Μ. Κόνσολας: «Αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει ανομολόγητες δεσμεύσεις για την παραχώρηση αρχαιολογικών μνημείων στο Υπερταμείο»

Μ. Κόνσολας: «Αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει ανομολόγητες δεσμεύσεις για την παραχώρηση αρχαιολογικών μνημείων στο Υπερταμείο»

Μ. Κόνσολας: «Αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει ανομολόγητες δεσμεύσεις για την παραχώρηση αρχαιολογικών μνημείων στο Υπερταμείο»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 180 ΦΟΡΕΣ

Η προσφυγή του Υπερταμείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που ζητά να ισχύσει η Υπουργική Απόφαση για την παραχώρηση των αρχαιολογικών χώρων, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες που είχε κάνει ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, που είχε καταθέσει δύο Ερωτήσεις, η μία εκ των οποίων ήταν Επίκαιρη Ερώτηση και έπρεπε να απαντηθεί στη Βουλή.

Ο κ. Κόνσολας είχε προκαλέσει την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Είχε ζητήσει, επίσης, από την κυβέρνηση, αν δεν έκρυβε ή δεν φοβόταν κάτι, να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση, που να εξαιρεί τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από την παραχώρηση 10.119 ακινήτων του δημοσίου στο Υπερταμείο, με τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση.

Όπως καταγγέλλει σε νέα Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κόνσολας, η κυβέρνηση ουδέποτε απάντησε στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε και η παρέμβαση του Υπερταμείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που, ευθέως, διεκδικεί την εκμετάλλευση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων που είχαν παραχωρηθεί με την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι ένοχη και έχει συνάψει ανομολόγητες συμφωνίες που συνιστούν όνειδος για τη χώρα και την ιστορία μας.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για εξαιρέσεις ακινήτων από την παραχώρηση, δεν πείθουν, από τη στιγμή που στο άρθρο 196 του Ν. 4389/2016, που έφερε και ψήφισε η ίδια, αναφέρεται ότι ακόμα και τα δημόσια ακίνητα, που περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις, παραμένουν στη διαχείριση της ΕΤΑΔ, δηλαδή, του Υπερταμείου, αφού η ΕΤΑΔ αποτελεί θυγατρική του.

Τονίζει ότι το είχε επισημάνει στην Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει στις 5 Νοεμβρίου 2018, και στην οποία δεν προσήλθε ο Υπουργός, επειδή, προφανώς, είχε πολλά να κρύψει και δεν είχε και τίποτα να απαντήσει.

Σε δήλωσή του, ο Μάνος Κόνσολας αναφέρει:

«Από τα 10.119 δημόσια ακίνητα που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο τα 2.329 είναι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία.

Καμία κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει ποτέ να παραχωρήσει αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Είναι σαφές, πλέον, ότι υπάρχει απαίτηση από το Υπερταμείο να εκμεταλλεύεται αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία για 99 χρόνια και κανείς δεν μπορεί να κάνει ότι δεν το βλέπει.

Προφανώς, η απαίτηση αυτή στηρίζεται στις ανομολόγητες συμφωνίες που έχει κάνει η κυβέρνηση και τις κρύβει από τους πολίτες.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είναι πολλαπλώς εκτεθειμένη.

Ο Υπουργός Οικονομικών οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τις συμφωνίες που έχει κάνει και απέκρυψε από τους πολίτες.

Συμφωνίες που φτάνουν μέχρι την παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο Υπερταμείο που ελέγχεται από τους δανειστές.

Ένα Υπερταμείο, που έχει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στο οποίο μεταβιβάστηκε όλη η ακίνητη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Ένα «κατόρθωμα», ενδεικτικό της «περήφανης διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης».

Συγκεκριμένα, το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα αναφέρει:

Ερώτηση

Προς Κύριο Υπουργό Οικονομικών, Κυρία Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο Υπερταμείο»

Κύριε Υπουργέ,

Κυρία Υπουργέ,

Στις 4 Οκτωβρίου με αρ. πρ. 2175/4/10/2018, σας είχα καταθέσει Ερώτηση για το θέμα των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο.

Έθεσα συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως:

1. Για ποιο λόγο δεν έγινε έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Πολιτισμού, για το αν τα συγκεκριμένα 10.119 ακίνητα, που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο, εμπίπτουν στις εξαιρέσεις που προέβλεπε ο Νόμος 4389/2016;

2. Με ποιο τρόπο και ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των 10.119 ακινήτων; Ποιος την έκανε; Ζητήθηκαν, μήπως, τα συγκεκριμένα ακίνητα από το Υπερταμείο;

3. Πώς η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την επόμενη παράγραφο του άρθρου 196, σύμφωνα με την οποία ακόμα και τα δημόσια ακίνητα, που περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις, παραμένουν στη διαχείριση της ΕΤΑΔ, δηλαδή του Υπερταμείου, αφού η ΕΤΑΔ αποτελεί θυγατρική του, με το νόμο που έφερε και ψήφισε ο κ. Τσίπρας;

4. Ποια δημόσια ακίνητα της Δωδεκανήσου, συγκεκριμένα, εντάχθηκαν στη λίστα των 10.119 ακινήτων που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο;

5. Περιλαμβάνονται στα παραχωρηθέντα ακίνητα αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της Δωδεκανήσου αλλά και τα ακίνητα που διαχειρίζεται το ΤΑΠΑ στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου;
Αν όχι, υπάρχει περίπτωση παραχώρησης στο Υπερταμείο των ακινήτων του ΤΑΠΑ στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου;

6. Ποια δημόσια ακίνητα που είχαν παραχωρηθεί στους Δήμους των νησιών της Δωδεκανήσου ή διεκδικούνται από αυτούς, παραχωρήθηκαν πλέον ή πρόκειται να παραχωρηθούν στο Υπερταμείο;

7. Προτίθεται το Υπουργείο να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για να επαναδιατυπωθούν με σαφήνεια οι εξαιρέσεις παραχώρησης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο Υπερταμείο, αλλά και να αποκλειστεί η εκμετάλλευση και η αξιοποίηση τους από αυτό;

Απάντηση δεν δόθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών, όπως όφειλε να κάνει.

Υπήρξε μία απάντηση από την Υπουργό Πολιτισμού, που επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη πολλαπλώς, στο ζήτημα της παραχώρησης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο Υπερταμείο. Η κυρία Υπουργός Πολιτισμού, με παρέπεμψε στα πρακτικά συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης της κας. Κεφαλογιάννη, στην οποία, όμως, ούτε εκεί υπήρχαν απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσα.

Στις 5 Νοεμβρίου επανήλθα καταθέτοντας Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με αρ. πρ. 127/5.11.2018.

Ο Υπουργός Οικονομικών ουδέποτε εμφανίστηκε στη Βουλή να απαντήσει.

Είναι σαφές ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα υποκρύπτεται κάτι πολύ σοβαρό για να αποφεύγει να απαντά η κυβέρνηση σε συγκεκριμένα ερωτήματα και να περιφρονεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Πολύ περισσότερο, όταν εδώ και έξι μήνες αποφεύγει δύο πράγματα:

1ον: Να μας πει ποια ακριβώς είναι τα αρχαιολογικά μνημεία που εκχωρήθηκαν στο Υπερταμείο.

2ον: Να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση, όπως πρότεινα στις 4 Οκτωβρίου 2018, για να επαναδιατυπωθούν με σαφήνεια οι εξαιρέσεις παραχώρησης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο Υπερταμείο, αλλά και να αποκλειστεί η εκμετάλλευση και η αξιοποίησή τους από αυτό.

Η επιβεβαίωση ήρθε χθες, όταν δημοσιοποιήθηκε η παρέμβαση του Υπερταμείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας που ευθέως διεκδικεί την εκμετάλλευση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων που είχαν παραχωρηθεί με την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για εξαιρέσεις ακινήτων από την παραχώρηση δεν πείθουν, από τη στιγμή που στο άρθρο 196 του Ν. 4389/2016, που έφερε και ψήφισε η κυβέρνηση, αναφέρεται ότι ακόμα και τα δημόσια ακίνητα, που περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις, παραμένουν στη διαχείριση της ΕΤΑΔ, δηλαδή του Υπερταμείου, αφού η ΕΤΑΔ αποτελεί θυγατρική του.

Το παραπάνω, το είχα επισημάνει στην Επίκαιρη Ερώτηση που είχα καταθέσει και στην οποία δεν προσήλθε να απαντήσει ο Υπουργός.

Προκύπτει μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί, πλέον, να κρύβεται.

Ο Υπουργός Οικονομικών οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τις συμφωνίες που έχει κάνει και απέκρυψε από τους πολίτες. Συμφωνίες που φτάνουν μέχρι την παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο Υπερταμείο που ελέγχεται από τους δανειστές.

Ένα Υπερταμείο που έχει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στο οποίο μεταβιβάστηκε όλη η ακίνητη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Ένα «κατόρθωμα», ενδεικτικό της «περήφανης διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης.

Ο Υπουργός Οικονομικών, οφείλει άμεσα να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση, που να εξαιρεί τους 2.329 αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από την παραχώρηση 10.119 ακινήτων του δημοσίου στο Υπερταμείο, που συντελέστηκε με δική του απόφαση.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται ο Κύριος και η Κυρία Υπουργοί

1. Προτίθεται να καταθέσει άμεση νομοθετική ρύθμιση ο κ. Υπουργός Οικονομικών με την οποία να εξαιρεί τους 2.329 αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από την παραχώρηση 10.119 ακινήτων του δημοσίου στο Υπερταμείο που μεταβιβάστηκαν με δική του απόφαση, στις 19 Ιουλίου 2018;

2. Η Κυρία Υπουργός Πολιτισμού, έξι μήνες μετά, δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι 2.329 αρχαιολογικοί χώροι που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο; Πότε θα δεήσει να καταθέσει τον πλήρη κατάλογο και τα στοιχεία τους;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Διαβάστε ακόμη

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με πολίτες, τον Δήμαρχο και δημοτικούς Συμβούλους της Σύμης

Κοινοβουλευτική Αναφορά του Βασίλη Α. Υψηλάντη για να συμπεριληφθεί η Πάτμος στα νησιά της Express Visa

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών

Σε Κάλυμνο, Ρόδο και Κω ο Βουλευτής Βασίλης Α. Υψηλάντης

Μ. Kόνσολας: «6 προτάσεις αναβάθμισης της Σχολής Δυτών Καλύμνου»

Γ. Παππάς: Αδιάκοπος αγώνας υπέρ των νησιωτών για τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού, της υγείας

Ερώτηση 16 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη ίδρυσης Ιατρικού Συλλόγου Καρπάθου και Κάσου