Μέτωπο ανατροπής για τους δασικούς χάρτες στα νησιά

Μέτωπο ανατροπής για τους δασικούς χάρτες στα νησιά

Μέτωπο ανατροπής για τους δασικούς χάρτες στα νησιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3921 ΦΟΡΕΣ

Από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον δήμο Ρόδου

Κοινό μέτωπο δημιουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση στο νότιο Αιγαίο προκειμένου να βάλει φρένο στη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών στα νησιά μας, κάτι που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στις ιδιωτικές εκτάσεις γης.

Περιφερειάρχης και δήμαρχος Ρόδου δήλωσαν χτες σε κοινή συνέντευξη τύπου, ότι θα συστρατευτούν για να εμποδίσουν το έγκλημα σε βάρος των νησιωτών, καταφεύγοντας ακόμα και στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίπτωση που δεν υπάρξει πολιτική βούληση για την άρση των όσων προβλέπονται από το επίμαχο προεδρικό διάταγμα (π.δ.) και δε δικαιωθούν ούτε από την ελληνική δικαιοσύνη.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος έκανε λόγο για μείζον θέμα και ευθεία επίθεση στους κανόνες δικαίου του κράτους. Όπως είπε, πρόκειται για μία αντιλαϊκή επίθεση από ένα κράτος που οφείλει σεβασμό προς τους πολίτες του. Μάλιστα έκανε λόγο για ανερμάτιστες πολιτικές και ζήτησε από όλους τους βουλευτές της περιφέρειάς μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και στο πλευρό των νησιωτών για να παγώσει η διαδικασία. Διευκρίνισε πάντως ότι αυτή η στάση δε σημαίνει πως η αυτοδιοίκηση είναι ενάντια στην προστασία του περιβάλλοντος και δήλωσε: «Πρόκειται για καταστάσεις απολύτως απαράδεκτες για μία σύγχρονη χώρα και μία κοινωνία που θέλει να λέει ότι είναι τμήμα του δυτικού πολιτισμού. Όποιος σέβεται την ιδιοκτησία σέβεται την ελευθερία των πολιτών και τα δικαιώματά τους και δεν τους οδηγεί από τη μία περιπέτεια στην άλλη».

Ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος αναφερόμενος στις συνέπειες τόνισε ότι το π.δ. θα επιφέρει ερημοποίηση και απαγόρευση των επενδύσεων για τις ιδιωτικές περιουσίες τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων των νησιών και να ληφθούν υπόψη οι εθνικές παράμετροι.
«Μιλάμε για δήμευση και όχι δέσμευση των περιουσιών κάτι που δεν είχαν κάνει ούτε οι κατακτητές. Η κεντρική εξουσία δεν έχει επαφή με τη βάση και με την τοπική αυτοδιοίκηση και δεν υπάρχει συνεργασία σε αυτό το επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας του δήμου Ρόδου Θεόδωρος Παπαγεωργίου αφού υπογράμμισε ότι η κοινωνία ακόμη δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος, προχώρησε σε διευκρινίσεις λέγοντας συγκεκριμένα τα εξής: «Υπηρχε ένας νόμος του 1979 που έλεγε τι είναι δάσος και τι δασική έκταση και με π.δ. μπορούσαν να συγκεκριμενοποιηθούν επιστημονικά κριτήρια για περαιτέρω εξειδίκευση.

Ο νόμος εφαρμοζόταν χωρίς προβλήματα. Το 2016 η πολιτεία σκέφτηκε ότι χρειάζεται π.δ. ωστόσο αυτό αντί να εξειδικεύσει το νόμο όπως έπρεπε, επεκτάθηκε και είπε ότι είναι δασικές εκτάσεις ακόμα και αυτές που δεν περιέχουν δασική βλάστηση, εφόσον έχουν φρυγανική, μη ξυλώδη, ποώδη ή αυτοφυή βλάστηση.
Και ένας απλός θάμνος ας μην είναι ακόμα και κεντρικός θάμνος ή μεγάλη κουμαριά που θυμίζει δέντρο, είναι αυτοφυής βλάστηση μη ξυλώδης και ποώδης που μπορεί να δώσει το χαρακτήρα δασικής έκτασης. Αυτή η διάταξη περί φρυγάνων αν είναι σε ποσοστό μεγαλύτερη του 25% κατευθείαν τεκμηριώνει ότι αυτή η έκταση είναι δασική.

Ακόμα χειρότερα για τα νησιά που ξέρουμε ότι τα εδάφη τους είναι βραχώδη και ανώμαλα, λόγω της φύσης τους, κατευθείαν χαρακτηρίζονται δασική έκταση. Εκτός από τους περιορισμούς που έχουμε υπάρχει και ένα άλλο άρθρο που λέει ότι όπου υπάρχει η λέξη «δασική έκταση» έχει τεκμήριο κυριότητας το δημόσιο, δηλαδή ανήκει στο δημόσιο και ο ιδιώτης πρέπει να αποδείξει με ίδια μέσα ότι είναι δικό του. Δηλαδή να κάνει δικαστήρια και να πει είναι δικό του.

