Αναβαθμίζεται ο φωτισμός στο νησί της Ρόδου

Αναβαθμίζεται ο φωτισμός  στο νησί της Ρόδου

Αναβαθμίζεται ο φωτισμός στο νησί της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3398 ΦΟΡΕΣ

Υπεγράφη χθες η σύμβαση με τον δήμο Ρόδου και ξεκινά σύντομα η υλοποίησή της

Ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος υπέγραψε χτες με τους εκπροσώπους της ένωσης εταιρειών «OTE-Globiled-Στήριξις Τεχνική» σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «ενεργειακή αναβάθμιση – αυτοματοποίηση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων και εφαρμογές smart cities, με εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο Ρόδου».

Παρουσία δημοτικών συμβούλων και εργαζομένων από τις υπηρεσίες του δήμου, ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε ότι η χτεσινή μέρα ήταν πολύ σημαντική για το δήμο της Ρόδου όσον αφορά την κατασκευή έργων υποδομής και της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών στον πολίτη.

Το έργο που θα εκτελεστεί αφορά την αντικατάσταση του συνόλου του δημοτικού φωτισμού που ανέρχεται σε 30.400 λαμπτήρες εκτός αυτών της Μεσαιωνικής Πόλης που ανέρχονται σε 3.500 λαμπτήρες και είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος σύμβαση ενεργειακής απόδοσης στην Ελλάδα. «Είναι ένα έργο που ξεκινήσαμε από τις πρώτες μέρες ανάληψης της θητείας μας, και ένα έργο που είχαμε υποσχεθεί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».
Μιλώντας για το τι θα περιλαμβάνει και ποια είναι τα οφέλη ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε: «Θα εφαρμοστούν και στη Ρόδο σύγχρονες μέθοδοι που υπάρχουν σε άλλα κράτη εδώ και χρόνια.

Το έργο μπορεί να είναι προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ αλλά ο δήμος δεν έχει βάλει μέχρι τώρα χρήματα από το ταμείο του, καθώς η σύμβαση διάρκειας 12 ετών για την παροχή υπηρεσιών και εγκαταστάσεων θα αποπληρώνεται με απευθείας εκχώρηση μέρους των εσόδων του δήμου από τη ΔΕΗ όπως πληρώνουμε τα τέλη φωτισμού κάθε τρίμηνο και μέσα από αυτή τη διαδικασία τα οφέλη θα είναι όλος ο δήμος να αποκτήσει άπλετο φωτισμό με σύγχρονες τεχνολογίες, να έχει εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι μαζί με τη σύμβαση φωτισμού έχουμε προβλέψει και την εναρμόνιση νέων τεχνολογιών που θα έχουν να κάνουν με τη ρύθμιση της ποιότητας του φωτισμού κλπ.

Το έργο έχει μία χρονική διάρκεια για την υλοποίησή του δώδεκα μήνες και 12 χρόνια στην παροχή υπηρεσιών από την ανάδοχο εταιρία. Ανάλογο έργο γίνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

‘Ομως αφορούν μικρότερο αριθμό φωτιστικών από ό,τι της Ρόδου. Η σύμβαση της Ρόδου είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος στην Ελλάδα. Επιδίωξή μας είναι να ολοκληρωθούν άμεσα τα διαδικαστικά να γίνει η προμήθεια του απαιτούμενου υλικού και το αργότερο μέσα στο Μάρτιο να έχουν αρχίσει να υλοποιούν οι εταιρείες το έργο, όπου προβλέπεται» και συνέχισε: λέγοντας τα εξής: «Ζητώ από τους εκπροσώπους της ένωσης εταιρειών να δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Σήμερα ολοκληρώνεται μία προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το 2015 και ένας στόχος στο σχεδιασμό και το πρόγραμμά μας για το νησί. Θα γλιτώσουμε 500.000 ευρώ από τις αντικαταστάσεις λαμπτήρων το χρόνο, ενώ εντός 72 ωρών οι τεχνικοί θα αντικαθιστούν οποιαδήποτε βλάβη και θα σταματήσει ο κάθε πρόεδρος να έρχεται από τις κοινότητες για να αναζητά λαμπτήρες».

Ακολούθως ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης υπεύθυνος πωλήσεων δημόσιου τομέα ΟΤΕ, δήλωσε ότι με αυτό το έργο πλέον ο δήμος Ρόδου εισέρχεται στην εποχή των “έξυπνων” πόλεων, οι οποίες αξιοποιούν την τεχνολογία και τα σύγχρονα μέσα της, για να δώσουν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. «Αυτός είναι ο σκοπός του έργου, να δώσει καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ενεργειακής απόδοσης που έχει υπογραφεί ποτέ σε επίπεδο χώρας και τοπικής αυτοδιοίκησης, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί αυτή η συνεργασία θα είναι στρατηγικής σημασίας και πέρα από τα οφέλη θεωρούμε ότι παρέχεται μέσα από το έργο η σχετική τεχνολογική υποδομή που θα χρειαστεί ο δήμος τα επόμενα χρόνια για να αναπτύξει και πολλές άλλες έξυπνες υπηρεσίες.

Η πλατφόρμα που θα διαθέσει ο ανάδοχος για τη διαχείριση και του φωτισμού θα τα παρακολουθείτε μέσα από υπολογιστή, σε πραγματικό χρόνο βλέποντας τις βλάβες και τις καταναλώσεις ενέργειας και θα μπορείτε να παρεμβαίνετε σε πραγματικό χρόνο και να αποκαθίσταται κάθε βλάβη. Σύντομα η πόλη θα μπορέσει να διαχειριστεί και άλλες υποδομές αυτού του τύπου, όπως τη στάθμευση, τα απορρίμματα κλπ που σε πολλές χώρες του κόσμου είναι πραγματικότητα. Η Ρόδος οφείλει να πρωτοστατήσει και σε αυτά. Το Μάρτιο θα είμαστε σε θέση να έχουμε ορατά αποτελέσματα στη δημοτική αρχή και βεβαίως στους πολίτες» είπε μεταξύ άλλων.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Globiled, led φωτισμός» μηχανικός τηλεπικοινωνιών Τάρεκ Αλ Γκιζάουι, δήλωσε για την υπογραφή της σύμβασης τα εξής: «ελπίζουμε σύντομα να αρχίσουμε την ικανοποίηση των προσδοκιών στον επίπονο και δύσκολο αγώνα που έδωσαν οι τεχνικές υπηρεσίες και ο δήμος μέχρι να φτάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης. Είναι το μεγαλύτερο έργο σε μέγεθος της χώρας και περιλαμβάνει την αντικατάσταση πάνω από 30.000 φωτιστικών σημείων σε όλο το νησί. Έχουμε εγγυηθεί πάνω από 75% εξοικονόμηση ενέργειας και η αποπληρωμή θα γίνει σταδιακά και σε βάθος 12ετίας.

Η συντήρηση και προμήθεια λαμπτήρων τα επόμενα 12 χρόνια θα περάσει στην ένωση των εταιρειών και ελπίζω από το Μάρτιο να αρχίσουν οι δημότες και οι επισκέπτες το καλοκαίρι να απολαμβάνουν τα αποτελέσματα της αναβάθμισης του φωτισμού. Μία φωτεινή πόλη που θα επηρεάσει τη ζωή κάθε δημότη και επισκέπτη του νησιού σημαινει μία ασφαλή πόλη. Θα αναπτυχθεί μία πλατφόρμα τηλεδιαχείρισης όλου του δικτύου του δήμου και παράλληλα θα αναπτυχθούν έξυπνες εφαρμογές για την πόλη.

Οι δημότες θα πρέπει τους επόμενους μήνες υλοποίησης του έργου να μας… ανεχτούν γιατί θα είμαστε συνέχεια στους δρόμους. Αυτό το έργο αποτελεί εγχείρημα πρότυπο για την Ελλάδα. Πολλοί δήμοι θα περιμένουν τα αποτελέσματα αυτού του έργου για να ακολουθήσουν τα χνάρια του δήμου Ρόδου».

Τέλος ο Κώστας Βρούχος αντιπρόεδρος της «Στήριξις Τεχνική» δήλωσε τα εξής: «για την εταιρεία μας είναι μία σπουδαία μέρα, μέρα χαράς και ευθύνης. Το έργο πρέπει να υλοποιηθεί σύντομα και η τεχνική γνώση των τοπικών συνθηκών είναι πολύ σημαντική. Η ευθύνη που αναλαμβάνουμε έναντι του δήμου και των πολιτών είναι σημαντική. Το έργο είναι πολύ απαιτητικό τεχνικά. Την τελευταία τριετία έχουμε επενδύσει στη Ρόδο και χρηματοδοτήσει έργα που ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ, ενώ δημιουργούμε 400 θέσεις εργασίας για προσωπικό».

