Δεν θα παραταθούν τελικά οι μισθώσεις της Νέας Αγοράς

Το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου εξάντλησε όλα τα περιθώρια που του έδωσε ο νόμος με την παράταση των μισθώσεων της Νέας Αγοράς το 2015 και ως εκ τούτου νομικά δεν γίνεται να δοθεί νέα παράταση, είναι η απόφαση που έλαβε στη χθεσινή του συνεδρίαση, επικυρώνοντας, κατά πλειοψηφία, την εισήγηση των νομικών συμβούλων του Δήμου.

Επεισοδιακά εξελίχθηκε η τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς για το δ.σ. Ρόδου αφού, το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή έφερε, εκτός ημερησίας διατάξεως, τη γνωμοδότηση για την παράταση των μισθώσεων στη Νέα Αγορά, προκάλεσε την αντίδραση των παρατάξεων της μειοψηφίας, που αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, πλην των μελών της παράταξης ΡΟ.ΔΗ. που παρίστατο.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, ο εντεταλμένος σύμβουλος για τη δημοτική ακίνητη περιουσία, κ. Δήμος Μουτάφης, ενημέρωσε το Σώμα ότι του κατέθεσαν τη γνωμοδότησή τους οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου και σύμφωνα με αυτήν, όσο αφορά στο εξώδικο που απέστειλαν στο Δήμο οι καταστηματάρχες που έχουν απομείνει να δραστηριοποιούνται εντός του Μνημείου, το νομικό καθεστώς που επικαλείται είναι το ίδιο βάσει του οποίου παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους το 2015 και είναι παράνομο να επαναληφθεί και τώρα και να δοθεί παράταση. Στη συνέχεια, κάλεσε το Σώμα να επικυρώσει τη γνωμοδότηση.

Σημειώνεται ότι, ο κ. Μουτάφης, έκανε επίσης γνωστό στα μέλη ότι μόλις χθες το πρωί πήρε τη γνωμοδότηση ενώ ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ζήτησε να τους μοιραστεί.


Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Ροδίων Όραμα», κ. Στράτος Καρίκης είπε ότι δεν είναι σωστό να ζητείται να την επικυρώσουν δίχως να έχει υπάρξει ενημέρωση προηγουμένως αλλά και δίχως να είναι παρόντες οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου.

Ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ, κ. Γιώργος Υψηλάντης, είπε ότι περίμεναν λύση με τη γνωμοδότηση για τη Νέα Αγορά και τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να πάρει θέση έτσι και ότι το θέμα θα πρέπει να έρθει σε μία τακτική συνεδρίαση του Σώματος, αρχές Ιανουαρίου, στην οποία να είναι παρούσα και η νομική υπηρεσία. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της παράταξης ΡΟ.ΔΗ., κ. Γιάννης Γιαννακάκης, είπε ότι η γνωμοδότηση δίνει λύση.

Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος, είπε, μεταξύ άλλων, ότι το δ.σ. είχε δώσει διέξοδο στο θέμα με την πρόταση που είχε καταθέσει η Δημοτική Αρχή για την παράταση των τριών ετών, η οποία όμως απορρίφθηκε. Στη συνέχεια, εξήγησε ότι, σύμφωνα με τα όσα λέει η γνωμοδότηση, το δ.σ. εξάντλησε το δικαίωμα που του έδινε ο νόμος για παράταση το 2015 και έτσι για τη Νέα Αγορά θα εφαρμοστεί ό,τι θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Είπε, ακόμη, ότι το νομικό καθεστώς που επικαλείται στο εξώδικο ο πληρεξούσιος δικηγόρος των μισθωτών, κ. Παντελής Αποστολάς, είναι το ίδιο με αυτό του 2015 και δεν μπορεί να εφαρμοστεί ξανά. Έκανε, επίσης, γνωστό ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις στις τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν και το δ.σ. έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα, οπότε τώρα βρίσκονται σε στάση αναμονής.

Πάντως, στη συνέχεια, τόσο ο κ. Υψηλάντης όσο και ο κ. Καρίκης, επέμειναν στην αρχική τους τοποθέτηση, ότι δηλαδή, το θέμα δεν θα έπρεπε να συζητηθεί χθες. Μάλιστα, ο κ. Καρίκης είπε ότι θα έπρεπε να εξετάσουν αν αυτό που έγινε το 2015 μπορεί να εφαρμοστεί  και σήμερα. 


Στη συνέχεια, ο κ. Υψηλάντης ανέβασε τους τόνους λέγοντας προς τη Δημοτική Αρχή «εμείς δεν θα ευτελίσουμε τη διαδικασία του δ.σ.» και στο σημείο εκείνο αποχώρησαν ο ίδιος, ο κ.Καρίκης, ο Αντιπρόεδρος του δ.σ. και μέλος της παράταξης «Ροδίων Όραμα» κ. Στέργος Στάγκας, ο κ. Ευγένιος Κασσανής από την ίδια παράταξη, και οι κυρίες Ευαγγελία Παναή και Σταματία Σαρρή-Υψηλάντη από την παράταξη του κ. Υψηλάντη.

Τη συζήτηση έκλεισε ο κ. Χατζηδιάκος ο οποίος πήρε το λόγο αμέσως μετά και σε έντονο ύφος είπε απαντώντας στον κ. Υψηλάντη: «Εσείς ευτελίζετε τη διαδικασία και είναι γνωστή η στάση σας». Ο Δήμαρχος ανέφερε, ακόμη, ότι αν γινόταν αποδεκτό το εξώδικο θα πήγαιναν όλοι για απιστία και ο ίδιος πρέπει να προστατέψει το δ.σ. «Όχι στη σιωπηρή παράταση», είπε επίσης και τόνισε για ακόμα μία φορά ότι δεν υπάρχει νομική βάση γι’ αυτό και ότι θα πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση.

Τελικά, η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας πέρασε κατά πλειοψηφία με τον κ. Γιαννακάκη να ψηφίζει «παρών». Μεταξύ άλλων, στη γνωμοδότηση την οποία υπογράφουν οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου κ.κ. Θόδωρας Παπαγεωργίου, Δημήτρης Σαλαμαστράκης, Κωνσταντίνος Γιαννακός και Μανόλης Στάγκας, αναφέρεται:

«…Όπως προκύπτει από το ίδιο το περιεχόμενο της διάταξης που  επικαλούνται οι μισθωτές, το εν λόγω δικαίωμα (της αιτούμενης) παράτασης παρέχεται στον Δήμο για την άπαξ χρήση του, τυχόν δε (ατέρμονα) επαναλαμβανόμενη εφαρμογή του ούτε σύννομη είναι ούτε άμοιρη ευθυνών, αφού αντίθετη ερμηνεία θα έδινε κατ’ ουσία στο δήμο το δικαίωμα για διαρκείς παρατάσεις των μισθώσεων ώστε αυτές να καταστούν ατύπως (και παρανόμως) μισθώσεις αορίστου χρόνου.

Εξάλλου ενώ οι μαθητές με την σύμβαση παράτασης που υπέγραψαν κατ’ εφαρμογή της παραπάνω απόφασης Δ.Σ. ομολογούν την επικείμενη λήξη της 31-12-2018 οι ίδιοι ήδη έχουν προσβάλλει, με αντικρουόμενες αιτιάσεις, τόσο (έμμεσα) την απόφαση παρατάσεως, εκκρεμούσες της εκδίκασης σχετικής αίτησης ακύρωσής τους στο ΣτΕ, όσο και όρους των συμβάσεων παράτασης που ήδη υπέγραψαν εκδικασθείσας σχετικής αγωγής τους στο ΠΠρΡ (και αναμενόμενης απόφασης). 

Δεδομένων των ανωτέρω δεν υφίσταται έδαφος εφαρμογής των αιτούμενων και μόνον νομοθετικά θα ήταν δυνατή νέα παράταση των μισθώσεων των δημοτικών καταστημάτων».

Άλλα θέματα
Πριν διαδραματιστούν όλα τα παραπάνω, η χθεσινή συνεδρίαση του δ.σ., η τελευταία της χρονιάς, ξεκίνησε μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα και παρουσία του πρώην Υπουργού κ. Αριστοτέλη Παυλίδη.

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο Δήμαρχος, προανήγγειλε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα ξεκινήσουν εμβληματικά έργα για το νησί ενώ στα τέλη του επόμενου μήνα με αρχές Φεβρουαρίου θα γίνει ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής.

Για ακόμα μία φορά, ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι έχουν δρομολογηθεί και έχουν δημοπρατηθεί έργα που δεν είχαν γίνει εδώ και είκοσι χρόνια στο νησί και μέχρι τις 31 Αυγούστου 2019 που λήγει η θητεία της παρούσας Δημοτικής Αρχής, σκοπεύουν να δημοπρατούν έργα.

Ο κ. Παυλίδης ευχήθηκε σε όλους και καλό κουράγιο για τις εκλογές ενώ είπε μία φράση που είχε πει για τη Ρόδο ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, ότι είναι το νησί του φωτός και των χρωμάτων.

Τέλος, ο Δήμαρχος του χάρισε ένα λεύκωμα με έργα του Βάλια Σεμερτζίδη και ανακοίνωσε ότι γύρω στις 10 με 12 Ιανουαρίου θα υπογραφεί η σύμβαση για την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες LED, μετά την έγκριση από τον Επίτροπο. Μάλιστα, είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε το έργο να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε μήνες.