Συνάντηση του Δημάρχου Νισύρου με κτηνοτρόφους και κρεοπώλες για την αξιοποίηση των δημοτικών σφαγείων

Συνάντηση του Δημάρχου Νισύρου με κτηνοτρόφους και κρεοπώλες για την αξιοποίηση των δημοτικών σφαγείων

Συνάντηση του Δημάρχου Νισύρου με κτηνοτρόφους και κρεοπώλες για την αξιοποίηση των δημοτικών σφαγείων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 316 ΦΟΡΕΣ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Νισύρου, αναφέρει τα εξής:

Την Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2019, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους κτηνοτρόφους και κρεοπώλες του νησιού μας. Το θέμα της συνάντησης είχε σχέση με την αξιοποίηση, παραχώρηση και αυτοδιαχείριση των Δημοτικών Σφαγείων.

Την πρόταση παρουσίασε και ανάλυσε εκ μέρους του Δημάρχου κ. Χριστοφή Κορωναίου, ο συμπατριώτης μας κ. Χασαπλαδάκης Δημήτριος, λόγω και της σχετικής του γνώσης και εμπειρίας στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Η πρόταση

• Η κτηνοτροφία στο νησί μας είναι σχετικά ανεξέλεγκτη. Καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον και δεν επιτρέπει την ανάπτυξη γεωργικών παραγωγικών δράσεων.

• Απαιτείται να μπουν κανόνες και να υπάρξει έλεγχος. Η κτηνοτροφία στο νησί μας πρέπει να λειτουργήσει στη βάση της αυτοδιαχείρισης και της συνεργασίας.

• Σ’ αυτό θα συμβάλει ο τρόπος λειτουργίας και διαχείρισης των Δημοτικών Σφαγείων.

• Τα Δημοτικά Σφαγεία παραχωρούνται στους κτηνοτρόφους και κρεοπώλες του νησιού μας. Ο Δήμος καλύπτει το κόστος νερού και ηλεκτρισμού.

• Να λειτουργήσουν στη βάση κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης. Η λειτουργία τους να είναι τέτοια, που θα αναπτύξει και τον δευτερογενή τομέα. Η επιχείρηση αυτή θα συμβάλει στην παραγωγή, μεταποίηση, τυποποίηση και προώθηση των μοναδικών γαλακτοκομικών προϊόντων μας.

• Αν απαιτείται να υπάρξει και άλλη παραχώρηση ακίνητης περιουσίας του Δήμου για τον σκοπό αυτό, τότε θα παραχωρηθεί.

• Στο καταστατικό και τον κανονισμό λειτουργία της επιχείρησης να υπάρχει άρθρο, που θα δεσμεύει τους συμμετέχοντες στην τήρηση των ορίων και των κανόνων ελεγμένης βόσκησης.

Έγινε μία συνοπτική παρουσίαση της έννοιας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και του τρόπου σύστασης και λειτουργίας των φορέων που συμμετέχουν με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Ακόμη παρουσιάστηκαν τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα αξιοποιηθούν για τις λειτουργικές δαπάνες, αλλά και ο τρόπος πρόσληψης επιστημονικού και εργατικού προσωπικού, χωρίς κόστος της εταιρείας.

Συμφωνήθηκε να υπάρξει εκ νέου συνάντηση και με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Ινστιτούτου της Κοινωνικής Οικονομίας της Ελλάδας και οικονομολόγου για την αποσαφήνιση των εύλογων αποριών και διασφαλίσεων των συμμετεχόντων.

Βασική προϋπόθεση είναι να εκτελεστούν ορισμένα έργα στα Δημοτικά σφαγεία ώστε να υπάρξει νόμιμη και μόνιμη άδεια λειτουργίας. Αυτό ήδη έχει δρομολογηθεί και βρίσκεται στην φάση εκτέλεσης.

Γίνεται προσπάθεια μαζί με την περιφέρεια Ν. Αιγαίου να βρεθεί τρόπος ώστε να υπάρχει και η προϋπόθεση να σφάζονται όχι μόνο μικρά σφάγια αλλά και βοοειδή. Αυτό δυστυχώς δεν είχε προβλεφθεί στην μελέτη.

Διαβάστε ακόμη

Αποτροπιασμός Νικητιάδη στη Βουλή για τα όσα ακούγονται για το μουσείο στη Νίσυρο

Νικητιάδης για την υπόθεση αρχαιοφύλακα Νισύρου: «Να μην μείνει κλειστό το μουσείο» – Μενδώνη: «Έχουν ήδη δοθεί οι εντολές»

Νίσυρος: Νέες καταγγελίες για τη δράση του αρχαιοφύλακα

Χρ. Κορωναίος, δήμαρχος Νισύρου: Προτεραιότητα όλων να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και να αναδειχθεί η αλήθεια των γεγονότων

Χιλιάδες κιλά υλικού απέστειλε για ανακύκλωση ο δήμος Νισύρου

Επιτυχία Νισύριων μαθητών σε πανελλήνιο μαθηματικό διαγωνισμό

O δήμος Νισύρου ιδρυτικό μέλος του "Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων"

Επίσκεψη του υφυπουργού Ναυτιλίας στη Νίσυρο για τον εορτασμό της 76ης Επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα