Στην Αθήνα η συνεδρίαση για τους δασικούς χάρτες

Στην Αθήνα η συνεδρίαση για τους δασικούς χάρτες

Στην Αθήνα η συνεδρίαση για τους δασικούς χάρτες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 494 ΦΟΡΕΣ

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, όπου θα συζητηθεί το μείζον θέμα με τους δασικούς χάρτες, η εφαρμογή των οποίων θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στις ιδιωτικές εκτάσεις γης.

Η συνεδρίαση θα γίνει τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου στις 10.45 το πρωί, στο βιομηχανικό επιμελητήριο Πειραιά και μάλιστα θα είναι κοινή με το δ.σ της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, μετά τη συστράτευση που αποφασίστηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού στο νότιο Αιγαίο. Εκτός από τα μέλη των δύο οργάνων κλήθηκαν να παρευρεθούν εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων υπουργείων, οι βουλευτές Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, φορείς και φυσικά η τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να δοθεί το μήνυμα της συστράτευσης προς αποτροπή της δήμευσης των περιουσιών που πάει να συντελεστεί.

Σημειώνεται ότι μέσα στην εβδομάδα περιφερειάρχης και δήμαρχος Ρόδου δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου, ότι θα συστρατευτούν για να εμποδίσουν το έγκλημα σε βάρος των νησιωτών, καταφεύγοντας ακόμα και στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίπτωση που δεν υπάρξει πολιτική βούληση για την άρση των όσων προβλέπονται από το επίμαχο προεδρικό διάταγμα και δε δικαιωθούν ούτε από την ελληνική δικαιοσύνη.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος έκανε λόγο για μείζον θέμα και ευθεία επίθεση στους κανόνες δικαίου του κράτους. Όπως είπε, πρόκειται για μία αντιλαϊκή επίθεση από ένα κράτος που οφείλει σεβασμό προς τους πολίτες του. Μάλιστα μίλησε για ανερμάτιστες πολιτικές και ζήτησε από όλους τους βουλευτές της περιφέρειάς μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και στο πλευρό των νησιωτών για να παγώσει η διαδικασία. Διευκρίνισε πάντως ότι αυτή η στάση δε σημαίνει πως η αυτοδιοίκηση είναι ενάντια στην προστασία του περιβάλλοντος και δήλωσε: «Πρόκειται για καταστάσεις απολύτως απαράδεκτες για μία σύγχρονη χώρα και μία κοινωνία που θέλει να λέει ότι είναι τμήμα του δυτικού πολιτισμού. Όποιος σέβεται την ιδιοκτησία, σέβεται την ελευθερία των πολιτών και τα δικαιώματά τους και δεν τους οδηγεί από τη μία περιπέτεια στην άλλη».

Ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος αναφερόμενος στις συνέπειες τόνισε ότι το Π.Δ. θα επιφέρει ερημοποίηση και απαγόρευση των επενδύσεων για τις ιδιωτικές περιουσίες τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων των νησιών και να ληφθούν υπόψη οι εθνικές παράμετροι.

«Μιλάμε για δήμευση και όχι δέσμευση των περιουσιών κάτι που δεν είχαν κάνει ούτε οι κατακτητές. Η κεντρική εξουσία δεν έχει επαφή με τη βάση και με την τοπική αυτοδιοίκηση και δεν υπάρχει συνεργασία σε αυτό το επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά.
Ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας του δήμου Ρόδου Θεόδωρος Παπαγεωργίου αφού υπογράμμισε ότι η κοινωνία ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος, προχώρησε σε διευκρινίσεις λέγοντας συγκεκριμένα τα εξής: «Υπηρχε ένας νόμος του 1979 που έλεγε τι είναι δάσος και τι δασική έκταση και με Π.Δ. μπορούσαν να συγκεκριμενοποιηθούν επιστημονικά κριτήρια για περεταίρω εξειδίκευση.