Ανακοίνωση δήμου Ρόδου
«Τη μεγαλύτερη σε μέγεθος σύμβαση ενεργειακής απόδοσης και στρατηγικής σημασίας που έχει υπογραφεί ποτέ σε επίπεδο χώρας και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, με 100% χρηματοδότηση και ανάληψη ρίσκου από τον ιδιωτικό τομέα (με σύμβαση παραχώρησης), υπέγραψε ο Δήμαρχος Ρόδου Χατζηδιάκος Φώτης και οι εκπρόσωποι των εταιρειών ΟΤΕ, Μπρέγιαννης Αλέξανδρος, “ΓΚΛΟΜΠΙΛΕΝΤ Μπακανδρέας Παναγιώτης , και εκπρόσωπος της εταιρείας Stirixis, Βρούχος Κώστας.

Με αυτό έργο ο δήμος Ρόδου εισέρχεται στην εποχή των “έξυπνων” πόλεων που αξιοποιούν τα μέσα της τεχνολογίας για να δώσουν καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες, αφού πέρα από το ενεργειακά και χρηματοοικονομικά οφέλη του δήμου και λειτουργικά για τους πολίτες, διαμορφώνεται και παρέχεται η τεχνολογική υποδομή που θα χρειαστεί το νησί τα επόμενα χρόνια για να αναπτυχθούν και άλλες έξυπνες υπηρεσίες.
Αναλυτικότερα πρόκειται για το έργο: «Ενεργειακή Αναβάθμιση –

Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων και εφαρμογές Smart Cities, με εξοικονόμηση ενέργειας, στο Δήμο Ρόδου», που θα εφαρμοστεί στο αστικό οδικό δίκτυο του νησιού, με εγγυημένη εξοικονόμηση ενέργειας 76,11%, με την εγκατάσταση 30.400 λαμπτήρων τύπου LED και όφελος 12ετίας -όπως ορίζει η σύμβαση- με προβλεπόμενο οικονομικό όφελος για το δήμο που ανέρχεται στο ποσό των 11 εκατ. 150 χιλιάδες ευρώ συνολικά.

Η διάρκεια ολοκλήρωσης του έργου ανέρχεται στους 12 μήνες.
Παράλληλα η πλατφόρμα που θα διαθέσει ο ανάδοχος για τη διαχείριση του οδοφωτισμού, θα δίνει τη δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης επί 24ωρες σε πραγματικό χρόνο και θα επιτρέπει την παρέμβαση σε άμεσο χρόνο για την αποκατάσταση κάθε βλάβης, με ανώτατο χρονικό όριο αντιμετώπισής της, τις 72 ώρες.

Με το έργο αυτό, ο Δήμος Ρόδου θα βγει πολλαπλά ωφελούμενος, καθώς πέρα από το θα εξοικονομήσει ένα σεβαστό ποσό χρημάτων που δαπανά για τις ανάγκες προμήθειας και εγκατάστασης φωτιστικών σωμάτων στο σύνολο του νησιού για τις ανάγκες κάλυψης του δημοτικού φωτισμού. Επιπλέον θα διασφαλίσει χρήματα από αυτά που θα του καταβάλλει ο ανάδοχος – τα οποία θα αποτρέψουν ενδεχόμενη ανάγκη αύξησης των δημοτικών τελών- και επιπλέον θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας (εκπομπές ρύπων) έως το 2030 ικανοποιώντας και την ανάγκη για μια σύγχρονη, αξιόπιστη και αποτελεσματική αναβάθμιση των υποδομών του.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 25.179.312,92 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και η χρηματοδότηση γίνεται από την ανάδοχο ένωση».

Διαβάστε ακόμη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Συμβαίνει τώρα: Τροχαίο ατύχημα στη Ρόδο- Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη

Ε.Κ.Ρ.: Οι ασφαλισμένοι να μη δέχονται να πληρώνουν συμμετοχή μεγαλύτερη από την αναγραφόμενη στο παραπεμπτικό για εξετάσεις

Περιοδεία και ομιλίες του υποψήφιου Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Τσιόδρα σε Ρόδο και Κω στις 29 & 30 Απριλίου

ΣΥΡΙΖΑ: Σε Καστελόριζο και Ρόδο ο Στ. Κασσελάκης

Μετά από ερώτηση Νικητιάδη στη Βουλή διαφαίνεται λύση για τους οικοπεδούχους στο Χαράκι

Μνημόνιο Συνεργασίας για θέματα Πολιτικής Προστασίας μεταξύ του Δήμου Ρόδου και της ΚΤΕΛ Ρόδου Α.Ε.