Θρασύτατοι απατεώνες  «αλωνίζουν» στην αγορά της Ρόδου

Στο έλεος των θρασύτατων απατεώνων που παρά τα μέτρα και τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, εξακολουθεί να βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος των επιχειρηματιών της Ρόδου, καθώς οι επίδοξοι απατεώνες καραδοκούν καθημερινά, επιδιώκοντας έτσι με τον τρόπο αυτό να εξαπατήσουν νέα ανυποψίαστα θύματα.

Μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν καταγραφεί πάνω από πέντε τέτοιες περιπτώσεις. Σε μια από αυτές μάλιστα, οι επιτήδειοι (εκτιμάται ότι πρόκειται για την ίδια σπείρα) κατάφεραν να αποσπάσουν από επιχειρηματία, το ποσό των 13.500 ευρώ, το οποίο την έπεισαν να καταθέσει σε ειδικό λογαριασμό, έτσι ώστε στη συνέχεια να της χορηγηθεί (τάχα) επιδότηση πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Χθες το πρωί, άτομο το οποίο ισχυρίστηκε ότι λέγεται Μαυρομανωλάκης, επικοινώνησε με γυναίκα επιχειρηματία από την περιοχή του Φαληρακίου προσπαθώντας αυτή τη φορά να αποσπάσει ποσό της τάξης των 12.000 ευρώ!
Ισχυρίστηκε ότι είναι υπάλληλος τράπεζας, ότι παίρνει από τα κεντρικά της Εθνικής και ότι αν του καταβληθεί στον ειδικό λογαριασμό που θα δώσει το ποσό αυτό, θα μπορέσει στη συνέχεια να εγκρίνει(!) επιδότηση της τάξης των 42.000 ευρώ στο όνομα του γιου της!

Ενημερώθηκε αμέσως η Τράπεζα
Η συγκεκριμένη γυναίκα, αιφνιδιάστηκε αρχικά, αλλά πριν κάνει οποιαδήποτε κίνηση, κράτησε τον αριθμό του καλούντος (σ.σ. όπως και στις άλλες περιπτώσεις παίρνουν πάντα με υπαρκτό αριθμό κινητού) και απευθύνθηκε αμέσως στον διευθυντή κεντρικού καταστήματος τράπεζας στη Ρόδο, στην οποία ο απατεώνας ισχυρίστηκε ότι είναι υπάλληλος.
Αφού ενημέρωσε τον διευθυντή για το περιστατικό, ο ίδιος ο διευθυντής κάλεσε στη συνέχεια  το τηλέφωνο που του έδωσε η επιχειρηματίας και ζήτησε εξηγήσεις από τον καλούντα, παριστάνοντας τον γιο της!

Ο συγκεκριμένος απατεώνας συνέχισε την... αφήγησή του, ισχυριζόμενος ότι είναι υπάλληλος τράπεζας στη Ρόδο που υπηρετεί σε συγκεκριμένο μάλιστα υποκατάστημα, συμβουλεύοντας μάλιστα τον συνομιλητή του να... καταθέσει άμεσα το ποσό για να μη χαθεί έτσι η ευκαιρία!
Όταν ο συνομιλητής του βέβαια του αποκάλυψε ότι όχι μόνο δεν ήταν ο γιος της παθούσας, αλλά ήταν και ο διευθυντής του συγκεκριμένου υποκαταστήματος τράπεζας στο οποίο υποτίθεται ότι ο δράστης εργάζονταν(!) τότε το τηλέφωνο σίγησε και αμέσως τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Θέμα χρόνου θεωρείται ο εντοπισμός τους
Τόσο ο διευθυντής της τράπεζας όσο και η συγκεκριμένη επιχειρηματίας, ενημέρωσαν τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, καταθέτοντας τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου από το οποίο τους καλούσε ο απατεώνας και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εντοπισμού του.
Προκαλεί εντύπωση πάντως, πως το συγκεκριμένο κύκλωμα δεν έχει εντοπιστεί ακόμη παρά το γεγονός ότι από το περασμένο καλοκαίρι έχουν καταγραφεί πολλές τέτοιες περιπτώσεις.

