχει επιδοθεί σε ταχυδακτυλουργίες δια των κυβερνήσεών της και όπου η φτώχεια έχει κατακλύσει τα πάντα.

Θα πρέπει να γίνει κάποια στιγμή ένας σοβαρός απολογισμός για το πόσοι χρωστούν στα ταμεία, τους Οργανισμούς και τις τράπεζες, για να μπορέσει να εξαχθεί με ασφάλεια ένα αξιόπιστο συμπέρασμα.

Προς το παρόν πάντως, μένουν μόνο οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι όλα πάνε κατ΄ευχήν, με αναγγελίες περί χιλιάδων προσλήψεων εκπαιδευτικών, για να καλυφθούν δήθεν τα κενά. Η επιλογή της στιγμής δεν παραπέμπει πουθενά αλλού παρά σε προεκλογικό τρικ.

Η προκήρυξη και ευθύνη της διαδικασίας  των διορισμών αναλαμβάνει εκ νέου το ΑΣΕΠ, ο γραπτός διαγωνισμός καταργείται, ενώ την ίδια στιγμή τίθεται σε ισχύ ενιαίο σύστημα μοριοδότησης για μόνιμους και αναπληρωτές.

Με την κατάργηση του διαγωνισμού όμως, ανοίγει ο δρόμος για διάφορα παράθυρα. Όχι πως μέχρι τώρα τα παράθυρα αυτά ήταν κλειστά, αλλά οι ευκαιρίες που δίδονται για πλαγιοκοπήσεις είναι προφανείς, παρά την όποια μοριοδότηση. Η επιλογή του χρόνου για αυτές τις προσλήψεις απλά διαιωνίζουν το καθεστώς υποσχέσεων για καλύτερες μέρες και κανείς δεν απαντά στο ερώτημα γιατί αυτές οι «καλές μέρες» δεν προέκυψαν νωρίτερα.

Η απάντηση όμως προφανώς είναι και πάλι έτοιμη: «Δεν είχαν ωριμάσει οι συνθήκες». Οι κυβερνώντες θα μιλήσουν πάλι περί αξιοκρατίας, περί σωστής αξιοποίησης των προσόντων αλλά πάνω απ΄όλα περί προσήκουσας προσέγγισης των προβλημάτων στην εκπαίδευση.

Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, μετά τις υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για επίδομα 2.000 ευρώ με την απόκτηση παιδιού και την αύξηση του βασικού μισθού στα 703 ευρώ, εξαντλεί τα περιθώρια και ανεβάζει τον προεκλογικό πήχη.

Το παζάρι, θα έλεγα καλύτερα, είναι σκληρό και οι προσφορές αυξάνονται στον προεκλογικό πλειστηριασμό. Αυτός που θα προσφέρει τα περισσότερα, θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας στις κάλπες.
Αν μη τι άλλο λοιπόν, μιλάμε για αγώνα δρόμου και προσφορές στους πολίτες για να απαλύνει ο πόνος της κρίσης. Δεν γίνεται όμως αυτό. Τα στοιχεία δεν δείχνουν βελτίωση, όσα και να υπόσχονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση.  

Το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ επισημαίνει πως η μεγάλη πλειονότητα των θέσεων εργασίας δημιουργούνται σε κλάδους και επαγγέλματα χαμηλής προστιθέμενης αξίας, που απαιτούν μεσαία και χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα και δεξιότητες, όταν είναι γενικά αποδεκτό ότι η χώρα, για να βγει με ασφάλεια από την κρίση, χρειάζεται να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας, με υψηλά εκπαιδευτικά προσόντα και δεξιότητες.  

Για δε το «όπλο» της χώρας, τον τουρισμό, την εστίαση και τις θέσεις εργασίας σε αυτόν; Τι προσφέρουν με λίγα λόγια τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια στους εργαζόμενους; «Δεν διαθέτει ο κλάδος αυτός τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα συνέβαλαν σημαντικά στη διαφοροποίηση του παραγωγικού υποδείγματος, τα οποίο συνιστά βασική προϋπόθεση εξόδου της οικονομίας από την κρίση.

Και τούτο γιατί η μεγάλη πλειονότητα των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται σε αυτούς τους κλάδους χαρακτηρίζεται από υψηλή εποχικότητα, χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα και δεξιότητες, χαμηλή παραγωγικότητα και χαμηλές αποδοχές, αναφέρει η έκθεση του ΙΝΕ.

Ας μην μας παραμυθιάζουν, λοιπόν, θα έλεγα εγώ. με τις ταχυδακτυλουργικές κινήσεις τους και τα μαγικά ραβδάκια. Ξέρουμε πολύ καλά πως και με ποιο τρόπο παρουσιάζονται ως ευνοϊκά για την ανάπτυξη και παραγωγικότητα τα εκάστοτε οικονομικά στοιχεία της κάθε κυβέρνησης. Πως τροποποιούνται και λανσάρονται ως απολύτως θετικά. Πάντα συμβαίνει αυτό λίγο ή πριν τους υπό κατάθεσιν προϋπολογισμούς.

Με τις προσλήψεις και τις υποσχέσεις για γενναίες προσφορές, το μόνο που γίνεται, είναι να αναθαρρούν πρόσκαιρα οι πολίτες, οι οποίοι σπεύδουν για πολλοστή φορά να κάνουν το ίδιο λάθος στις κάλπες. Νέος χρόνος, υποσχέσεις, προσλήψεις και bonus. Αυτή είναι η Ελλάδα λίγο πριν τον ερχομό του 2019. Γνώριμο το σκηνικό, απολύτως δεδομένοι οι όροι. Και οι πολίτες προφανώς εκ νέου αποπροσανατολισμένοι.