Δέκα εκατομμύρια  για τη Μεσαιωνική Πόλη

Ένα βήμα από την υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη, κάτι που αποτελεί διαχρονικό αίτημα του Δήμου της Ρόδου, βρίσκεται η Δημοτική Αρχή καθώς, όπως έγινε γνωστό κατά την εσπερίδα που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου για το Μνημείο, αυτό σχεδιάζεται να γίνει ανήμερα της επετείου της Ενσωμάτωσης, στις 7 Μαρτίου.

Πλήθος κόσμου προσέλκυσε η εσπερίδα αυτή που διοργανώθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των τριάντα χρόνων από την ένταξη της Μεσαιωνικής Πόλης στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Εκεί βρέθηκαν ο συμπατριώτης μας Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Γάκης, βεβαίως εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και ο καθ’ ύλην αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Τέρης Χατζηιωάννου, μέλη της Διοίκησης του ΕΒΕΔ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κ. Γιάννη Πάππου, ο επικεφαλής της παράταξης «Ροδίων Όραμα» και υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου κ. Στράτος Καρίκης, ο πρώην Δήμαρχος Ροδίων κ. Σάββας Καραγιάννης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της περιοχής μας κ.ά.

Καταρχήν, αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση του κ. Σαντορινιού ότι θα διατεθούν 10 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» για την ολοκλήρωση του σημαντικού έργου των υπογείων δικτύων της Παλιάς Πόλης, κάτι που θα αποτελεί μέρος της νέας προγραμματικής σύμβασης (π.σ.).

Επίσης, για πρώτη φορά, το περασμένο Σάββατο, ειπώθηκε ημερομηνία για την υπογραφή της, κάτι που είχε βέβαια εξαγγελθεί κατά την υπογραφή του Μνημονίου που είναι προπομπός της, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Ναυτιλίας, του Δήμου της Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στις 3 Μαρτίου, λοιπόν, ολοκληρώνεται το χρονικό διάστημα του Μνημονίου αφού συμπληρώνονται τέσσερις μήνες και έτσι πρόταση της Δημοτικής Αρχής, όπως είπε το περασμένο Σάββατο ο κ. Χατζηιωάννου, θα είναι η νέα π.σ. να υπογραφεί πανηγυρικά ανήμερα της 7ης Μαρτίου, προσδίδοντάς της έτσι και συμβολικό χαρακτήρα.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαντορινιός, στην εσπερίδα, εξέφρασε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης αλλά και του Δήμου για να γίνει αυτό, όπως καταδεικνύει και η προσπάθεια επεξεργασίας της που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Ως γνωστόν, όλους αυτούς τους μήνες, ο Δήμος της Ρόδου βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού για την κατάρτιση της νέας π.σ.

Κάτι άλλο που ανακοίνωσε ο Αντιδήμαρχος το περασμένο Σάββατο είναι ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να γίνει και η ανάρτηση της Β’ φάσης της Πολεοδομικής Μελέτης της Μεσαιωνικής Πόλης. Μάλιστα, αυτή χαρακτηρίζεται ως «ευαγγέλιο» για τη συντήρηση του Μνημείου και η κεντρική φιλοσοφία της είναι η συγκράτηση του μόνιμου πληθυσμού.

Ακόμη, ο κ. Χατζηιωάννου, κατέστησε σαφές το εξής: «Δεν κινδυνεύει η Μεσαιωνική Πόλη ν’ απενταχθεί από τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Διότι εντάχθηκε για τρία συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν». Δεν έλειψαν, βέβαια, και οι αντιπαραθέσεις από την εσπερίδα. Συγκεκριμένα, κατά την τοποθέτησή του ο κ. Μιχάλης Παπαγεωργίου είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποσαφηνίσει το θέμα με τα Μνημεία που περνάνε στο Υπερταμείο και ότι ψάχνουν να τα βρουν στη Ρόδο, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση τόσο του κ. Σαντορινιού όσο και του κ. Γάκη οι οποίοι, για ακόμα μία φορά, τόνισαν ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και ότι το έχουν διαψεύσει αρκετές φορές.

Ο κ. Καρίκης τόνισε ότι πίεζε από την αρχή για την υπογραφή της νέας π.σ.
Τέλος, στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζηιωάννου, αναφέρθηκε ακόμη στο παρελθόν της Μεσαιωνικής Πόλης και συγκεκριμένα στο πόσο διαφορετικές ήταν οι συνθήκες το 1971 καθώς εντός του Μνημείου διαβιούσαν 7.500 κάτοικοι και τώρα παραμένουν 2.000 άτομα.

Είναι λογικό να υπάρχουν διαφορές-συνέχισε-αφού άλλαξαν οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες συγκρίνοντας την κατάσταση προ πενήντα περίπου χρόνων με το σήμερα. Θύμισε, μάλιστα, πως τις δεκαετίες του ’60, του ’70 και του ’80, το να διαμένεις στη Μεσαιωνική Πόλη, ήταν μία απίστευτη περιπέτεια. Το μεγαλύτερο ποσοστό για παράδειγμα που διαμένει τώρα στην συνοικία των Αγ. Αποστόλων ήταν κάτοικοι του κάστρου. Άρα τα όποια προβλήματα εντοπίζονται δεν είναι η αιτία εγκατάλειψης της Μεσαιωνικής Πόλης. Είναι σύνθετα τα αίτια.  

Αναφορικά με την Προγραμματική Σύμβαση που έληξε πριν από 14 χρόνια, το 2004, ανέφερε ότι πέρασαν έξι κυβερνήσεις, δέκα υπουργοί και πολύς κόπος αιρετών κι υπηρεσιακών για να πείσουν την όποια κυβέρνηση να υπογράψει μία νέα Προγραμματική. «Κι έγινε τώρα εφικτό, αυτή είναι η αλήθεια… Όταν ανέλαβε η δημοτική αρχή του Φώτη Χατζηδιάκου, από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε την προσπάθεια στα συναρμόδια υπουργεία να πείσουμε για την αναγκαιότητα υπογραφής νέας σύμβασης. «Φάγαμε πόρτα», συναντήσαμε και «αδιάφορους» υπουργούς,  όμως τα καταφέραμε.

Και οφείλω ως Ροδίτης να το αναγνωρίσω. Σε συνεργασία με τους βουλευτές και ιδιαιτέρως τον παριστάμενο Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό και τον Υφυπουργό Πολιτισμού Κώστα Στρατή, επετεύχθη ο στόχος», είπε. 

Μπαίνει, βέβαια, ένα πολύ μεγάλο θέμα για τη χρηματοδότηση, γιατί, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, υπάρχει πάντα  ο κίνδυνος να έχεις τα κονδύλια, αλλά να μην έχεις το χρονικό περιθώριο της απορρόφησής τους, καθώς οι διαδικασίες είναι πολύ χρονοβόρες. Κλείνοντας, ξεκαθάρισε ότι ο λόγος μη συμμετοχής της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής  Πόλης σε αυτή την εσπερίδα είχε να κάνει με τον προγραμματισμό ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το υπουργείο Πολιτισμού στα μέσα Φεβρουαρίου, προκειμένου να παρουσιασθεί στο χρόνο που πρέπει το σχέδιο για τη νέα Προγραμματική Σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη και κυρίως ν’ αναπτύξουν τη Β’ Φάση της Πολεοδομικής Μελέτης αλλά και την εξέλιξη έργων, όπως το Εθνικό Θέατρο, τη Ροδιακή Έπαυλη κ.λπ για την οποία έχουν δουλέψει πολλοί άνθρωποι όλα αυτά τα χρόνια.