Ο νόμος εφαρμοζόταν χωρίς προβλήματα. Το 2016 η πολιτεία σκέφτηκε ότι χρειάζεται Π.Δ., ωστόσο αυτό αντί να εξειδικεύσει το νόμο όπως έπρεπε, επεκτάθηκε και είπε ότι είναι δασικές εκτάσεις ακόμα και αυτές που δεν περιέχουν δασική βλάστηση, εφόσον έχουν φρυγανική, μη ξυλώδη, ποώδη ή αυτοφυή βλάστηση.
Και ένας απλός θάμνος ας μην είναι ακόμα και κεντρικός θάμνος ή μεγάλη κουμαριά που θυμίζει δέντρο, είναι αυτοφυής βλάστηση μη ξυλώδης και ποώδης που μπορεί να δώσει το χαρακτήρα δασικής έκτασης. Αυτή η διάταξη περί φρυγάνων αν είναι σε ποσοστό μεγαλύτερη του 25% κατευθείαν τεκμηριώνει ότι αυτή η έκταση είναι δασική.

Ακόμα χειρότερα για τα νησιά που ξέρουμε ότι τα εδάφη τους είναι βραχώδη και ανώμαλα, λόγω της φύσης τους, κατευθείαν χαρακτηρίζονται δασική έκταση. Εκτός από τους περιορισμούς που έχουμε υπάρχει και ένα άλλο άρθρο που λέει ότι όπου υπάρχει η λέξη «δασική έκταση» έχει τεκμήριο κυριότητας το δημόσιο, δηλαδή ανήκει στο δημόσιο και ο ιδιώτης πρέπει να αποδείξει με ίδια μέσα ότι είναι δικό του. Δηλαδή να κάνει δικαστήρια και να πει είναι δικό του.

Έχουν εξαιρεθεί έξι περιοχές επειδή αντιστάθηκαν και δεν υποτάχθηκαν στον Οθωμανό κατακτητή (μη δοριάλωτα) και δεν εντάσσονται στην παραπάνω περίπτωση άρα όλα τα άλλα μέρη εντάσσονται. Εμείς, η Δωδεκάνησος και οι Κυκλάδες με απόφαση του Αρείου Πάγου εκτός από τη Ρόδο και την Κω είμαστε κι εμείς μη δοριάλωτα, άρα γιατί δεν μας εντάσσουν και εμάς στην κατηγορία και να αποτελέσουμε την έβδομη περιοχή; Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και σεβασμός στην ιστορία».

Όπως υπογράμμισε, μεγάλες διαστάσεις θα πάρει το θέμα όταν έρθει η σειρά για την ανάρτηση των δασικών χαρτών στη Ρόδο, λέγοντας συγκεκριμένα: «Ακόμα δεν έχουν αναφερθεί στη Ρόδο. Η Ρόδος και η Κως έχουν κτηματολόγια και έχουμε καθαρές ιδιοκτησίες αναγνωρισμένες από το δημόσιο. Το μεγάλο πρόβλημα θα δημιουργηθεί όταν αναρτηθούν οι χάρτες για τη Ρόδο και τότε θα αρχίσουμε να τρέχουμε θα προκληθεί τεράστια αναστάτωση.

Η Ρόδος έχει τεράστιας κλίμακας δάση, ήδη». Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας της περιφέρειας Γιώργος Φιλιππάκος αναφερόμενος στο επίμαχο Π.Δ. είπε μεταξύ άλλων ότι αυτό εισάγει ένα σύστημα που δεν περιέχει κανόνες δικαίου προσθέτοντας ότι στη δική μας περιοχή μπορεί να αλλάξει η ρύθμιση και να βρεθεί μία λύση που θα αποδέχεται ότι ο πολίτης είναι μέρος και όχι απέναντι σε αυτό που λέμε προστασία του περιβάλλοντος.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Νικητιάδης: Μόνο ένα ισχυρό παρεμβατικό κράτος μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανία

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες