Τρία νέα οχήματα παρέλαβε χθες ο δήμος Ρόδου

Η τελευταία παραλαβή του χρόνου έγινε χθες για τον μηχανοκίνητο εξοπλισμό του Δήμου της Ρόδου, με την προμήθεια τριών μικρών οχημάτων που έχουν ειδική αποστολή και, με αφορμή αυτό, τόσο ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος όσο και οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας, κ.κ. Μιχάλης Παλαιολόγου και Αγαπητός Πάλλας αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που έχουν γίνει από την αρχή της  θητείας για τον εκσυγχρονισμό, την επισκευή και την ανανέωση του στόλου του Δήμου.

Καταρχήν, σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος, είπε ότι όταν ανέλαβαν τον Δήμο διαπίστωσαν ότι υπήρχε ένα τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά τη Διεύθυνση Τροχαίου Υλικού καθώς πολλά οχήματα ήταν απενεργοποιημένα και οι ανάγκες ήταν μεγαλύτερες. Έτσι, κάποια στιγμή, μετά τον εξορθολογισμό των οικονομικών του Δήμου, άρχισαν να κάνουν κινήσεις για την ανανέωση του στόλου.
 


Στη συνέχεια, θύμισε ότι προχώρησαν στην προμήθεια των πέντε μεγάλων απορριμματοφόρων με το σύστημα του leasing και σ’ αυτά προστέθηκαν δύο οχήματα του Δήμου που έστειλαν σε ειδικό συνεργείο και αποκαταστάθηκαν πλήρως. Έγιναν, λοιπόν, επτά τα απορριμματοφόρα που μαζί με τα τέσσερα μεγάλα που πήραν από την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης, τα δύο μικρά που ήρθαν πρόσφατα για τη Λίνδο και τη Μεσαιωνική Πόλη και τα δύο σάρωθρα, ανεβάζουν τον αριθμό στα δεκαπέντε.

Στη συνέχεια, προχώρησαν στην προμήθεια τριών μικρών αυτοκινήτων επειδή σε ορισμένες περιοχές δεν έχουν πρόσβαση τα μεγάλα οχήματα. Ακολούθησαν άλλα δύο, και τώρα ήρθε η τελευταία παρτίδα για το 2018 με αυτά τα τρία μικρά οχήματα τα οποία, όπως είπε ο κ. Χατζηδιάκος, έχουν εξειδικευμένη αποστολή:  Το ένα, το μεγαλύτερο, προορίζεται για το κοιμητήριο του Αγίου Δημητρίου για να μπορεί να μεταφέρει εκεί όλα τα υλικά, το άλλο είναι για την Κοιλάδα των Πεταλούδων και το μικρό για τις ανάγκες της Μεσαιωνικής Πόλης.

Ωστόσο, έχει ήδη ετοιμαστεί η μελέτη ώστε μέχρι το Μάρτιο να έχουμε την προμήθεια άλλων πέντε μικρών, ευέλικτων, οχημάτων, ελαφρώς μεγαλύτερα από τα σημερινά, τα οποία θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του Δήμου και μέσα στην πόλη αλλά και στις δημοτικές κοινότητες.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι στον μηχανοκίνητο εξοπλισμό του Δήμου περιλαμβάνονται τα τρία μεγάλα σκαπτικά μηχανήματα που έχουν προμηθευτεί για τον ΧΥΤΑ της Νότιας Ρόδου αλλά και τα έξι δίκυκλα που έχουν προμηθευτεί για να μετακινούνται οι επόπτες καθαριότητας. 

 «Όλα αυτά έγιναν μέσα από μία προσεκτική, μεθοδική, δουλειά, τόσο της Διεύθυνσης Τροχαίου Υλικού σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Καθαριότητας και βέβαια με το Τμήμα Προμηθειών που επιμελείται τις προμήθειες όλων αυτών των οχημάτων», είπε ο κ. Χατζηδιάκος και ευχαρίστησε τον κ. Παλαιολόγου και τον κ. Πάλλα ο οποίος και είχε την ευθύνη της καθημερινότητας για αρκετό καιρό στα χωριά, όπως και τον εκπρόσωπο της Λαχανιάς κ. Βασίλειος Μιχαήλ, που ήταν παρών χθες, καθώς και τον κ. Μιχάλη Σταυρή που έχει την ευθύνη του Τροχαίου Υλικού και του εξορθολογισμού του όχι μόνο όσο αφορά στη λειτουργία και τη συντήρηση των οχημάτων αλλά κυρίως του μεγάλου κεφαλαίου της εξοικονόμησης καυσίμων. 
 


Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, δείχνουν ένα νοικοκύρεμα στο Δήμο, που δεν σταματάει εδώ αλλά θα συνεχίσει και με τις προμήθειες, τις μελέτες, που έχουν ετοιμάσει για τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα, θύμισε ότι το σύνολο των οχημάτων της ΠΕΔ που σχεδόν έγιναν καινούργια για τις ανάγκες της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, με χρηματοδότηση βέβαια, και δίνεται η δυνατότητα αυτά τα οχήματα που μπαίνουν μέσα στις φωτιές να είναι περισσότερο ασφαλή.

Μάλιστα, καινούργιο έκαναν και το όχημα της ΠΕΔ που έχει παραχωρηθεί στο νησί της Σύμης, ώστε να νιώθουν και εκείνοι ότι έχουν ένα δικό τους σύγχρονο, ασφαλές, μέσο για την απευκταία περίπτωση φυσικής καταστροφής αλλά και για τις καθημερινές ανάγκες στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας.

Ακόμη, ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι, χθες το πρωί, η Διευθύντρια Προμηθειών τον ενημέρωσε ότι είναι ήδη έτοιμος ο διαγωνισμός μέσα από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» για την απόκτηση των τριών μεγάλων οχημάτων. Δηλαδή, του φορτηγού για τα κλαδέματα, το μεγάλο καλαθοφόρο 19 μέτρων που χρειάζεται  ο Δήμος και μέχρι τώρα στα μεγάλα δένδρα τους εξυπηρετούσε η ΠΥΡ και ένα μηχάνημα έργου.  Επιπλέον, περιμένουν μέσα από το ΕΣΠΑ τα δύο μεγάλα μηχανήματα που είναι η περιστρεφόμενη τσάπα και η μπουλντόζα με ερπύστρια.

«Αυτά όλα δεν έγιναν από μόνα τους, αυτά έγιναν με μεθοδική δουλειά, με σύνταξη μελετών, με διαγωνισμούς, με προσφορές, ούτως ώστε και να είναι μέσα στα πλαίσια των προβλεπομένων κανόνων όσο αφορά στην προμήθεια των μηχανημάτων, αλλά και με γνώμονα τις ανάγκες του Δήμου. Θα συνεχίσουμε», δήλωσε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Παλαιολόγου
Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας επανέλαβε ότι η λογική τους είναι να δείχνουν έργα και όχι τα λόγια χωρίς αποτέλεσμα. Όπως είπε, εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη θητεία τους, με την εντολή που πήραν από τον Δήμαρχο, στόχος τους ήταν να λειτουργήσει ο ενιαίος Δήμος ορθολογικά και πάντοτε με γνώμονα  την οικονομία, δηλαδή το χρήμα, τον εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό.
 


Τώρα-συνέχισε-γεύεται τους καρπούς όλης αυτής της προσπάθειας ο ροδιακός λαός αφού στόχος ήταν να συνεργαστούν όλες οι Υπηρεσίες για τη συγκεκριμένη προμήθεια δηλαδή το Τροχαίο Υλικο, η Διεύθυνση Καθαριότητας-Τμήμα Σχεδιασμού και οι Οικονομικές Υπηρεσίες-Τμήμα Προμηθειών.
Και δήλωσε ο ίδιος: «Το βλέπετε ότι αυτή η προσπάθεια φαίνεται στη Ροδιακή κοινωνία  από τη Ρόδο μέχρι την Κατταβιά, και στο κομμάτι της Καθαριότητας, της Καθημερινότητας, του ηλεκτροφωτισμού, γιατί για όλα αυτά πρέπει να έχουμε και τα ανάλογα μέσα και να υπάρχουν συνέργειες μεταξύ των δεκαεννέα Διευθύνσεων που υπάρχουν στο Δήμο μας».

Μάλιστα, κλείνοντας είπε ότι και το 2019 θα συνεχίσουν φέρνοντας και άλλα μηχανήματα και αυτό δεν έχει να κάνει με την προεκλογική περίοδο αλλά θα ασχοληθούν με την ουσία που είναι το καλό του τόπου.

Ο κ. Πάλλας
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας είπε, με τη σειρά του, ότι αυτή η Δημοτική Αρχή είχε προγραμματισμό αλλά υπήρχαν και κάποιες διαδικασίες όπως οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί που τους καθυστέρησαν ωστόσο βρήκαν το δρόμο τους και εξοπλίζεται ο Δήμος με ό,τι χρειάζεται ούτως ώστε να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες.

«Δεν μας αγγίζει η προεκλογική περίοδος, εμείς θα συνεχίσουμε το έργο μας και νομίζω ότι και στη νέα χρονιά θα πάμε καλύτερα ούτως ώστε να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες μας. Για όλο το νησί βέβαια αφού πρωταρχικός μας στόχος είναι όχι μόνο η πόλη αλλά και τα χωριά», δήλωσε ο κ. Πάλλας.