Κοντά στην παράδοση οι Δωδεκανήσιοι της Αμερικής - Η Βασιλόπιτα της «Αίγλης»

Του Μανώλη Κασσώτη


Όταν οι πρωτοπόροι ομογενείς, από χωριά και νησιά της Ελλάδας, ήρθαν στην Αμερική και δημιούργησαν τους τοπικούς συλλόγους, δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότ πάνω από έναν αιώνα αργότερα θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν τρίτης και τέταρτης γενιάς απόγονοί τους. 

Tο πολιτισμικό και οικονομικό επίπεδο των απογόνων τους ανέβηκε, αλλά οι σκοποί των συλλόγων δεν άλλαξαν. Συνεχίζουν να αποβλέπουν στη διατήρηση των μεταξύ τους δεσμών και τις παραδόσεις του γενέθλιου χωριού και νησιού των προγόνων τους. Αν κάποτε πάψουν να υπάρχουν οι τοπικοί ομογενειακοί σύλλογοι της Αμερικής, θα σημάνει και το τέλος της εδώ Ελληνικής παροικίας, τουλάχιστον όπως εμείς την ξέρουμε.

Είναι σαν τις κρυστάλλινες πηγές που ξεκινούν από τα βουνά, σχηματίζουν ρυάκια, που χύνονται σε παραποτάμους και δημιουργούν το μεγάλο ποτάμι της Ελληνικής Ομογένειας της Αμερικής. Αν στερέψουν οι πηγές, θα στερέψει και το ποτάμι.

Έτσι και ο Σύλλογος Συμαίων Αμερικής η "Αίγλη" για να διατηρήσει τους μεταξύ των μελών της δεσμούς, να διαφυλάξει την πολιτισμική παράδοση της Σύμης και να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς και έργα κοινής ωφελείας στην Αμερική και στο νησί διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις.

Ο σύλλογος καθιέρωσε και συχνά διοργανώνει χοροεσπερίδες, παραδοσιακά γλέντια, τη γιορτή του Πανορμίτη,  πολιτιστικές εκδηλώσεις και, τα τελευταία χρόνια, τη γιορτή των Ευχαριστιών, Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα πάρτυ και το κόψιμο της Βασιλόπιτας.
 

Ευτυχισμένο το 2019
Ευτυχισμένο το 2019


Έτσι και φέτος, την Κυριακή 13 Ιανουαρίου στην αίθουσα δεξιώσεων της Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια, ο Σύλλογος έκοψε τη Βασιλόπιτά του. Περισσότεροι από μια εκατοντάδα Συμιακοί, άλλοι Δωδεκανήσιοι και ομογενείς φίλοι του συλλόγου τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, για να ευχηθούν πρόοδο και να ανταλλάξουν τις ευχές τους.

Μεταξύ των άλλων παρευρέθηκαν η πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Μαρία Μαραγκού, ο πρόεδρος του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου Αμερικής Μανώλης Κασσώτης, ο πρόεδρος των Ελληνοαμερικανών εκπαιδευτικών Δημοσθένης Τριανταφύλλου, η πρόεδρος του Συλλόγου Καλυμνίων Ευδοκία Καραπάνου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τηλίων Ανδρέας Γκούστας, ο τ. πρόεδρος του Συλλόγου Πατμίων Βασίλης Κωνσταντάς και ο τ. πρόεδρος του Συλλόγου Τηλίων Δημήτρης Αντώναρος.

Στη σύντομη ομιλία της η πρόεδρος της "Αίγλης" κ. Ευαγγελία Καμμά ευχαρίστησε τους παρευρεθέντας για την παρουσία τους και τους ευχήθηκε για το νέο έτος. Ακολούθησε η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς με πλούσια δώρα προσφορά των μελών και φίλων του συλλόγου.

Προς τους παρευρισκόμενους ο σύλλογος πρόσφερε άφθονους μεζέδες, παραδοσιακά γλυκίσματα, όπως τα φημισμένα συμιακά ακούμια, καφέ και αναψυκτικά και ο Άγιος Βασίλης μοίρασε δώρα στα μικρά παιδιά. Με την ευκαιρία, τα μέλη του συλλόγου, αρκετοί από τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, πλήρωσαν τη συνδρομή τους. 
 

Άφθονοι μεζέδες, γλυκίσματα και αναψυκτικά
Άφθονοι μεζέδες, γλυκίσματα και αναψυκτικά