Η τελευταία ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου όπου η  60χρονη ιδιοκτήτρια ενοικιαζόμενων δωματίων στην ανατολική πλευρά του νησιού της Ρόδου, έλαβε ένα τηλεφώνημα από άγνωστο σε αυτήν άτομο, το οποίο της παρουσιάστηκε ως υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας, αρμόδιος για τις χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ. Ο άγνωστος δράστης κατάφερε να πείσει την 60χρονη ότι έχει εγκριθεί για την επιχείρησή της πρόγραμμα επιδότησης, το οποίο όμως για να ενεργοποιηθεί και να μπορέσει να εκταμιεύσει το ποσό που δικαιούται (πολλαπλάσιου ύψους), θα έπρεπε να καταθέσει σε λογαριασμό της Alpha Bank το ποσό των 13.500 ευρώ!

Η 60χρονη κατέθεσε τα χρήματα και όταν διαπίστωσε ότι εξαπατήθηκε προσέφυγε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου όπου και κατήγγειλε το περιστατικό.
Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία και διενεργείται προανάκριση.
Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η μοναδική περίπτωση εξαπάτησης επιχειρηματιών της περιοχής μας, κάτι που έχει ξεκινήσει να γίνεται από το καλοκαίρι.
Ειδικότερα στο τέλος Ιουλίου 2018 στο νησί της Σύμης μια ιδιοκτήτρια ενοικιαζόμενων δωματίων «είδε» να κάνει «φτερά» ποσό της τάξης των 5000 ευρώ, τα οποία υποτίθεται ότι προορίζονταν για να εισπράξει στη συνέχεια επιδότηση για την επιχείρησή της.

Στις αρχές Αυγούστου διαλευκάνθηκε αντίστοιχη περίπτωση απάτης σε βάρος επιχειρηματία στην Τήλο και με  κατηγορούμενους έναν 35χρονο Έλληνα και έναν 39χρονο αλλοδαπό Ουκρανικής καταγωγής οι οποίοι διαμένουν στην Αθήνα, ενώ φέρεται να έχει εμπλοκή και ένα ακόμα άτομο, συνεργός των δύο ανδρών το οποίο όμως παραμένει άγνωστο.
Επίσης στα μέσα Αυγούστου με την ίδια μέθοδο εξαπατήθηκε και 57χρονος επιχειρηματίας στη Λέρο, ο οποίος προκειμένου να πάρει τη δήθεν επιχορήγηση κατέβαλε στο λογαριασμό που του έδωσε ο άγνωστος δράστης το ποσό των 3000 ευρώ.

Αλλά και στο τέλος Αυγούστου στην Κω άγνωστος άνδρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ιδιοκτήτη καταλυμάτων, δηλώνοντάς του ότι είναι από τραπεζικό κατάστημα και πως έχει προεγκριθεί για την επιχείρησή του μεγάλη επιχορήγηση, καταφέρνοντας έτσι να καταθέσει ο επιχειρηματίας στην τράπεζα το ποσό των 6.200 ευρώ τα οποία χρήματα και «εξαφανίστηκαν».

Τέλος, στις 30 και 31 Οκτωβρίου 2018 άγνωστος δράστης επικοινώνησε με 57χρονο κάτοικο Χάλκης και του εμφανίστηκε ως ανώτερος αξιωματικός του στρατού, του δήλωσε ότι είχε οικονομικά προβλήματα και ανάγκη τα χρήματα τα οποία θα τα χρησιμοποιούσε για την αδελφή του. Ο 57χρονος πείσθηκε και έτσι του κατέθεσε σε λογαριασμό το ποσό των 900 ευρώ.

Όταν αντιλήφθηκε ότι είχε εξαπατηθεί, ο 57χρονος κατήγγειλε το περιστατικό στον Αστυνομικό Σταθμό Χάλκης, αστυνομικοί του οποίου κατάφεραν να εξιχνιάσουν την υπόθεση στο τέλος Νοεμβρίου διαπιστώνοντας, ότι δράστης ήταν ένας 53χρονος από τη Χίο ο οποίος μάλιστα ήταν γνωστός στις διωκτικές αρχές της χώρας μας για παρόμοια «δραστηριότητα».

Πάντως με αφορμή τα περιστατικά αυτά, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με όσους προσπαθούν να τους πείσουν να καταβάλουν χρήματα σε ύποπτους τραπεζικούς λογαριασμούς ως προαπαιτούμενο εκταμίευσης επιδοτήσεων.
Επίσης να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμα και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.