Εξάμηνη αναστολή ΦΠΑ στα νησιά του προσφυγικού

Υπογράφηκε χθες από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και την υφυπουργό, Κατερίνα Παπανάτσιου, η απόφαση που προβλέπει την παράταση ισχύος του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019 στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου που δέχονται τις προσφυγικές ροές (Λέρος, Λέσβος, Κως, Σάμος και Χίος).

Η απόφαση έρχεται σε εκτέλεση σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής κ. Ηλίας Καματερός αναφέρει τα εξής:
«Αύριο (31-12-2018) υπογράφεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου (Π.Ν.Π) για τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε (5) νησιά του μεταναστευτικού (Σάμος, Χίος, Λέσβος, Κως, Λέρος), και έτσι γίνεται πράξη η υπόσχεση του κ. Τσίπρα ότι δεν θα καταργηθούν οι συντελεστές όσο είναι Πρωθυπουργός. Το μέτρο αυτό,  έρχεται να προστεθεί στη δέσμη μέτρων για την εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής που είχε εξαγγείλει τον Δεκέμβριο του 2016 από τη Νίσυρο ο Πρωθυπουργός και εφαρμόζονται σταδιακά.

Το 2019 έρχεται με διεύρυνση αυτής της πολιτικής:
• Εφαρμογής του Μ.Ι.(μεταφορικού ισοδύναμου) σε όλα τα νησιά της χώρας. Για πρώτη φορά εφαρμόζονται μέτρα σε όλα τα νησιά. 
•  Εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα καύσιμα πιλοτικά σε 33 νησιά.
• Συνεχίζουν αυξανόμενες οι ενισχύσεις αναπτυξιακών προγραμμάτων για τα νησιά από ΕΣΠΑ, Π.Δ.Ε, Τομεακά, Φιλόδημος κ.α.
• Ενισχύονται οι δομές υγείας, παιδείας και υπηρεσιών στα νησιά.

Βέβαια τα προβλήματα είναι μεγάλα στα νησιά μας, και έχουν συσσωρευτεί από την εγκατάλειψη που είχαν, ιδιαίτερα τα μικρά. Κανείς όμως δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλά. Και είμαστε σε πορεία ανάπτυξης νησιωτικής πολιτικής που για πρώτη φορά γίνεται με σχέδιο και με τομές που έχουμε ανάγκη.  

Ας ευχηθούμε το 2019 να αποτελέσει χρονιά τομή, που θα ανακουφίσει τους νησιώτες μας και θα ικανοποιηθούν δικαιώματα τους, που αντιμετωπίζονταν σαν δώρα. Για υγεία, δουλειές και δίκαιη ανάπτυξη

Ηλίας Καματερός 
Βουλευτής Δωδεκανήσου»