Κρήτη και Ρόδος... «ναυαρχίδες» του ελληνικού Τουρισμού

Με «καλά νούμερα» από πλευράς κρατήσεων και εσόδων, έκλεισε το 2018 για Κρήτη και Ρόδο, τις «ναυαρχίδες» του ελληνικού Τουρισμού, εγγράφοντας «παρακαταθήκες» για το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του HolidayCheck, που αφορούν τις γερμανόφωνες αγορές.

Πιο αναλυτικά, και οι δύο προορισμοί, «πέτυχαν υψηλά σκορ», μετά από συνεχόμενες καλές χρονιές, με τη Ρόδο, να «προπορεύεται» σε ποσοστά, αλλά την Κρήτη να επιτυγχάνει μεγαλύτερα απόλυτα μεγέθη.

Συγκεκριμένα, τα ξενοδοχεία της Ρόδου πέτυχαν σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017, αύξηση εσόδων 9% και αύξηση κρατήσεων 7%, με τα κρητικά ξενοδοχεία αντίστοιχα να έχουν 7% αύξηση και στους δύο δείκτες, καταδεικνύοντας ότι το σμαραγδένιο νησί, είχε υψηλότερες τιμές.

Σε απόλυτα μεγέθη, η Κρήτη πέτυχε έσοδα 44,7 εκατ. €, έναντι 41,6 εκατ., το 2017 και η Ρόδος 26,77 εκατ. €, έναντι 24,6 εκατ. το 2017.


Οι προορισμοί
Από πλευράς προορισμών, εντός των νησιών, στη Ρόδο τα ξενοδοχεία στο Φαληράκι πέτυχαν μεγάλη αύξηση στις επιδόσεις τους, καθώς επέτυχαν αύξηση εσόδων 18% και αύξηση κρατήσεων 19%, ενώ οι διανυκτερεύσεις αύξηθηκαν κατά 15%, γεγονός που δείχνει μικρή μείωση της διάρκειας των πακέτων. Ακολουθούν τα Κολύμπια, με αύξηση στις κρατήσεις 12% και στα έσοδα 20%.

Στην Κρήτη τα Χανιά, αν και με μικρά απόλυτα μεγέθη, εμφανίζουν αύξηση 99% στα έσοδα και 65% στις κρατήσεις, ενώ πολύ καλές επιδόσεις είχε και ο Άγιος Νικόλαος, με 15% στα έσοδα και 16% στος κρατήσεις. Θετικά κινήθηκαν τα ξενοδοχεία τόσο στη Χερσόνησο, όσο και στο Ρέθυμνο, με αρνητικό πρόσημο, να έχουν μόνο τα ξενοδοχεία στην Γεωργιούπολη.