ΙΟΒΕ: Κώδωνας κινδύνου για  την πορεία των τουριστικών  επιχειρήσεων

Δυσοίωνη αποτυπώνεται η εικόνα για την πορεία των τουριστικών επιχειρήσεων σε στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας την οποία δημοσιοποίησε σήμερα το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Όπως αναφέρει η σχετική έρευνα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Ξενοδοχεία – Εστιατόρια – Τουριστικά Πρακτορεία μειώνεται περαιτέρω τον Δεκέμβριο, στις 87,5 (από 102,7) μονάδες, επίπεδο αισθητά χαμηλότερο του αντίστοιχου περυσινού (102,2 μον.). Οι εκτιμήσεις για την πορεία της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων χάνουν έδαφος και κινούνται οριακά αρνητικά (-3 από +22 μον. το ισοζύγιο), ενώ και στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, ο σχετικός δείκτης μειώνεται (στις +3 από +19 μον.).

Οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση επιδεινώνονται (στις -29 από -23 μον. το ισοζύγιο), παράλληλα με εκείνες για την απασχόληση του κλάδου (-17 από -11 μον. το ισοζύγιο). Ο δείκτης των τιμών διαμορφώνεται στις -8 μονάδες (από -15), ενώ τέλος, περιορίζεται στο 21% (από 32%) το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναφέρει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με ένα 33% να κρίνει ως βασικό λειτουργικό εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης, το 12% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 29% την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Πηγή: tornosnews.gr