Σύσκεψη αύριο με τον υπουργό Δικαιοσύνης για τα δικαστήρια Ρόδου και Κω

Τα δικαστικά κτήρια σε Ρόδο και Κω θα αποτελέσουν το αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση που θα έχουν αύριο το πρωί εκπρόσωποι τοπικών φορέων και αρχών της περιοχής μας, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Καλογήρου.

Ειδικότερα, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης 17  Ιανουαρίου και σε αυτήν θα συμμετάσχουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Δημήτρης Γάκης και Ηλίας Καματερός, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η πρόεδρος Εφετών Δωδεκανήσου Θωμαΐτσα Πατρώνα,  και οι πρόεδροι των δικηγορικών Συλλόγων Ρόδου και Κω κ.κ. Βασίλης Περίδης και Μανώλης Χατζηάμαλλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον Υπουργό Δικαιοσύνης θα τεθεί το θέμα της αναγκαιότητας επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που παρουσιάζουν τα δύο κτήρια των δικαστηρίων σε Ρόδο και Κω, ενώ θεωρείται βέβαιο πως θα τεθεί και το θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών των δικαστηρίων της περιοχής μας, καθώς οι λιγοστοί υπάλληλοι που απασχολούνται σε αυτά καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων και έχουν ξεπεράσει τα όριά τους.

Σε ό,τι αφορά το κτηριακό, όπως είναι γνωστό, τις προηγούμενες ημέρες ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης ενημέρωσε διεξοδικά τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα χρόνια προβλήματα των Δικαστικών Μεγάρων στη Ρόδο και στην Κω, τονίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης των υποδομών αλλά και τη σημασία της «εικόνας» των κτηρίων του υπουργείου Δικαιοσύνης στη Δωδεκάνησο.

«Οι εργασίες αποκατάστασης σε Ρόδο και Κω πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα», είπε ο βουλευτής, σημειώνοντας την ανάγκη του καλού συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την υλοποίηση των έργων που θα επιλύσουν τα προβλήματα της ασφαλούς λειτουργίας των κτηρίων.

Υπενθυμίζεται δε πως στις 4 Ιανουαρίου 2019 ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος επισκέφθηκε το Δικαστικό Μέγαρο της Ρόδου με σκοπό τη δρομολόγηση των εργασιών αποκατάστασης του ιστορικού κτηρίου,  το οποίο χρήζει εκτεταμένων παρεμβάσεων, λόγω των βλαβών που έχουν παρουσιαστεί με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο για να γίνει αυτό, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια, θα πρέπει πρωτίστως να αποφασιστεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης εάν θα μεταστεγάσει τις υπηρεσίες του ή αν οι εργασίες θα εκτελεστούν ενώ το κτήριο θα συνεχίσει να βρίσκεται σε χρήση, παράμετρος ή οποία θα καθορίσει το εύρος και τη διάρκεια των παρεμβάσεων. Και το θέμα αυτό αναμένεται να τεθεί στον Υπουργό Δικαιοσύνης στη συνάντηση που θα γίνει αύριο.

Πάντως και στο παρελθόν  ο κ. Χατζημάρκος είχε εκφράσει την προθυμία του η Περιφέρεια να συνδράμει για την αποκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου, μετά από αίτημα των λειτουργών της Δικαιοσύνης και του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, σημειώνοντας ότι η βούλησή του αυτή θα εκφραστεί, μόλις η Περιφέρεια λάβει το σχετικό αίτημα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, που είναι και ο ιδιοκτήτης του κτηρίου. Η συνδρομή της Περιφέρειας συνίσταται στην εκπόνηση της μελέτης των άμεσων παρεμβάσεων αποκατάστασης του κτηρίου, καθώς και στην δημοπράτηση και επίβλεψη του έργου.

Για το μεν κτήριο της Κω, έχουν ήδη δρομολογηθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οι πρώτες παρεμβάσεις, που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα όπως ανακοινώθηκε, ενώ αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Κω είναι η ανέγερση νέου δικαστικού Μεγάρου.