Πρωτοβουλία για αναβάθμιση της υγείας στον  Έμπωνα

Στην ίδρυση ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης) με σκοπό την αναβάθμιση των παροχών υγείας στο χωριό Έμπωνας αλλά και στα γύρω χωριά, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι κάτοικοι της περιοχής, σε μια προσπάθεια να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχεδόν καθημερινά. 

Άλλωστε οι μέχρι τώρα προσπάθειες που έχουν γίνει προκειμένου να βελτιωθούν οι παροχές υγείας, ακόμα και με εθελοντές, δεν έχουν καταφέρει να λύσουν τα όποια προβλήματα δημιουργούνται, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν αφού δεν είναι επανδρωμένα με τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού (εθελοντές και διασώστες). 

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες σύσκεψη με κατοίκους του Έμπωνα και των γύρω χωριών, αλλά και με συμπολίτες μας που τους απασχολεί το θέμα της αναβάθμισης των παροχών υγείας στην περιοχή, και αποφασίστηκε η ίδρυση μιας ΚΟΙΝΣΕΠ με σκοπό την αναβάθμιση αυτών των παροχών. 

Η εν λόγω ΚΟΙΝΣΕΠ, θα ονομάζεται "Υγεία για όλους ο Αττάβυρος" και αναμένεται να ιδρυθεί το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ ήδη συλλέγονται υπογραφές για την ίδρυσή της. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της "Ροδιακής", στο "τραπέζι" έχουν ήδη συζητηθεί διάφορες σκέψεις όπως για παράδειγμα να αγοραστούν μηχανήματα, να βρεθεί τρόπος να εξασφαλισθούν κονδύλια για διασώστες, ακόμα και να βοηθούν γιατροί μέσω τηλεϊατρικής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ενημερωθεί αρκετοί γιατροί, κυρίως κάτοικοι του εξωτερικού, με καταγωγή από τα γύρω χωριά, στις προθέσεις των οποίων είναι να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια και στην πράξη (μέσω τηλεϊατρικής). 

Μάλιστα, σχετική είναι και η επιστολή του Ανεξάρτητου περιφερειακού συμβούλου Νοτίου Αιγαίου, κ. Παναγιώτη Κουνάκη, που αναφέρει τα εξής:

"Σε συνάντηση που έγινε  στον Έμπωνα με πολλούς συμμετέχοντες  αποφασίστηκε η ίδρυση μιας ΚΟΙΝΣΕΠ υγείας. Αυτή θα έχει σκοπό την ασφαλή και ισόνομη πρόσβαση στην υγεία των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών. Μια πρωτοβουλία που ξεκινάει από τον Έμπωνα και περιμένει να έχει συνέχεια και από άλλους σε απομακρυσμένα χωριά και νησιά με αντίστοιχες ανησυχίες και προβλήματα. Το όνομα αυτής “Υγεία για όλους ο Αττάβυρος”. 

Κουνάκης Παναγιώτης 
Μαθηματικος 
Msc in Management
Ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου".