Αγανάκτηση στη Ρόδο για τις συνεχιζόμενες διακοπές ρεύματος

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο νησί της Ρόδου, αφού οι διακοπές ρεύματος επανήλθαν για τα καλά στη ζωή μας, εν μέσω ψύχους και βαρυχειμωνιάς.

 Προχθές το βράδυ υπήρξαν για μια ακόμα φορά τις τελευταίες ημέρες πολύωρες διακοπές ρεύματος στον Αρχάγγελο και στην Κρεμαστή, με τα παράπονα των πολιτών να είναι ιδιαίτερα έντονα, αφού ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ τους άφησαν να παλεύουν με το «τσουχτερό» κρύο όπως οι… πρωτόγονοι!

Στην καλύτερη περίπτωση όσοι είχαν σόμπες ή τζάκι, μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες, παρά την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος. Οι υπόλοιποι λιγότερο… προνομιούχοι όμως, απλώς έμειναν με την αγωνία, για το πότε θα επανέλθει η ηλεκτροδότηση.

 Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι κάτοικοι αρκετών χωριών της Ρόδου που τα τελευταία εικοσιτετράωρα επικοινώνησαν με τη «Ροδιακή» για να διαμαρτυρηθούν, αφού, όπως σημείωναν, το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται ακόμη και δύο ή τρεις φορές μέσα στην ίδια ημέρα!

Και το ερώτημα που προκύπτει, αλλά παραμένει αναπάντητο ακόμη και τώρα, είναι το εξής: Πώς είναι δυνατόν όταν πλέον στη Ρόδο λειτουργούν δύο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (σ.σ. Σορωνή και Πρασονήσι), να υπάρχουν συνεχόμενες διακοπές ρεύματος και μάλιστα όχι την καλοκαιρινή περίοδο που δεδομένα υπερδιπλασιάζεται ο πληθυσμός του νησιού και οι ανάγκες αυξάνονται κατακόρυφα, αλλά τον χειμώνα!

Ουσιαστική απάντηση δεν δόθηκε ούτε από τον υπουργό Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή Δημήτρη Κρεμαστινού, ούτε από την ανακοίνωση της ΔΕΗ, ούτε από κάποιο άλλον φορέα.

Μάλιστα σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί την περασμένη Τρίτη και η ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων της Ρόδου «Ζευς», το οποίο θέτει σοβαρά ζητήματα για την αποδυνάμωση του συστήματος, μέσω μεταφοράς μονάδων παραγωγής σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, την ίδια ώρα που δεν είναι βέβαιο πότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί σε… φουλ απόδοση το νέο εργοστάσιο στο Πρασονήσι.

Δήλωση βλάβης στην Αθήνα
Συν τοις άλλοις εδώ και λίγο καιρό όσοι επιχειρούν να επικοινωνήσουν με τη γραμμή δήλωσης βλαβών, συνδέονται με το τηλεφωνικό κέντρο στην Αθήνα και με υπαλλήλους που δεν γνωρίζουν ούτε καν πού βρίσκεται στον χάρτη η Ρόδος.

Πράγμα που σύμφωνα με τις μαρτυρίες πολλών αναγνωστών της «Ροδιακής» έχει δυσχεράνει εξαιρετικά την προσπάθεια συνεννόησης. Η μόνιμη απάντηση είναι ότι έχει ήδη δηλωθεί η βλάβη και θα ενημερωθούν οι αρμόδιοι τεχνικοί για την αποκατάστασή της.

Εντούτοις ο χρόνος αναμονής για να επανέλθει η ηλεκτροδότηση σε ολόκληρους οικισμούς και χωριά που μπορεί να παραμένουν στα σκοτάδια για ώρες έχει μεγαλώσει αισθητά, τουλάχιστον με βάση όσα περιστατικά έχουν καταγραφεί στο νησί μας το τελευταίο διάστημα και παραμένει άγνωστο αν πρόκειται για προσωρινό μέτρο ή για νέα… εφεύρεση του «κράτους των Αθηνών».