Έχουν εξαιρεθεί έξι περιοχές επειδή αντιστάθηκαν και δεν υποτάχθηκαν στον Οθωμανό κατακτητή (μη δοριάλωτα) και δεν εντάσσονται στην παραπάνω περίπτωση άρα όλα τα άλλα μέρη εντάσσονται . Εμείς, η Δωδεκάνησος και οι Κυκλάδες με απόφαση του Αρείου Πάγου εκτός από τη Ρόδο και την Κω είμαστε κι εμείς μη δοριάλωτα, άρα γιατί δεν μας εντάσσουν και εμάς στην κατηγορία και να αποτελέσουμε την έβδομη περιοχή; Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και σεβασμός στην ιστορία».

Όπως υπογράμμισε, μεγάλες διαστάσεις θα πάρει το θέμα όταν έρθει η σειρά για την ανάρτηση των δασικών χαρτών στη Ρόδο, λέγοντας συγκεκριμένα: «Ακόμα δεν έχουν αναφερθεί στη Ρόδο. Η Ρόδος και η Κως έχουν κτηματολόγια και έχουμε καθαρές ιδιοκτησίες αναγνωρισμένες από το δημόσιο. Το μεγάλο πρόβλημα θα δημιουργηθεί όταν αναρτηθούν οι χάρτες για τη Ρόδο και τότε θα αρχίσουμε να τρέχουμε θα προκληθεί τεράστια αναστάτωση. Η Ρόδος έχει τεράστιας κλίμακας δάση, ήδη».

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας της περιφέρειας Γιώργος Φιλιππάκος αναφερόμενος στο επίμαχο π.δ. είπε μεταξύ άλλων ότι αυτό εισάγει ένα σύστημα που δεν περιέχει κανόνες δικαίου προσθέτοντας ότι στη δική μας περιοχή μπορεί να αλλάξει η ρύθμιση και να βρεθεί μία λύση που θα αποδέχεται ότι ο πολίτης είναι μέρος και όχι απέναντι σε αυτό που λέμε προστασία του περιβάλλοντος.

Κοινή συνεδρίαση Π.Σ. Νοτίου Αιγαίου-ΠΕΔ
Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου αποφάσισαν και ανακοίνωσαν χτες την κοινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου νοτίου Αιγαίου και της ΠΕΔ νοτίου Αιγαίου μέσα στο μήνα σε μέρα και τόπο που θα αποφασιστεί σύντομα.
Υπενθυμίζεται ότι σχετικό αίτημα για έκτακτη σύγκληση του περιφερειακού συμβουλίου κατέθεσε στον περιφερειάρχη ο βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης στον οποίο ο κ. Χατζημάρκος έστειλε την παρακάτω επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Βρούτση,
Σας ευχαριστώ για την από 3 Ιανουαρίου 2018 επιστολή σας, αναφορικά με το μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει με τις επιπτώσεις από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών και κυρίως μετά τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο νομικό περιβάλλον που καθορίζει τα κριτήρια κατάταξης των γαιών επί αυτών.
Ως Περιφέρεια, τους τελευταίους μήνες, παρακολουθούμε στενά το ζήτημα και έχουμε πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό συναντήσεων με φορείς της Περιφέρειάς μας για να μπορέσουμε αφενός να αποτυπώσουμε με ακρίβεια και αφετέρου να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για το σύνολο των παραμέτρων που συνθέτουν την απειλή στη ζωή των νησιών μας.

Δυστυχώς, βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτοφανούς επίθεσης ενάντια στους κανόνες Κράτους Δικαίου και η απόφασή μας είναι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα προάσπισης των δικαιωμάτων των νησιωτών μας. Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε έχουμε ζητήσει από όλους τους Δήμους της Περιφέρειάς μας να προχωρήσουν σε ψήφιση συγκεκριμένου σχεδίου Ψηφίσματος από τα Δημοτικά Συμβούλια και αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην πρότασή σας για σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα το εν λόγω ζήτημα, σας ενημερώνω πως είμεθα απολύτως θετικοί και σε συνάντηση που προκάλεσα χθες στο γραφείο μου με τον Δήμαρχο Ρόδου και Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, συμφωνήσαμε να πραγματοποιήσουμε κοινή συνεδρίαση των δύο συλλογικών οργάνων, προκειμένου το κοινό μέτωπο που απαιτείται για την αντιμετώπιση του τόσο σοβαρού κινδύνου να είναι το ισχυρότερο δυνατό.
Εντός των ημερών, θα σας ενημερώσουμε για τον τόπο και τον χρόνο πραγματοποίησης της κοινής συνεδρίασης η οποία σε κάθε περίπτωση θα υλοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου.

Με εκτίμηση
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Γιώργος Χατζημάρκος»

Διαβάστε ακόμη

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την Τετάρτη 1η Μαΐου