TESLA: Ενδιαφερόμαστε για τους διαγωνισμούς των "έξυπνων" ή "υβριδικών" νησιών”

TESLA: Ενδιαφερόμαστε για τους διαγωνισμούς των "έξυπνων" ή "υβριδικών" νησιών”

TESLA: Ενδιαφερόμαστε για τους διαγωνισμούς των "έξυπνων" ή "υβριδικών" νησιών”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 359 ΦΟΡΕΣ

Το καινοτόμο σύστημα που έχει αναπτύξει η TESLA ώστε να μπορεί να προσφέρει ενεργειακή αυτονομία σε απομακρυσμένες από το δίκτυο περιοχές παρουσιάστηκε προχθές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Τα υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας πρότειναν λύσεις για τα ελληνικά νησιά, τα οποία δεν είναι διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού (και δεν αναμένεται να διασυνδεθούν άμεσα βάσει του προγραμματισμού του ΑΔΜΗΕ), αλλά και για ενεργειακές κοινότητες. Η πρότασή τους περιλαμβάνει μονάδες ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) σε συνδυασμό με συσσωρευτές ενέργειας και άλλες «έξυπνες» τεχνολογίες, ώστε να εξασφαλίζεται η αυτονομία των νησιών.

Ειδικότερα, η πρόταση που παρουσιάστηκε αφορούσε την εξασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της Ρόδου, αλλά αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη από τους τεχνικούς συμβούλους του υπουργού κ. Γιώργου Σταθάκη, καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο και ιδιαίτερα τουριστικό νησί, με υψηλές ενεργειακές ανάγκες τους περισσότερους μήνες του έτους. Γι΄αυτό σε πρώτη φάση, η ελληνική πλευρά αντιπρότεινε τη Λήμνο.

Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη της TESLA εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για τους διαγωνισμούς που αναμένεται να προκηρύξει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εντός του 2019, για τη μετατροπή της Σύμης, της Αστυπάλαιας και του Καστελόριζου σε «Έξυπνα Νησιά». Παράλληλα, όπως ανέφερε στο «Βήμα» υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΕΝ, έδειξαν ενδιαφέρον και για τα νέα «υβριδικά» ενεργειακά νησιά. «Πρόκειται για μια νέα πρόταση του ΥΠΕΝ.

Την ετοιμάζουμε και θα την προτείνουμε στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) για να πάρουμε το ΟΚ. Θα μπορεί να κουμπώσει σε όλα τα νησιά τα οποία δεν προγραμματίζεται να διασυνδεθούν. Η καινοτομία στα υβριδικά θα είναι η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ η οποία μπορεί να ξεπερνά το 60% ενώ θα περιλαμβάνει πολλές τεχνολογικές καινοτομίες», σημειώνει παράγοντας του υπουργείου.

Το «πράσινο» σύστημα της TESLA, με τις καινοτόμες υβριδικές τεχνολογίες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό και μπορεί να εξυπηρετήσει τόσο τα μικρά όσο και μεγαλύτερα νησιά. «Οι άνθρωποι της TESLA έχουν την τεχνολογία, η οποία είναι ανταγωνιστική -30% φθηνότερη- και έχουν και την οικονομική δυνατότητα. Όπως μας είπαν μπορούν να προσφέρουν αυτά που θέλουμε για τα νησιά και δήλωσαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχτούν για την ενεργειακή αυτονομία σε διάφορα νησιά», σημειώνει το στέλεχος το υπουργείου επισημαίνοντας ότι εκτός από τα νησιά, η αμερικανική εταιρεία μπορεί να δώσει λύσεις για την ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων αλλά και για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
(Πηγή: “Το Βήμα”)

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη