Κέντρο φιλοξενίας παιδιών απόδημων Ροδίων στα Κολύμπια

Κέντρο φιλοξενίας παιδιών απόδοιμων Ροδίων θα δημιουργηθεί στο νησί μας και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων στα Κολύμπια από τον παρροδιακό σύλλογο Αμερικής «Απόλλων» και το δήμο Ρόδου.

Μάλιστα για τη δημιουργία του κέντρου ο πρόεδρος του παρροδιακού συλλόγου Ηλίας Τομάζος συνοδευόμενος από τον επίτιμο πρόεδρο Πολύβιο Παυλίδη, επισκέφθηκε χθες τον αντιδήμαρχο Σάββα Διακοσταματίου και έκαναν μία πρώτη συζήτηση για το θέμα.

Σήμερα θα έχουν συνάντηση και με το δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο, προκειμένου να προχωρήσουν σε λεπτομέρειες για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής.

Όπως έγινε γνωστό,  το κέντρο θα φιλοξενεί παιδιά Ρόδιων αποδήμων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με σκοπό να υπάρξει σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στα νέα παιδιά τους απογόνους των μεταναστών και τη γενέτειρα των προγόνων τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο αριθμός των Ρόδιων αποδήμων μόνο στην Αμερική φτάνει σήμερα περίπου τους 20.000, ενώ μεγάλοι είναι και οι πληθυσμοί σε Αυστραλία και Καναδά. Μάλιστα υπάρχει η σκέψη να γίνει και μία έρευνα ώστε να καταγραφεί ο ακριβής αριθμός τους σε όλο τον κόσμο. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο αντιδήμαρχος Σάββας Διακοσταματίου δήλωσε τα εξής:

«Η κουβέντα μας θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση που θα έχουμε αύριο με το δήμαρχο και έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός κέντρου φιλοξενίας στα Κολύμπια των παιδιών των απόδημων Ροδίων. Είναι ένα πρότζεκτ το οποίο φιλοδοξεί ο δήμος σε συνεργασία με τους απόδημους Ροδίους να υλοποιήσει προκειμένου να δημιουργηθούν υποδομές ώστε να φιλοξενούνται καθ’ όλην τη διάρκεια του χρόνου παιδιά των απόδημων Ροδίων.

Σκοπός θα είναι η επαφή των παιδιών αυτών με την πατρώα γη και τη γη των προγόνων τους, η γνωριμία τους μαζί της και η ενδυνάμωση των σχέσεων στο πλαίσιο μία σκέψης που υπάρχει γύρω από το πώς θα ενωθεί η τρίτη και η τέταρτη γενιά Ροδίων που βρίσκονται στην Αμερική.

Σιγά-σιγά αυτό θα γίνει ένα παγκόσμιο κέντρο φιλοξενίας παιδιών απόδημων Ροδίων. Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία και εγώ προσωπικά τη στηρίζω,  και πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κανένας Ροδίτης που να έχει αντίθετη άποψη ως προς την αξιοποίηση μέρους της περιοχής εκείνης. Θα δημιουργηθεί στους χώρους των παλιών κατασκηνώσεων και εφόσον χρειαστεί θα δοθεί και περισσότερος χώρος, και δε μιλάμε για φιλοξενία μόνο τη θερινή περίοδο αλλά και τη χειμερινή.

Τα οφέλη είναι αυτονόητα και δε χρειάζεται να τα αναλύσω». Από την πλευρά του ο Ηλίας Τομάζος πρόεδρος του παρροδιακού συλλόγου Αμερικής «Απόλλων» που αυτό το διάστημα έχει φέρει φοιτητές του στη Ρόδο δήλωσε τα εξής: «Σκοπός μας είναι πώς να κρατήσουμε τα παιδιά δεμένα με τη Ρόδο,  πώς να γνωριστούμε και να κρατήσουμε επαφή. Τώρα πλέον σκεφτόμαστε να κάνουμε κάτι όχι μόνο για τους Ροδίτες της Αμερικής αλλά και για τους Ροδίτες της Αυστραλίας,  του Καναδά και όλης της Ευρώπης.

Το καλοκαίρι που κάναμε το συνέδριό μας, είχαμε πει ότι ως παρροδιακός σύλλογος Αμερικής «Απόλλων» εργαζόμασταν όλα τα χρόνια για την ένωση των Ρόδιων της Αμερικής,  στο εξής όμως ο σύλλογος θα εργάζεται για την ένωση των ροδίων όπου γης.

Ήδη επισκεφθήκαμε τον Καναδά και ομόφωνα, όλοι ψήφισαν να ενωθούν και το ίδιο θέλουμε να γίνει και με τις άλλες χώρες. Θέλουμε μάλιστα να δώσουμε προσοχή στα παιδιά…

Ευχαριστούμε το δήμο Ρόδου γιατί είναι πάντα ανοιχτός σε ό,τι ζητούμε για δεκαετίες τώρα, αλλά και όλες τις αρχές της Ρόδου που  με στηρίζουν. Υπολογίζουμε ότι οι Ροδίτες σε όλη τη γη είναι… άλλη μισή Ρόδος.

Στην Αμερική εκτιμώ ότι υπάρχουν περίπου 20.000 Ροδίτες,  μόνο οι Σορωνιάτες σε ακτίνα 10 μιλίων είναι 310 άτομα! Ακολουθεί η Αυστραλία η οποία έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό απόδημων Ροδίων. Καταγραφή δεν έχει γίνει και αυτό είναι στους σκοπούς μας. Επίσης αποφασίσαμε να κάνουμε οργανισμό απόδημων Ροδίων επιστημόνων και το καλοκαίρι θα γίνει το πρώτο συνέδριό του στη Ρόδο από 26 έως 28 Ιουλίου και μάλιστα θα συμμετέχουμε στους αγώνες του Αγίου Σουλά».