Εγκαινιάστηκε η έκθεση  αγιογραφίας του Σπύρου Καλούδη στον Αρχάγγελο

Τα εγκαίνια της έκθεσης αγιογραφίας του ακτινολόγου και προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Μασσάρων κ. Σπύρου Καλούδη πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο του Ταξιάρχη (περιοχή Αγίου Σάββα) στον Αρχάγγελο.

 Πρόκειται για μια εντυπωσιακή και σπάνια έκθεση, στο πνεύμα των ημερών, η οποία προσθέτει ακόμα μια ενδιαφέρουσα πρόταση στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, καθώς έχει αποσπάσει συν τοις άλλοις διθυραμβικά σχόλια κατά το παρελθόν από διακεκριμένους κριτικούς.
 Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου και θα λειτουργεί καθημερινά (σ.σ. ακόμα και την ημέρα των Χριστουγέννων) τις εξής ώρες: 10:00 – 13:00 και 17:00 – 21:00.

 Στα εγκαίνια το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος κα Χαρούλα Γιασιράνη, ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι κοινοτήτων και αρκετός κόσμος.
 Στην ομιλία του ο κ. Καλούδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που η έκθεση αγιογραφίας φιλοξενείται στον τόπο που εργάζομαι και κατοικώ, στη Δημοτική Ενότητα Αρχαγγέλου» και αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους επεσήμανε παράλληλα ότι «τα έργα που εκτίθενται σήμερα είναι συλλεκτικά κομμάτια. Πολλά από αυτά έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ιαπωνία, με άριστες κριτικές από ακαδημαϊκούς όπως ο Ευάγγελος Μουτσόπουλος, καθώς και από τεχνοκριτικούς όπως η κα Μητροπούλου».

Λίγα λόγια για τον Σπύρο Καλούδη
Ο Σπύρος Καλούδης γεννήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία το 1964, ζει και εργάζεται στη Ρόδο. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την αγιογραφία λαμβάνοντας μέρος σε ηλικία 13 ετών σε διεθνή διαγωνισμό στην Κίνα.
Είναι αυτοδίδακτος. Σε κάθε έργο του χρησιμοποιεί τη δύσκολη τέχνη της πυρογραφίας πρώτα (ίσως είναι ο μοναδικός) και κατόπιν αγιογραφεί απευθείας σε φυσικό, πεπαλαιωμένο ξύλο χρησιμοποιώντας αυγοτέμπερα.

Τα έργα του είναι αυστηρώς χειροποίητα, μοναδικά συλλεκτικά κομμάτια, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στις ιερές μονές Αγίου Ιωάννη Πάτμου, Αγίου Εφραίμ Νέας Μάκρης, Παναγίας Κρεμαστής στον Πύργο Ηλείας, Αγίου Νικολάου και Αγίου Αθανασίου Κλαδέου Ηλείας, στο Μουσείο Βορρέ, στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου,  στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κύπρου, στην Ελληνική Πρεσβεία της Κύπρου, στο Πολιτιστικό Μουσείο Αγλατζιάς, στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο, στην Πινακοθήκη του Λάτσειου Μεγάρου στον Πύργο, στη Μονή Καμειρί στα Μάσσαρι της Ρόδου και σε ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο.

 Ο Σπύρος Καλούδης έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις στον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά (1996), στη Λάρισα (1997), στην Ιαπωνία (1998), στην Ολλανδία (1999), στην Αμερική (1999), στο Κολωνάκι (1999), στην Κύπρο (2000), στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας (2001 και 2004), στο Πνευματικό Κέντρο Άνοιξης (2001), στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου (2001), στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (2002), στη Ροδιακή Έπαυλη Ρόδου (2002), στο Βίνα Κώστα Καστρί Αθήνας (2003) στο ξενοδοχείο Mediterranean στη Ρόδο (2008) και στο Ακταίον (2014).

Κριτικές για το έργο του
 Κατά καιρούς ο Σπύρος Καλούδης έχει λάβει μερικές σπουδαίες κριτικές για το έργο του από εξέχουσες προσωπικότητες. Οι πιο χαρακτηριστικές από αυτές είναι οι εξής:
● «…ένας επιτυχημένος συνδιασμός. Ο αγιογράφος Σπύρος Καλούδης εργάζεται στο πνεύμα της Βυζαντινής Παραδόσεως με έξοχα αποτελέσματα. Ιδιαίτερη εντύπωση προξενούν τα έργα του για τη χρωματική τους πληρότητα, αλλά και για την εκφραστικότητα των χαρακτηριστικών των προσώπων που απεικονίζουν. Προσώπων με θρησκευτική θεώρηση και πνευματικό βάθος. Η τεχνική του ωστόσο είναι έντονα προοδευτική, αφού επιτυχώς συνδυάζει την χαρακτική πρωτοτυπία με τη αυστηρά χρωματική πράξη στο επίπεδο της Πυρογραφίας – Αγιογραφίας».
Ε. Μουτσόπουλος
Ακαδημαϊκός

 
● «Η αγιογραφία είναι από τις δυσκολότερες μορφές τέχνης όταν αποφασίζεις να την εφαρμόσεις κατά γράμμα και να οδεύσεις στα χνάρια της παράδοσης. Ταλέντο, υπομονή και μεράκι, είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει τον Σπύρο Καλούδη. Αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς στο χώρο της Βυζαντινής Αγιογραφίας – Πυρογραφίας. Ο Σπύρος Καλούδης κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα εντελώς προσωπικό ύφος στη ζωγραφική έκφραση, διατηρώντας τις ισορροπίες ανάμεσα σε αυτήν και τις κλασικές μορφές της Βυζαντινής ζωγραφικής και αγιογραφίας. Με πρώτες ύλες το ξύλο, κορμούς δέντρων, τη φαντασία και το μεράκι του, ο καλλιτέχνης μεταφέρει την παραδοσιακή τεχνική σε ένα προσωπικό χώρο έκφρασης αυθεντικής, γνήσιας τέχνης».
Γιούλη Ηλιοπούλου

● «Το έργο του Σπύρου Καλούδη αποτελεί όαση και ελπιδοφόρο μήνυμα διότι μαρτυρεί ότι το μεράκι υπάρχει ακόμη και αποτελεί ανάχωμα στη μηχανοποίηση της τέχνης και του λαϊκού μας πολιτισμού. Αξίζει θερμά συγχαρητήρια, με την ευχή να βρεθούν μιμητές».
Κ. Κούτρης

● «Ο καλλιτέχνης διαπρέπει στην πυρογραφία – αγιογραφία μια τέχνη δύσκολη, αλλά που γίνεται με μεράκι και το σεβασμό που τον διακρίνει. Έτσι βγαίνει το αποτέλεσμα, έκπληξη! Η δουλειά του είναι προσεκτική, πλούσια και επιμελημένη».
Μ. Πιερίδου